Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες: «2+1» προτάσεις για συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την Πολιτεία προς όφελος των ασθενών

  Συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την πολιτεία, που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, παρουσίασε η Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Affairs Director, AbbVie Greece, Cyprus & Malta, στο «AGORA – 1st Corporate Affairs Forum 2023», την Πέμπτη 8 Ιουνίου, σε συζήτηση πάνελ «Πορεία σε αβέβαιους καιρούς: Πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να εργαστούν μαζί;»

  Όπως τόνισε, «σε μια εποχή αβεβαιότητας και σε συνθήκες συνεχούς κρίσης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα». Και χρησιμοποιώντας ως αναφορά πρόσφατο άρθρο του Economist, ανέφερε ότι «η οικονομία στην εποχή μετά την πανδημία είναι σαν τη Μόνα Λίζα. Κάθε φορά που θα κοιτάξεις, βλέπεις κάτι διαφορετικό. Αυτή η μεταβλητότητα των συνθηκών και η έλλειψη προβλεψιμότητας υπαγορεύει τη συνεργασία και τη συμβολή όλων των εταίρων για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών».

  Για τις επιχειρήσεις, η κα Ρέτσα τόνισε ότι «η ευθύνη τους εκτείνεται πέρα ​​από τους μετόχους τους, καθώς καλούνται να πάρουν θέση σε ζητήματα που επηρεάζουν ευρύτερες κοινότητες, οικοσυστήματα και την κοινωνία, συνολικά. Ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και ουσιαστικό συν-διαμορφωτή του νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου ο ιδιωτικός τομέας παράγει νέα γνώση και νέα δεδομένα που οδηγούν σε συλλογική πρόοδο και ευημερία, έφερε τα εμβόλια κατά της COVID-19, τονίζοντας ότι «η συνέργεια του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών αρχών, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για άμεσο μαζικό εμβολιασμό που τελικά μας έβγαλε από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση».

  Εστιάζοντας στον φαρμακευτικό κλάδο, η κα Ρέτσα σημείωσε ότι «ενώ είναι μια από τις πλέον ρυθμισμένες αγορές σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων, όπως και σε επίπεδο άδειας κυκλοφορίας, αποζημίωσης, τιμολόγησης και διάθεσης στο σύστημα υγείας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σήμερα, είναι η έλλειψη πόρων. Αυτή η έλλειψη οδηγεί στην αδυναμία αποζημίωσης και ένταξης καινοτόμων θεραπειών στα συστήματα υγείας και πρόσβασης των ασθενών σε αυτές».

  Επίσης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική του «εμείς» και οι «άλλοι». Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Πολιτεία ως ισότιμοι συνομιλητές για να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις που εξυπηρετούν με τον βέλτιστο τρόπο τους ασθενείς και τη διάθεση σε αυτούς των καλύτερων θεραπευτικών επιλογών που προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη».

  Η Market Access & External Affairs Director της AbbVie υποστήριξε την άποψη ότι «πρέπει να εμπνευστούμε από ήδη πετυχημένες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την πολιτεία μετά από πρόταση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως το «επενδυτικό clawback», έναν μηχανισμό κινητροδότησης δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης που ενίσχυσε τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες κλινικών μελετών. Αντίστοιχα, σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο στόχος μείωσης των υποχρεωτικών επιστροφών με τη βοήθεια πόρων από το RRF, με την οποία το κράτος θα ενισχύει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν «πιάνονται» συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης».

  Κλείνοντας, η κα Ρέτσα σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο σημαντικών αποφάσεων, «καθώς τα προβλήματα στον φαρμακευτικό κλάδο παραμένουν περίπλοκα και η επίλυσή τους είναι ιδιαιτέρως επείγουσα, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει έναν πιο συστηματικό διάλογο με τον φαρμακευτικό κλάδο, ώστε μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες στρεβλώσεις και οι ασθενείς να μπορούν να έχουν απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση στις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που προσφέρει απλόχερα η σύγχρονη επιστήμη».

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK