Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Χανς Μάρτιν Φούσελ: «Οι καύσωνες θα γίνονται σφοδρότεροι και πιο συχνοί»

    «Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται» τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο εμπειρογνώμονας για την ευπάθεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος

    Σφοδρότεροι, μεγαλύτεροι σε διάρκεια και πιο συχνοί θα είναι οι καύσωνες στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες, ενώ το κλίμα θα γίνεται θερμότερο, οι ξηρασίες χειρότερες, οι δασικές φωτιές πιο συχνές και μεγαλύτερες δηλώνει κατηγορηματικά ο Χανς Μάρτιν Φούσελ, εμπειρογνώμονας για την ευπάθεια και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) μιλώντας στα «ΝΕΑ».

    Οι επιστημονικές επεξηγήσεις, που δίνει ο κ. Φούσελ, δείχνουν ότι όχι μόνο θα παραμείνουμε παγιδευμένοι στη νέα αυτή κανονικότητα για αρκετά χρόνια, αλλά ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς εισερχόμαστε σε «αχαρτογράφητα νερά» πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    «Δεν αποτελούν έκπληξη οι ακραίες θερμοκρασίες των ημερών διότι δυστυχώς πρόκειται για μία σαφή τάση. Τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάθε σεζόν έχουμε νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε κάποια περιοχή της Ευρώπης. Υπάρχει σαφής τάση ότι οι καύσωνες θα γίνονται σφοδρότεροι, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο συχνοί. Μπορεί στην Ευρώπη οι περισσότεροι καύσωνες, καθότι είναι ξεροί και όχι υγροί, όπως στην Ασία, να μην είναι τόσο θανατηφόροι, αλλά ο συνδυασμός τους με την ξηρασία είναι προβληματικός ειδικά για τη γεωργία, τα δάση, το κλίμα στα δάση, όπως γνωρίζετε καλά στην Ελλάδα, το νερό, την ενέργεια. Ο συνδυασμός σφοδρότερων καυσώνων και χειρότερης ξηρασίας θα συνεχίσει στο μέλλον. Θα εξαρτηθεί από το πώς θα προστατεύσουμε το περιβάλλον παγκοσμίως, αλλά για τις επόμενες δεκαετίες η τάση θα συνεχιστεί» λέει ο ειδικός του EEA.

    Είναι η νέα κανονικότητα; «Ναι, αλλά η νέα κανονικότητα θα είναι ακόμη πιο διαφορετική από αυτό που βιώνουμε σήμερα, διότι δεν σταθεροποιούμαστε σε αυτή την κατάσταση. Το κλίμα θα γίνεται θερμότερο τουλάχιστον τις επόμενες δεκαετίες, διότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ, η συγκέντρωση του CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, και ακόμη και αν σταματήσει η αύξηση, παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες, αιώνες, οπότε είναι σαν να κάνουμε ελιγμούς σε ένα τεράστιο τάνκερ. Δεν μπορεί να σταματήσει από τη μια μέρα στην άλλη. Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα γύρω στα 420 ppm, ενώ το προβιομηχανικό επίπεδο ήταν 280, άρα είναι ήδη 50% υψηλότερη. Εχουν περάσει τουλάχιστον τρία ίσως και 10 εκατ. χρόνια από τότε που η γη είχε αυτή τη συγκέντρωση για τελευταία φορά» επισημαίνει.

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK