Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    «Ο Αλ Φαγιέντ μας βίασε»

    Ο πρώην ιδιοκτήτης των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ (Mohamed Al Fayed), κατηγορείται – μετά θάνατον – για βιασμό. Πέντε γυναίκες, πρώην εργαζόμενες της επιχείρησής του, ισχυρίζονται πως ο εκλιπών δισεκατομμυριούχος τις κακοποίησε σεξουαλικά όσο ακόμα ήταν επικεφαλής του πολυτελούς πολυκαταστήματος στο Λονδίνο.

    Ντοκιμαντέρ του BBC αναφέρει ότι ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας – ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, σε ηλικία 94 ετών, τον περασμένο Αύγουστο – πραγματοποίησε τις επιθέσεις μεταξύ 1984 και 2010, όταν και η εταιρεία πουλήθηκε.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Το βρετανικό ΜΜΕ αναφέρει ότι συνολικά περισσότερες από 20 γυναίκες, πρώην υπάλληλοι στα Harrods, κατηγορούν τον Αλ Φαγιέντ για σεξουαλικές επιθέσεις.

    Μάλιστα, υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι την περίοδο που ο Αλ Φαγιέντ ήταν επικεφαλής, η εταιρεία όχι μόνο δεν επενέβη, αλλά βοήθησε στη συγκάλυψη των υποθέσεων.

     

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των Harrods δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από τους ισχυρισμούς αυτούς και ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα.

    «Ο ιστός της διαφθοράς και της κατάχρησης σε αυτή την εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός», δήλωσε ο δικηγόρος Bruce Drummond, από τη νομική ομάδα που εκπροσωπεί ορισμένες από αυτές τις γυναίκες.

    Τα επεισόδια για τα οποία κάνουν λόγο σημειώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεντ Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

    «Του έδωσα να καταλάβει ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να σταματήσει», λέει μια από τις γυναίκες, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Αλ Φαγιέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Park Lane.

    Μια άλλη γυναίκα δηλώνει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε σε διεύθυνση στο Μέιφερ. «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ήταν ένα τέρας, ένα αρπακτικό, χωρίς ηθική πυξίδα» αποκαλύπτει η ίδια, προσθέτοντας ότι το προσωπικό των Harrods ήταν σαν «παιχνίδια» για αυτόν. «Ήμασταν όλοι πολύ φοβισμένοι. Καλλιεργούσε τον φόβο. Αν έλεγε “πήδα”, οι υπάλληλοι θα απαντούσαν “πόσο ψηλά;”».

    Ο Αλ Φαγιέντ είχε αντιμετωπίσει καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και όσο ήταν ζωντανός, αλλά οι νεότεροι ισχυρισμοί είναι πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας. Το BBC αναφέρει ότι πολλές ακόμα γυναίκες μπορεί να έχουν δεχτεί επίθεση.

    «Καημένη, σήμερα είναι η σειρά σου»

    Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πωλούσε αναψυκτικά στους περαστικούς. Ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα, εμπόρου όπλων, τον βοήθησε να καλλιεργήσει νέες σχέσεις και να χτίσει την αυτοκρατορία του.

    Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές.

    Ο Αλ Φαγιέντ, του οποίου ο γιος, Ντόντι, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, το 1997 – έγινε γνωστός στη νέα γενιά μέσω της σειράς του Netflix, «The Crown». Ο Αλ Φαγιέντ προσπαθούσε να προσεγγίσει τη βασιλική οικογένεια για χρόνια.

    Οι γυναίκες με τις οποίες ήρθε σε επαφή το BBC τον περιγράφουν με πολύ σκοτεινά χρώματα. «Ήταν άθλιος» λέει η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του από το 1988 έως το 1991.

    Η ίδια λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει πάνω από μια φορά. «Με θυμώνει αυτό, ο κόσμος δεν πρέπει να τον θυμάται έτσι. Δεν είναι έτσι όπως φαινόταν».

    Ο ιδιοκτήτης των Harrods περιόδευε τακτικά τους ορόφους του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές εργαζόμενες γυναίκες που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να δουλέψουν στα γραφεία του στον επάνω όροφο, αποκάλυψαν στο BBC πρώην εργαζόμενοι.

    Οι επιθέσεις γίνονταν στα γραφεία των Harrods, στο διαμέρισμα του Αλ Φαγιέντ στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό, συχνά στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στη βίλα Windsor, που του ανήκε.

    Στα Harrods, άλλοι πρώην εργαζόμενοι παραδέχτηκαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. «Όλοι βλέπαμε κάποιες να περνούν την πόρτα και σκεφτόμασταν “καημένη, σήμερα είναι η σειρά σου”. Νιώθαμε εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε» είπε χαρακτηριστικά μια γυναίκα που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Η «Ρέιτσελ» (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στα Harrods τη δεκαετία του 1990. Ένα βράδυ, αφότου είχε σχολάσει από τη δουλειά, περιγράφει πως την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του Αλ Φαγιέντ, με θέα στο Hyde Park του Λονδίνου. Το κτήριο προστατεύοταν από το προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχωνόταν από υπαλλήλους των Harrods.

    Η «Ρέιτσελ» δηλώνει ότι ο Αλ Φαγιέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε. «Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Τον άκουγα να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και απλά γύρισα αλλού το κεφάλι μου. Με βίασε».

    Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

    Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που λένε ότι ο Αλ Φαγιέντ τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο διαμέρισμα αυτό. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της «Ρέιτσελ», λένε ότι βιάστηκαν.

    Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν εφιάλτη: «Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα σπίτι για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιο».

    Η Τζέμα, η οποία εργάστηκε ως προσωπική βοηθός του Αλ Φαγιέντ από το 2007 ως το 2009, λέει ότι η συμπεριφορά του γινόταν ακόμα πιο τρομακτική στη διάρκεια ταξιδιών του στο εξωτερικό. Αναφέρει ότι ο εφιάλτης «κορυφώθηκε» με τον βιασμό της στη βίλα Windsor, στο Δάσος της Βουλώνης.

    Όπως περιγράφει η ίδια, ξύπνησε ξαφνιασμένη από κάτι στην κρεβατοκάμαρά της. Γρήγορα κατάλαβε ότι ο Αλ Φαγιέντ ήταν δίπλα της στο κρεβάτι, φορώντας απλώς μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να ξαπλώσει στο κρεβάτι μαζί της. «Του είπα “όχι, δεν σε θέλω”. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να προσπαθεί να ξαπλώσει στο κρεβάτι. Από ένα σημείο και έπειτα ήταν από πάνω μου και πραγματικά δεν μπορούσα να κουνηθώ. Ήμουν μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε τον εαυτό του πάνω μου».

    Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ με τη σύζυγό του, Χέινι Βάτεν.

    Η Τζέμα συνεχίζει, λέγοντας ότι αφού τη βίασε εκείνη έκλαψε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιθετικά να πλυθεί με Ντετόλ. «Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του από πάνω μου» είπε.

    Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγιέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις αυτές ως απόπειρα βιασμού.

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK