Την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το πώς θα υπάρξει «ειρήνη και ασφάλεια» στη Γάζα μετά τη λήξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν από το Τόκιο την Τετάρτη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του G7, Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε πως οι ΗΠΑ θεωρούν ότι θα πρέπει να αποτραπεί «βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων από τη Γάζα». Παράλληλα, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Global challenges require increased global cooperation. At the @G7 Foreign Ministers’ Meeting, hosted by Foreign Minister @Kamikawa_Yoko, we reaffirmed that we will lead with our values and work with allies and partners in the pursuit of peace, security, and prosperity. pic.twitter.com/aMt4CPAmiS
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 8, 2023
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου… Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στου δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.
Δείτε Live εικόνα από τη Γάζα
«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου… Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», ανέφερε.
The @G7 is more united than ever. We stand united in our condemnation of Russia’s war in Ukraine, in support of Israel’s right to defend itself in accordance with international law, and in maintaining a rules-based international order. pic.twitter.com/XQgOA54Yu9
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 8, 2023
Οι ΥΠΕΞ της G7 ζήτησαν να κηρυχθούν “ανθρωπιστικές παύσεις” στη Γάζα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως υποστηρίζουν την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη διευκόλυνση της εισόδου της βοήθειας. «Τονίζουμε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα», αναφέρεται στη δήλωση. «Όλα τα μέρη πρέπει να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους χωρίς διακοπή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του νερού, της ιατρικής περίθαλψης, των καυσίμων, των καταλυμάτων και της πρόσβασης στους εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 καταδίκασαν επίσης απερίφραστα την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και άλλων σε όλο το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ».


