Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  «Φιγούρα σαν διάβολος» αποκαλύφθηκε σε πίνακα 230 ετών μετά την αποκατάσταση

  Μια «φιγούρα που μοιάζει με διάβολο» που εμφανίζεται σε πίνακα ενός διάσημου καλλιτέχνη ηλικίας άνω των 230 ετών, ανακαλύφθηκε ξανά μετά από πρόσφατη αποκατάσταση.

  Η ανακάλυψη ήρθε ως αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης που έγιναν από το National Trust σε έναν πίνακα ζωγραφικής μιας σαιξπηρικής σκηνής από τον καλλιτέχνη του 18ου αιώνα Joshua Reynolds, ο οποίος πέθανε το 1792.

  Αναφερόμενος από το Trust ως «διάβολος», κακό πνεύμα ή δαίμονας, η ζωγραφισμένη φιγούρα αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη εκείνη την εποχή.

  Η φιγούρα, καλυμμένη από στρώματα μπογιάς και βερνικιού, συμπεριλήφθηκε στον πίνακα του Ρέινολντς που βασίζεται σε μια σκηνή θανάτου του Σαίξπηρ, η οποία είχε τον τίτλο «Ο θάνατος του καρδινάλιου Μποφόρ».

  Συγκεκριμένα, ο πίνακας δείχνει μια σκηνή από το «Ερρίκος VI, Μέρος 2» του Σαίξπηρ με τον βασιλιά να είναι μάρτυρας του θανάτου του καρδινάλιου Μποφόρ.

  Η φιγούρα, που περιελάμβανε κυνόδοντες και μια απαίσια έκφραση, ήταν ζωγραφισμένη στο κεφάλι του κρεβατιού, ακριβώς πάνω από το κεφάλι του ετοιμοθάνατου Μποφόρ.

  «Δεν ταίριαζε με ορισμένους από τους καλλιτεχνικούς κανόνες της εποχής να αντιπροσωπεύεται ένα ποιητικό σχήμα λόγου τόσο κυριολεκτικά σε αυτήν την τερατώδη φιγούρα», είπε ο John Chu, ανώτερος εθνικός επιμελητής του Trust για εικόνες και γλυπτική.

  «Ενώ θεωρήθηκε αποδεκτό στη λογοτεχνία να εισάγουμε την ιδέα του δαίμονα ως κάτι στο μυαλό ενός ατόμου, το να το συμπεριλάβουμε οπτικά σε έναν πίνακα του έδωσε υπερβολικά φυσική μορφή. Υπήρχαν ακόμη και άνθρωποι που υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να είχε ζωγραφιστεί, αν και τα αρχεία των συνομιλιών με τον καλλιτέχνη δείχνουν ότι αντιστάθηκε σε τέτοιες προσπάθειες να αλλάξει το έργο».

  Ο πίνακας του Ρέινολντς, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Πινακοθήκη Σαίξπηρ το 1789, είναι ένας από τους τέσσερις που συντήρησε το National Trust για να σηματοδοτήσει την 300ή επέτειο από τη γέννηση του καλλιτέχνη.

  Το έργο τέχνης του Ρέινολντς δημιουργήθηκε στο τέλος της καριέρας του ως εμπορική παραγγελία για την Πινακοθήκη Σαίξπηρ στο εμπορικό κέντρο Pall του Λονδίνου, η οποία πλήρωσε 500 γκίνια για τον πίνακα, σύμφωνα με το Trust.

  «Η γκαλερί δημιούργησε επίσης εκτυπώσεις για πώληση και εξαγωγή, κάτι στο οποίο κυριαρχούσε η Βρετανία εκείνη την εποχή. Η χαράκτρια Caroline Watson παρήγαγε τις πλάκες για τις εκτυπώσεις του πίνακα του Reynolds, τα πρώτα αντίγραφα έδειχναν τον διάβολο, αν και μια δεύτερη εκτύπωση το 1792, μετά το θάνατο του καλλιτέχνη, έδειξε μια προσπάθεια να αφαιρεθεί από την τυπογραφική πλάκα», σημείωσε το Trust.

  «Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είχε υποχωρήσει τόσο πολύ στις σκιές της εικόνας. Φαίνεται ότι παρεξηγήθηκε από τους πρώτους συντηρητές», είπε ο Τσου για την εξαφάνιση της φιγούρας. «Κάποιες δεκαετίες μετά την ολοκλήρωση της ζωγραφικής, αυτή η περιοχή φαίνεται να έχει αλλοιωθεί σε μικρές νησίδες χρώματος και να έχει γίνει λιγότερο σαφής λόγω των συστατικών μερών της βαφής. Η υποβάθμιση των διαδοχικών στρώσεων βερνικιού με τα χρόνια το έκανε ακόμη λιγότερο ορατό.»

  Πηγή: FOXreport.gr

  The Crown: Αντιδράσεις για τη σκηνή του Netflix με την πριγκίπισσα Νταϊάνα – «Δεν θα το έλεγε ποτέ αυτό»

  Χαριτωμένο βίντεο: Λαμπραντόρ βοηθά το αφεντικό του να ετοιμαστεί

  News247

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK