Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ψυχική υγεία: Η διατροφή με υψηλή πρωτεΐνη μειώνει την κατάθλιψη

  Μια νέα μελέτη που επικεντρώθηκε στη διατροφή και την ψυχική υγεία των εφήβων αθλητών βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

  Ψυχική υγεία εφήβων αθλητών

  Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της διατροφής στις διαταραχές ψυχικής υγείας. Όσοι έχουν σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή τείνουν να έχουν φτωχότερη διατροφή, περισσότερη θερμιδική πρόσληψη και φτωχότερη διατροφική πρόσληψη σε σύγκριση με το ευρύ κοινό.

  Η σημασία της διατροφής λαμβάνει αυξημένη προσοχή ως τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχιατρικών διαταραχών. Ο κύριος στόχος αυτής της νέας μελέτης ήταν να αξιολογήσει εάν η κατανάλωση ορισμένων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών ήταν προγνωστικός παράγοντας μελλοντικών συμπτωμάτων κατάθλιψης σε νεαρούς μαθητές-αθλητές.

  Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θα ήταν προγνωστικός παράγοντας μειωμένων συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά την παρακολούθηση. Περίμεναν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης λίπους και ζάχαρης και μελλοντικών καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

  Για τη μελέτη επιλέχθηκαν 97 έφηβοι ελίτ αθλητές. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης καταγράφηκαν κατά την έναρξη και ξανά κατά τη διάρκεια παρακολούθησης στους 10 μήνες. Τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή της βασικής αξιολόγησης της κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διατροφική τους πρόσληψη για τρεις ημέρες.

  Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης για να αξιολογήσουν εάν τα μικροθρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να προβλέψουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ελέγχοντας τις συμμεταβλητές και τα αρχικά καταθλιπτικά συμπτώματα.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης κατά την περίοδο παρακολούθησης. Επιπλέον, αναφέρθηκαν αρκετές αποκλίσεις από τη συνιστώμενη διατροφική πρόσληψη από τους αθλητές.

  Οι ερευνητές λένε ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων και πιο εις βάθος τεχνικές αξιολόγησης. Συνιστούν μελλοντικές μελέτες να επικεντρωθούν στη διατροφική εκπαίδευση και να διερευνήσουν εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διατροφικές τροποποιήσεις για τη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε μαθητές-αθλητές.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK