Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ύπνος: Πώς το ηλιοβασίλεμα μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα
  Ο ύπνος είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα. Το τι βοηθά τον καθένα να κοιμηθεί ή το πώς βολεύτεται ο καθένας να κοιμηθεί διαφέρει. Με φως, στο απόλυτο σκοτάδι, με την τηλεόραση, στην απόλυτη ησυχία. Είναι όμως κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους πάντες να κοιμηθούν. Τι είναι αυτό; Το φως από το ηλιοβασίλεμα,
  Τα έντονα χρώματα που συνοδεύουν το ηλιοβασίλεμα ξυπνούν το βιολογικό μας ρολόι. Μέσα από αυτά δίνεται το σύνθημα στο μυαλό μας ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.
  Ηλιοβασίλεμα και ύπνος
  Πολλά από τα προβλήματα αϋπνίας με ξυπνήματα μέσα στη νύχτα, προέρχονται από το ότι το μυαλό μας μπερδεύεται για το πότε πρέπει να ξυπνήσει επειδή δεν έχει ένα σημείο αναφοράς. Επίσης η ακτινοβολία του ηλιοβασιλέματος, λόγω της χαμηλής γωνίας στην οποία βρίσκεται ο ήλιος δίνει τρομερή ορμονική βοήθεια στον οργανισμό μας.
  Αυτή η έκθεση σε αυτό το φως καθυστερεί την πρώιμη έκκριση μελατονίνης σε προστατεύει από έναν πρόωρο ύπνο και ένα εξίσου πρόωρο ξύπνημα μέσα στη νύχτα. Επίσης αυτό το σταδιακό σβήσιμο του φυσικού φωτός, δίνει το σύνθημα στον εγκέφαλο ότι η μέρα τελειώνει και πρέπει σιγά σιγά να ετοιμάζεται για ύπνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η έκθεσή μας σε τεχνητό φωτισμό, φώτα στους δρόμους, ταμπέλες νέον, οθόνες κινητού και υπολογιστή, μας ξεγελούν και μας κρατούν σε εγρήγορση σαν να είναι ακόμα μέρα. Εκεί το ηλιοβασίλεμα μπορεί να λειτουργήσει σαν υπενθύμιση.
  Τέλος υπάρχει μία ακόμα χρήσιμη λειτουργία του ηλιοβασιλέματος, το ότι εμποδίζει το ξύπνημα μέσα στη νύχτα για τουαλέτα. Ανάμεσα στον πολύ χρήσιμο ρόλο που έχει σαν ρυθμιστής ορμονών, το ηλιοβασίλεμα ρυθμίζει και τη βασοπρεσίνη, ορμόνη που αναφέρεται και ως διουρητική. Το σώμα μας υπό κανονικές συνθήκες ξέρει να κάνει κατακράτηση των ούρων όταν κοιμόμαστε. Όταν όμως το μυαλό μας ξεγελιέται και νομίζει ότι ήρθε ή ώρα για ξύπνημα, τότε είναι και η ώρα για τουαλέτα.
   Πηγή  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK