Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Ο Πέτερ Πελεγκρίνι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία

  Ο υποστηριζόμενος από την κυβέρνηση Πέτερ Πελεγκρίνι επικράτησε του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία.

  Με καταμετρημένα τα αποτελέσματα από το 98% των εκλογικών τμημάτων, ο Πελεγκρίνι εξασφαλίζει 53,85% έναντι 46,14% του Κόρτσοκ.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο 59χρονος Κόρτσοκ αναγνώρισε πριν από λίγα λεπτά την ήττα του και συνεχάρη τον Πελεγκρίνι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε ταχθεί αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως και η απερχόμενη πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα που επέλεξε να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

  Ο 49χρονος Πελεγκρίνι προέρχεται από το φιλορωσικό κυβερνητικό στρατόπεδο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουκρανίας.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει τις διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο αρχηγός του κράτους, το οποίο έχει πληθυσμό 5,4 εκατομμυρίων και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε νομοσχέδια που εγκρίνει το κοινοβούλιο.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK