Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Σε πορεία απαξίωσης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορεί τους στρατηγούς του για όλα τα προβλήματα ασφαλείας τα οποία αναδύθηκαν αιφνιδίως την 7η Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στα νότια σύνορα της χώρας. Σε καταγγελτικό άρθρο της Le Monde περιγράφεται η ζωή του πρωθυπουργού Νετανιάχου τις τελευταίες ημέρες στην οδό Caspi στην Ιερουσαλήμ. Πράκτορες της Shin Bet δηλαδή της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας έχουν κρεμάσει κάμερες από τα κυπαρίσσια σε αυτό το γραφικό αδιέξοδο το οποίο καταλήγει σε  έναν γκρεμό, κάτω από τον οποίο βρίσκεται το κομμάτι εκείνο της πόλης όπου κατοικούν οι Παλαιστίνιοι.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Η υπηρεσία ασφαλείας έχει σηκώσει μεγάλες και υψηλές κεραίες στη σκεπή της κατοικίας αυτής όπου έχει μετακομίσει ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία εξαιρετικά εντυπωσιακή βίλα με πισίνα, ιδιοκτήτες της οποίας είναι ο προσωπικός φίλος του Νετανιάχου ο Σιμόν Φαλίκ, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Μαϊάμι τη Φλόριντας και ο οποίος είναι ένας από τους παραδοσιακούς φίλους της ισραηλινής δεξιάς. Εν καιρώ πολέμου η ζωή μεγιστάνα που διάγει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκαλεί τους συμπατριώτες του διότι ζητούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα για το τι συνέβη την 7η Οκτωβρίου.

  Ο Nετανιάχου έχει τρία σπίτια. Η κατοικία στην οποία διέμενε ανακατασκευάζεται αυτή τη στιγμή. Έχει ακόμη ένα σπίτι στην Ιερουσαλήμ και ένα τρίτο στην παραλία. Ο δημοσιογράφος Ούρι Μισγκάβ, διερωτάται στο Facebook: «Ανακαινίζουμε, εξασφαλίζουμε και χρηματοδοτούμε  τρία σπίτια για την οικογένεια Νετανιάχου. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι νόμιμο αυτό». Και όντως το ερώτημα παραμένει αναπάντητο την ώρα που σείεται ο κόσμος με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  «Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω. Θέλω να συναντηθώ με τον Μπίμπι». Είναι Σάββατο 28 Οκτώβριου και οι πράκτορες της Shin Bet που περιπολούν γύρω από την εντυπωσιακή κατοικία του Νετανιάχου κατεβάζουν τα χέρια πλέον μπροστά στην Γιαέλ Αλόν, τη μητέρα ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 7 Οκτώβριου από πυρά της Χαμάς. Οι σκληροτράχηλοι άνδρες της Shin Bet δεν τολμούν να εμποδίσουν τη γυναίκα αυτή να εκφράσει τον θρήνο της κάτω από τα παράθυρα του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Από την περασμένη Πέμπτη βρίσκεται μονίμως έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Caspi και έχει ξεδιπλώσει ένα τεράστιο πανό με την εξής επιγραφή: «Ο πατέρας μου σκοτώθηκε λόγω των ολιγωριών του 1973 ο γιος μου σκοτώθηκε λόγω των ολιγωριών του 2023». Θυμίζουμε ότι το 1973 ξέσπασε ο πόλεμος του Κιπούρ που και πάλι τότε οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ δεν είχαν προβλέψει.

  Ο Ντορ Αλόν, λοχίας στην πασίγνωστη ταξιαρχία Γκολάνι, σκοτώθηκε  λίγο πριν συμπληρώσει τα 23 του χρόνια κοντά στο κιμπούτς του Κφαρ Αζά. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ένα 24ωρο πριν, για πρώτη φορά οι New York Times αποτολμούσαν να δημοσιεύσουν ένα πρωτοσέλιδο όταν η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα βρισκόταν στα πρώτα βήματά της, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρει την κυριότερη ευθύνη που το Ισραήλ έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Οι New York Times εξηγούν μέσω μιας μεγάλης σε έκταση ανταπόκρισης από την Ιερουσαλήμ πως τα αίτια δεν είναι μόνο η διάλυση του κράτους, η χαλάρωση του στρατού και τα προβλήματα αποσύνθεσης στις μυστικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται πως πρόκειται για λάθη πολιτικής επιλογής, για λάθη στρατηγικής, για μοιραία σφάλματα τακτικών κινήσεων τα οποία έφεραν το Ισραήλ σε αδιέξοδο και τους Παλαιστίνιους στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

  Όποιος δεν έχει κοντή τη μνήμη θυμάται πως λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές του Ισραήλ η σύζυγος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει με περισσή θρασύτητα: «Δεν με ενδιαφέρει αν διαλυθεί το κράτος αν ο Μπίμπι δεν είναι πρωθυπουργός». Η κυρία Νετανιάχου προφανώς έχει προφητικά χαρίσματα διότι και το κράτος διαλύθηκε και ο Νετανιάχου ξαναορκίστηκε πρωθυπουργός με την αμέριστη στήριξη της ισραηλινής άκρας δεξιάς, η οποία ευθύνεται για τις φασιστικές επιλογές των εποίκων με καταγωγή από τη Ρωσία, οι οποίοι νομιμοποιούμενοι από τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου προέβαιναν όλους τους τελευταίους μήνες σε αίσχη κατά των Παλαιστινίων.

  Είναι γνωστό ότι το εβραϊκό λόμπι στην Αμερική είναι διαιρεμένο. Υπάρχει το προοδευτικό τμήμα που εκφράζεται από τους New York Times, το υπερσυντηρητικό τμήμα που εκφράζεται από τη Wall Street Journal, υπάρχουν όμως πια και πολλοί άλλοι, Εβραίοι και αυτοί, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν και μια τρίτη ανεξάρτητη και αυτόνομη στάση με το προειδοποιητικό σύνθημα «ό,τι κάνετε θα το κάνετε χωρίς εμάς». Το σύνθημα αυτό αφορά εκείνους που σκέφτονται ήδη στο Ισραήλ την εφαρμογή της «τελικής λύσης» στη Γάζα. Όλοι θυμούνται, σε όλο τον κόσμο, τι σημαίνει «τελική λύση» και ποιος την εφάρμοσε για πρώτη φορά στην ιστορία.

  Σε αυτή λοιπόν τη φάση, μόλις το 29% των Ισραηλινών πολιτών δηλώνουν αυτή τη στιγμή πως αν διεξάγονταν εκλογές θα ψήφιζαν τον Νετανιάχου. Τα πυρά που εκτοξεύονται κατά του πρωθυπουργού έχουν στο στόχαστρο και τη σύζυγο του τη Σάρα, της οποίας η επιρροή στις πολιτικές αποφάσεις του Μπίμπι είναι σαφώς μεγαλύτερη από οποιαδήποτε σύζυγο πρωθυπουργού στην πολιτική ιστορία της χώρας.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK