Τρεις ξένοι –Αμερικανός, Καναδός και Βρετανός– συγκαταλέγονται στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα «Ότις», που σάρωσε το Ακαπούλκο, τουριστικό μαγνήτη στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέφεραν την Δευτέρα (30/10) οι αρχές, οι οποίες αναθεώρησαν τον απολογισμό των νεκρών κατεβάζοντάς τον, από τους 48 στους 45 νεκρούς και αυξάνοντας τον αριθμό των αγνοουμένων στους 47 από τους 6.
Και οι τρεις ξένοι «ήταν κάτοικοι, όχι τουρίστες», διευκρίνισε η κυβερνήτρια της πολιτείας Γκερέρο, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη των περίπου 780.000 κατοίκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την Κυριακή (29/10) το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως στο λιμάνι βρίσκονταν 263 μετανάστες, όταν το έπληξε ο «Ότις», την Τετάρτη, ανάμεσά τους 34 Αμερικανοί, 18 Γάλλοι και 17 Κουβανοί.
Το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε την Δευτέρα επιχείρηση έρευνας στη θάλασσα, για να εντοπίσει αγνοούμενος, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, επέκρινε τον τρόπο που καλύφθηκε η καταστροφή από μεξικανικά ΜΜΕ, κατηγορώντας τα πως ενεργούν σε συμπαιγνία με πολιτικούς του αντιπάλους, για να δυσφημίσουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Δρουν «σαν όρνια που ψάχνουν νεκρούς», τόνισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο αρχηγός του κράτους είπε ακόμη πως πήγε να διαπιστώσει από αέρος τις ζημιές στην πόλη, όπου είχε προσπαθήσει να μεταβεί, προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσα.
Ο «Ότις», που κατατασσόταν στην κατηγορία 5 –τη μεγαλύτερη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον– όταν χτύπησε την πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες με ανέμους 270 χιλιομέτρων την ώρα και ριπές 300 χ.α.ώ., προκάλεσε καταστροφές σε χιλιάδες κτίρια της πόλης.
Καταστήματα και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν προτού αρχίσει να φθάνει βοήθεια. Κάπου 17.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη, για να εγγυηθούν την ασφάλεια.
Η ανθρωπιστική βοήθεια της κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων άρχισε να διανέμεται την Παρασκευή (27/10), αφού άνοιξαν ξανά το αεροδρόμιο και το οδικό δίκτυο.
Από τροπική καταιγίδα, ο «Ότις» μεταμορφώθηκε σε τυφώνα κατηγορίας 5 μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε κάπου έξι ώρες. Οι κάτοικοι του Ακαπούλκο είχαν ελάχιστο χρόνο για να λάβουν μέτρα προστασίας των σπιτιών, των καταστημάτων και των ξενοδοχείων, ή για να προετοιμαστούν.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, 273.000 σπίτια και 600 ξενοδοχεία υπέστησαν ζημιές.
Το κόστος των ζημιών ενδέχεται να φθάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια (14,2 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με την προκαταρκτική πρώτη εκτίμηση ειδικού στην ανάλυση κινδύνων της εταιρείας Enki Research.