Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Πολωνία: Δικαστήριο διέταξε την αναγκαστική σίτιση κρατούμενου, πρώην υπουργού, που κάνει απεργία πείνας

  Πολωνικό δικαστήριο διέταξε την αναγκαστική σίτιση ενός πρώην υπουργού, που σήμερα είναι κρατούμενος και κάνει απεργία πείνας μέσα στη φυλακή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.

  Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ο αναπληρωτής του, ο Μάτσεϊ Βόισικ, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα ενώ βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο στη Βαρσοβία και οδηγήθηκαν στη φυλακή, αφού καταδικάστηκαν για κατάχρηση εξουσίας. Και οι δύο, που ήταν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν απεργία πείνας.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Δεν είναι σαφές προς το παρόν σε ποιο δικαστήριο αναφερόταν ο Ντούντα. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη δικαστική εντολή.

  Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ προσπαθεί να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, ιδίως στον δικαστικό τομέα, ώστε να αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων για την Πολωνία.

  Το PiS προσπάθησε να παρουσιάσει τους Καμίνσκι και Βόισικ ως πολιτικούς κρατουμένους, χαρακτηρισμός που απορρίπτεται από την κυβέρνηση και από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  «Σήμερα ενημερώθηκα από τη σύζυγο του Μάριους Καμίνσκι ότι (…) εκδόθηκε δικαστική εντολή για την αναγκαστική σίτισή του», είπε ο Ντούντα σε δημοσιογράφους στο Νταβός της Ελβετίας. «Καλώ και πάλι τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπόντναρ, τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την ποινή φυλάκισης του Μάριους Καμίνσκι και του Μάτσεϊ Βόισικ, να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή».

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης Άνταμ Μπόντναρ διερωτήθηκε για ποιον λόγο ο Ντούντα δεν χρησιμοποιεί την προεδρική εξουσία του για να δώσει χάρη στους δύο πρώην υπουργούς.

  Οι Καμίνσκι και Βόισικ καταδικάστηκαν για πρώτη φορά για κατάχρηση εξουσίας το 2015 επειδή σχεδόν οκτώ χρόνια νωρίτερα επέτρεψαν σε αστυνομικούς που ερευνούσαν μια υπόθεση διαφθοράς να παγιδεύσουν υπόπτους. Και οι δύο αρνήθηκαν την ενοχή τους και λίγο αργότερα ο Ντούντα τους έδωσε χάρη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν ξανά κυβερνητικές θέσεις στη νέα, τότε, κυβέρνηση του PiS. Την εποχή εκείνη, νομικοί έθεταν το ερώτημα αν ο πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να απονείμει χάρη στον Καμίνσκι χωρίς να περιμένει την ετυμηγορία του Εφετείου.

  Πέρυσι, αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Ντόναλντ Τουσκ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ξανανοίξει την υπόθεση και οι δύο πρώην υπουργοί καταδικάστηκαν τον Δεκέμβριο σε φυλάκιση δύο ετών.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK