Απάντηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις χθεσινές αναφορές προς το πρόσωπο του έδωσε ο πρόεδρος της Αρχής ∆ιασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, μιλώντας στο συνέδριο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.
«Σαράντα χρόνια δικαστής στο ΣτΕ ποτέ δεν έδωσα αφορμή και δεν ακούστηκε το παραμικρό για εμένα. Και νιώθω ότι θίγεται η τιμή μου, η υπόληψή μου, η αξιοπρέπειά μου, η προσωπικότητά μου και όχι μόνο αυτό. Κάτι ακόμη πιο πολύτιμο: η δικαστική μου τιμή», ανέφερε συγκινημένος υπό παρατεταμένα χειροκροτήματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη χθες στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών ότι: «Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας».
«Αν είχα ατζέντα δεν θα είχα επιλέξει να πάω στην ΑΔΑΕ, μετά το ΣτΕ. Πήγα εκεί για να βοηθήσω. Η ΑΔΑΕ μόνο αγωνίες και δυσκολίες μου έδωσε. Είχα πολλούς τρόπους μετά την καριέρα αυτή αν ήθελα να είχα ατζέντα. Ποια ατζέντα άραγε, δεν ξέρω», σημείωσε ο κ. Ράμμος και πρόσθεσε: «Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά εμένα με παραπέμπουν σε καθόλου αξιοζήλευτες έννομες τάξεις».
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ επανέλαβε τις πρόσφατες καταγγελίες του σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για «δημόσιες υβριστικές δυσφημιστικές και απειλητικές αναφορές πρωτοφανούς οξύτητας από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, βουλευτές και υπουργούς» για το θέμα των παράνομων επισυνδέσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τόνισε, επίσης, ότι «η αποκορύφωση της επίθεσης στην ΑΔΑΕ έγινε με την κλήση σε ανωμοτί απολογία ως υπόπτων για διαρροή υπηρεσιακών απορρήτων των μακράν καλυτέρων, πιο ευσυνείδητων, πιο πιστών στο καθήκον, πιο ικανών, πιο καταρτισμένων επιστημονικά εργατικών συναδέλφων μου, της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τα πάντα στην κυριολεξία, απόλυτα πιστοί στο καθήκον και στη νομιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη αυτής της ιστορίας που τόσο δηλητηριάζει το κράτος δικαίου στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας ∆εδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος τόνισε από την πλευρά του οτι «οι επιθέσεις κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι παράδειγμα πρωτοφανών αντιθεσμικών συμπεριφορών. Στα 25 χρόνια που λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά».
Σημείωσε επίσης ότι «πλήττεται σημαντικά το κύρος των ανεξάρτητων αρχών όταν παράλληλα τίθονται υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις και όταν υπάρχει η εντύπωση ότι λειτουργούν υπό πίεση ή υπό απειλή».
Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ευτέρπη Κουτζαμάνη-∆ρίλια, αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή της παρέμβαση κρατικού οργάνου που να αναιρεί την ανεξαρτησία της αρχής, σημείωσε ότι «η ανεξαρτησία δεν εξαρτάται μόνο από τη θεσμική της κατοχύρωση αλλά και από τα ίδια τα πρόσωπα που εκπροσωπούν και υπηρετούν τις ανεξάρτητες αρχές, τα οποία πρέπει να πιστεύουν στην ανεξαρτησία τους και να μην επιτρέπουν την κατάλυση αυτής».
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Αθανάσιος Παπαϊωάννου σημείωσε ότι στο ΑΣΕΠ έχουν προστεθει διαχρονικά πολλές αρμοδιότητες με συνέπεια την βραδύτητα των διαδικασιών επιλογής ακόμα και και για μία διευθυντική θέση και πρότεινε τη δημιουργία ενός δεύτερου ΑΣΕΠ που θα ασχολείται με την επιλογή διοικητών και διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.
Τέλος ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης υπογράμμισε ότι «κανείς εκ των εκπροσώπων των ανεξάρτητων συνταγματικών αρχών δεν μπορεί να συμπράτει σε περιορισμό της ανεξαρτησίας του, τουλάχιστον όχι οικειοθελώς».
Ο ίδιος σημείωσε ότι για να θωρακίσουν οι συνταγματικές αρχές την ανεξαρτησία τους θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της εθνικής αντιπροσωπείας και πρότεινε την εκλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών από όργανο της Βουλής με σταθερή σύνθεση ή με τη σύνθεσή του να μεταβάλεται με απόφαση που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και με αντιστοίχιση ως προς τον συσχετισμό δυνάμεων με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.