Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  CNN: Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ για τη Ράφα θα μπορούσαν να αρχίσουν τη Δευτέρα

  Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ ενδέχεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας μεθαύριο Δευτέρα, αναφέρει ρεπορτάζ στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN.

  Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Ράφα και να εξεταστούν εναλλακτικές.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Όμως η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έξαλλη για την αποχή της Ουάσινγκτον που επέτρεψε την έγκριση τη Δευτέρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη. Προτού εντέλει ενημερώσει την Ουάσινγκτον πως «θα επιθυμούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

  Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

  Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει έως αύριο Κυριακή να καταρτίσει νέο νόμο για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση. Η εξαίρεση, που ισχύει χρόνια, ασκούνται πιέσεις να τερματιστεί με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισχύς νόμου που την προέβλεπε εξέπνευσε πέρυσι.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Έκτοτε τέθηκε σε εφαρμογή προσωρινό μέτρο εξαίρεσης, ι ισχύς του οποίου εκπνέει αύριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιές παρατάξεις και κόμματα που εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους Εβραίους, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξασφαλίσει παράταση της προθεσμίας για την κατάρτιση νέου νόμου. Το κορυφαίο δικαστικό όργανο ενδέχεται να αποφασίσει αύριο για το εάν οι άνδρες αυτοί θα εξαιρούνται και στο μέλλον και αν θα δοθεί παράταση στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

  Παραμένει έτσι ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη —που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου— είναι ακόμη ρευστή, σημείωσε το CNN.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK