Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Παιδική παχυσαρκία: Παράγοντας κινδύνου για θρόμβους αίματος στην ενήλικη ζωή

  Το υπερβολικό βάρος στην παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή είναι διακριτοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Η μελέτη βασίζεται στο πρώιμο ιστορικό ΔΜΣ περισσότερων από 37.000 ανδρών και σε πληροφορίες σχετικά με τους θρόμβους τους, εάν υπάρχουν, στην ενήλικη ζωή. Η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και θρόμβων αίματος έχει ήδη αποδειχθεί. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές πόση επιρροή ασκεί ένας αυξημένος ΔΜΣ στην παιδική ηλικία και την εφηβεία.

  Οι θρόμβοι εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, ξεκινώντας συχνά από ένα αιμοφόρο αγγείο στη γάμπα. Οίδημα, πόνος και ερυθρότητα είναι κοινά συμπτώματα. Αντιμετωπισμένοι έγκαιρα, οι θρόμβοι σπάνια είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, εάν κάποιος σπάσει, μεταφερθεί στους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και προσκολληθεί στο τοίχωμα του αγγείου εκεί, η προκύπτουσα «πνευμονική εμβολή» μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

  Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει 37.672 άνδρες στη Σουηδία, γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1961. Βασίζεται σε πληροφορίες σχετικά με το ύψος, το βάρος και το ΔΜΣ από τα αρχεία των ανδρών, πρώτα από τις σχολικές υπηρεσίες υγείας (σε ηλικία 8 ετών) και, δεύτερον, από ιατρικές εξετάσεις κατά την εγγραφή στις Ένοπλες Υπηρεσίες (ηλικίας 20 ετών), μαζί με στοιχεία μητρώου για τυχόν θρόμβους αίματος έως την ηλικία των 62 ετών κατά μέσο όρο.

  Σαφώς αυξημένος κίνδυνος θρόμβου

  Από τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται τώρα στο Journal of Internal Medicine, προκύπτει ότι ο ΔΜΣ και στις ηλικίες 8 και 20, ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, μπορεί να συνδεθεί με θρόμβους φλεβικού αίματος. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν, για παράδειγμα, στο πόδι ή στον πνεύμονα. Στην ενήλικη ζωή, δύο ομάδες βρέθηκαν σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο φλεβικών θρόμβων. Η πρώτη ήταν άτομα που ήταν υπέρβαρα τόσο ως παιδιά όσο και ως νεαροί ενήλικες, ενώ η δεύτερη αποτελούνταν από άτομα των οποίων το βάρος στην παιδική ηλικία ήταν φυσιολογικό και που έγιναν υπέρβαρα μόνο στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

  Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος τόσο στην παιδική όσο και στην νεαρή ενήλικη ηλικία βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακών θρόμβων, δηλαδή θρόμβων που προέρχονται από συσταλμένα αιμοφόρα αγγεία με λιπώδεις εναποθέσεις και φλεγμονή. Δεδομένου ότι υπήρξαν λίγες περιπτώσεις θρόμβων αρτηριακού αίματος στη μελέτη, ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Όλες οι συγκρίσεις στη μελέτη έγιναν με την ομάδα ελέγχου, της οποίας το βάρος ήταν φυσιολογικό τόσο στην ηλικία των οκτώ όσο και των 20 ετών.

  Η πρώτη και αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης είναι η Lina Lilja, διδακτορική φοιτήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και παιδίατρος. Την εποχή της μελέτης, εργαζόταν στην παιδιατρική κλινική Kungshöjd στο Γκέτεμποργκ. Σήμερα, είναι ανώτερη ιατρός στην παιδική υγειονομική περίθαλψη στην περιοχή Västra Götaland. «Η μελέτη μας δείχνει ότι τόσο το υπερβολικό βάρος στην παιδική ηλικία όσο και το υπέρβαρο στη νεαρή ενήλικη ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων φλεβικού αίματος αργότερα στη ζωή», σημειώνει η Λίλια.

  Ο καθηγητής και ανώτερος ιατρός Claes Ohlsson και η αναπληρώτρια καθηγήτρια και ανώτερη ιατρός Jenny Kindblom, αμφότεροι της Ακαδημίας Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska, ήταν οι ανώτεροι συγγραφείς της μελέτης. «Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος κατά την εφηβεία φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στους μελλοντικούς κινδύνους ενός ατόμου για φλεβικούς θρόμβους», καταλήγει η Kindblom.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK