Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό του Κορυδαλλού

    Σοβαρό επεισόδιο βίας, με θύμα έναν σταθμάρχη της ΣΤΑΣΥ, εκτυλίχτηκε την 21η Αυγούστου μπροστά στα μάτια δεκάδων επιβατών στον σταθμό του Μετρό «Κορυδαλλός». Το περιστατικό άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων και της Ελληνικής Αστυνομίας γύρω από τα επίπεδα ασφαλείας στο δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η υπόθεση ξεκίνησε όταν μια γυναίκα ανέφερε στον σταθμάρχη πως έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από συγκεκριμένο άνδρα. Ο φερόμενος ως δράστης, αν και επισημάνθηκε άμεσα στο Κέντρο Ασφάλειας, κατάφερε να επιβιβαστεί σε συρμό και να διαφύγει. Ώρες αργότερα επέστρεψε στον σταθμό του Κορυδαλλού, όπου και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον σταθμάρχη που προσπάθησε να διαχειριστεί την κατάσταση.

    Η οργισμένη ανακοίνωση των εργαζομένων

    Το Συνδικάτο Σταθμαρχών-Εργαζομένων Πρώτης Γραμμής ΣΤΑΣΥ κατήγγειλε με σφοδρότητα τα κενά ασφαλείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

    «Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γινόμαστε ξανά μάρτυρες επαναλαμβανόμενων περιστατικών βίας και προπηλακισμού επιβατών και εργαζομένων από παραβατικά στοιχεία. Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν περίτρανα το τεράστιο κενό ασφάλειας, το οποίο έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    […] Προηγήθηκε καταγγελία επιβάτιδας στον Σταθμάρχη για σεξουαλική παρενόχληση από το εν λόγω άτομο (χρήστη ουσιών). Παρά τις άμεσες υποδείξεις, την περιγραφή του δράστη και τη διαβίβαση της καταγγελίας από τον Σταθμάρχη προς το Κέντρο Ασφάλειας, το εν λόγω άτομο επιβιβάστηκε ανεμπόδιστα σε συρμό, μετακινήθηκε στο δίκτυο και ώρες αργότερα επέστρεψε στον Κορυδαλλό. Στην προσπάθεια του Σταθμάρχη να διαχειριστεί την κατάσταση, δέχτηκε βίαιη επίθεση μπροστά στα μάτια των επιβατών, με την Αστυνομία να φτάνει στο σημείο μετά από αρκετά λεπτά, καθώς στον σταθμό δεν υπάρχει μόνιμη αστυνομική παρουσία.

    […] Απαιτούμε άμεσα: Μόνιμη και ουσιαστική αστυνόμευση σε όλους τους σταθμούς του δικτύου. Οριστική επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων τμημάτων στις καταγγελίες του προσωπικού. […] Το αντικείμενο εργασίας μας είναι αμιγώς σιδηροδρομικό και όχι κατασταλτικό. Εφόσον η Πολιτεία αδυνατεί να εγγυηθεί ένα ασφαλές δίκτυο, δεν πρόκειται να θέσουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο παριστάνοντας τους ήρωες».

    Η απάντηση της Αστυνομίας

    Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, διαψεύδοντας ότι ο δράστης παρέμεινε ανεξέλεγκτος: «Αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία στο πλαίσιο του Σχεδίου “ΑΡΙΑΔΝΗ” προσέτρεξαν άμεσα για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Μάλιστα, κατά την επέμβασή τους, ο δράστης επιτέθηκε και σε βάρος τους. Παρά τη βίαιη συμπεριφορά του, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν. […] Κατά συνέπεια, αναφορές που δημιουργούν την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιμετωπίστηκε αστυνομικά ή ότι ο δράστης παρέμεινε ανεξέλεγκτος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Παράλληλα, η Αστυνομία υπεραμύνθηκε του Σχεδίου «ΑΡΙΑΔΝΗ», δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για την περίοδο Φεβρουάριος 2025 – Ιούνιος 2026, σύμφωνα με τα οποία: Πραγματοποιήθηκαν 283.988 έλεγχοι, 3.023 προσαγωγές και 4.432 συλλήψεις. Καταγράφηκε μείωση 70% στις κλοπές/ληστείες και 80% στις επιθέσεις κατά εργαζομένων. Σημειώθηκε μείωση 60% στην παρουσία τοξικοεξαρτημένων ατόμων στο δίκτυο.

    Η ανακοίνωση καταλήγει, τονίζοντας: «Η Ελληνική Αστυνομία δεν εφησυχάζει. Σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς, αξιολογεί τα δεδομένα, προσαρμόζει τη διάταξη των δυνάμεων και παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατικού κοινού».

    Πηγή

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK