Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2026
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

    Συνέντευξη τύπου παραχωρεί το βράδυ της Δευτέρας (24/8) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στην οποία θα ανακοινώσει τα σχέδια της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης.

    Live οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών:

    Νωρίτερα, Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι το Ιράν βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση.

    «ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΠΛΗΡΩΣ», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ έχει ανακοινώσει μια «οικονομική D-Day» εναντίον του Ιράν για σήμερα, μία αναφορά στην απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία το 1944.

    «Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν εισέρχεται στην τελική του φάση»

    «Εάν ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομική πίεση, αυτό σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στο BBC.

    Επίσης, τη Δευτέρα (24/8) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απείλησε το Ιράν με τη «μεγαλύτερη οικονομική επίθεση που έχει γίνει ποτέ», υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν «εισέρχεται στην τελική του φάση».

    Ο Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την ισχύ να διακόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με το Ιράν, σε μια κίνηση που χαρακτηρίζει ως «οικονομική Απόβαση της Νορμανδίας» (D-Day) και ότι όποιο κράτος επιχειρήσει να συνεργαστεί οικονομικά με τη χώρα θα μπορούσε να απομονωθεί.

    Η απειλή του Μπέσεντ προς το ιρανικό καθεστώς έρχεται μετά από αρκετές αναδιπλώσεις και παρατάσεις προθεσμιών εκ μέρους της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με προηγούμενες απειλές.

    Το Ιράν απέρριψε τα σχόλια του Μπέσεντ και δήλωσε ότι θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή «εάν συνεχιστεί ο πόλεμος», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Το ιρανικό καθεστώς απηύθυνε επίσης νέα προειδοποίηση προς τα πλοία να μην διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ χωρίς την άδειά του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

    Το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου διέρχεται συνήθως από τα στενά —μια θαλάσσια οδό νότια του Ιράν—, ωστόσο η ροή έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τη χώρα από την έναρξη της σύγκρουσης στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ο Μπέσεντ διατύπωσε τα σχόλια αυτά σε άρθρο γνώμης για τους Financial Times.

    «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι στόχος μας είναι να κόψουμε κάθε οικονομική γραμμή ζωής που συντηρεί το τυραννικό καθεστώς, μέχρι το Ιράν να μείνει απομονωμένο», έγραψε στο άρθρο του.

    Το Ιράν βάζει στη «μαύρη λίστα» 45 δεξαμενόπλοια

    Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε τη Δευτέρα (24/8) το διεθνές πρακτορείο Reuters, το Ιράν δήλωσε ότι έθεσε στη μαύρη λίστα 45 δεξαμενόπλοια που παραβίασαν τους κανόνες του για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ και ότι θα λάβει μέτρα εναντίον οποιουδήποτε σκάφους πραγματοποιεί μεταφορτώσεις φορτίων με αυτά, κλιμακώνοντας τις απειλές του για τη θαλάσσια οδό ζωτικής σημασίας, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εν λόγω πλοία ενδέχεται να υποβληθούν σε πρόστιμα, να κρατηθούν, και τα φορτία τους να κατασχεθούν. Το πρακτορείο επικαλείται ανάρτηση στο X αργά την Κυριακή από την «Αρχή Στενών του Περσικού Κόλπου» (Persian Gulf Strait Authority), έναν νέο φορέα που σύστησε το Ιράν για τη διαχείριση των Στενών.

    Η προειδοποίηση εκδόθηκε εντός λίγων ημερών αφότου οι ΗΠΑ απείλησαν το Ιράν με τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία» και αφού το Ιράν δήλωσε ότι η απάντησή του σε τυχόν νέες αμερικανικές απειλές θα είναι «καταστροφική».

    Η λίστα των περιορισμών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC), δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγραερίου (LPG), καθώς και πλοία μεταφοράς καθαρών παραγώγων πετρελαίου.

    Ορισμένα από τα κατονομαζόμενα πλοία ανήκουν στην ADNOC Logistics and Shipping (ADNOC L&S) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη θυγατρική της ADNOC, Navig8 Tankers, καθώς και στον εθνικό ναυτιλιακό φορέα της Σαουδικής Αραβίας, Bahri.

    «Οποιαδήποτε πλοία εμπλέκονται σε μεταφορτώσεις από πλοίο σε πλοίο (ship-to-ship) με τα κατονομαζόμενα σκάφη ενδέχεται να προστεθούν στη μαύρη λίστα», αναφέρεται στο X. Η ανάρτηση δεν διευκρίνιζε τι εννοούσε ως «κανόνες του Ιράν», αλλά το Τεχεράνη έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι πλοιοκτήτες θα πρέπει να λαμβάνουν την άδειά του για τη διέλευση από τα στενά και ότι τα πλοία θα πρέπει να πληρώνουν για υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες παροχές.

    Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

    Η «Αρχή Στενών του Περσικού Κόλπου» ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες φορτίων θα πρέπει να συμβουλεύονται μια ενημερωμένη λίστα πλοίων που θεωρούνται μη συμμορφούμενα για ταξίδια που σχετίζονται με τον Κόλπο.

    Τα πλοία που επιδιώκουν την αφαίρεση του ονόματός τους από τη λίστα των μη συμμορφούμενων σκαφών πρέπει να υποβάλουν αίτημα με τις σχετικές εξηγήσεις στις ιρανικές λιμενικές και ναυτιλιακές αρχές, ανέφερε η ανάρτηση.

    Ακολουθεί η λίστα των πλοίων που εμφανίζονται στη λίστα μη συμμόρφωσης:

    Kiku – IMO 9329796
    Mubaraz – IMO 9074626
    Minoan Pioneer – IMO 9471630
    Hafeet – IMO 9928009
    Al Rekayyat – IMO 9397339
    Wedyan – IMO 9524970
    Cyprus Prosperity – IMO 9595216
    Al Rawdah – IMO 9734513
    Rasheeda – IMO 9443413
    Lebrethah – IMO 9976927
    Lila Vadinar – IMO 9324100
    Maha Roos – IMO 9231004
    Gfs Galaxy – IMO 9401271
    Al Bahyah – IMO 9937799
    Mombasa B – IMO 9739501
    Stolt Magnesium – IMO 9739317
    Al Watan – IMO 9615030
    Navig8 Messi – IMO 9482859
    Singapore Prosperity – IMO 9419967
    Disha – IMO 9250713
    Gaslog Shanghai – IMO 9600528
    Lubna – IMO 9489065
    Hazi 1 – IMO 7802598
    Ryujin – IMO 8206818
    Anna Barbara – IMO 9407500
    Sunbird Arrow – IMO 9323821
    Minoan Dignity – IMO 9294484
    Maria – IMO 9917828
    Kavomaleas – IMO 1042823
    Mardan – IMO 9360453
    Sweden Prosperity – IMO 9588392
    Jarnain – IMO 9823546
    Kaifan – IMO 9656046
    Nissos Kea – IMO 9920758
    Rotterdam Energy – IMO 9508859
    Al Hamra – IMO 9074640
    Umm Al Ashtan – IMO 9074652
    Marigold Lng – IMO 9230062
    Banastar – IMO 9228045
    Navara – IMO 9241798
    Nissos Heraclea – IMO 9419618
    Blue Star 1 – IMO 9215115
    Ashley – IMO 9258466
    Mraweh – IMO 9074638
    Al Lulu – IMO 9583627

    Με πληροφορίες από Reuters

    Πηγή

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK