Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Οικονόμου: Θέση των αστυνομικών είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης

  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή στα περιστατικά βίας και χουλιγκανισμού, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και την ευθύνη της αστυνομίας, στον Παλαιστίνιο που έβαλε παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική, μπροστά από τη Βουλή αλλά και στην υπόθεση τραυματισμού της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο.

  Για την σύλληψη του Παλαιστίνιου που έβαλε παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική, μπροστά από την Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσήχθη στην Αστυνομία και με βάση συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα πάει στη Δικαιοσύνη. Αυτό που θέλω εγώ πολιτικά να πω, είναι ότι ζούμε σε καιρούς περίεργους, πολύ έντονους, φορτισμένους. Σε αυτούς τους καιρούς, κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, με σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Καλώ όλους να είναι περισσότερο εγκρατείς και υπεύθυνοι στη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τον ακτιβισμό που επιδεικνύουν. Ο άνθρωπος αυτός προσήχθη με συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Θα μπορούσαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς αυτές τις κινήσεις υπέρμετρου ενθουσιασμού, θεωρώ πολιτικά, ή φανατισμού, με ό,τι αυτές εκπέμπουν, και ό,τι δημιουργούν οι αποσπασματικές τους προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με λιγότερες τέτοιες εκδηλώσεις ο καθένας να διαδηλώσει τη συμπαράστασή του σε αυτούς που πιστεύει ότι πρέπει να συμπαρασταθεί» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

  Για το περιστατικό με την 16χρονη ανέφερε πως: «τρέχουν δύο έρευνες, η πρώτη είναι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ με την θέση των αστυνομικών να είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης, και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί. Ίσα ίσα ήταν από πάνω της, τη βοήθησαν και φώναξαν το ΕΚΑΒ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Την κοπέλα την εξέτασε και ιατροδικαστής, η γιατρός κατέθεσε την πλευρά της κοπέλας. Αναφέρω αυτά που έχουν έρθει σε γνώση μας χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε υλικό ή μαρτυρία πλην της εκδοχής που έδωσε η κοπέλα».

  Και πρόσθεσε: «Η βία, δημιουργεί προβλήματα και δεν μπορεί να είναι επιλογή πολιτικής της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν σκληρή επίθεση και όταν πήγαν πάνω από την 16χρονη για να την βοηθήσουν, σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από τη δεύτερη πλευρά. Ήταν δύσκολες συνθήκες και βάσει των στοιχείων πλην της εκδοχής της 16χρονης δείχνουν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν εμπλοκή».

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Για τα επεισόδια στο μετρό: «για την ημέρα εκείνη, υπήρξαν ενδείξεις και πληροφορίες για διάθεση επεισοδίων από διαφόρους, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο-δολοφονία 2 στελεχών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η ΕΛ.ΑΣ συλλέγοντας τις διάφορες πληροφορίες, συνέλαβε κάποιους Ιταλούς ακροδεξιούς στο αεροδρόμιο, μπλόκαρε την κάθοδο από τη βόρεια Ελλάδα άλλων ακροδεξιών ομάδων. Έγιναν και προληπτικές προσαγωγές. Στο Μοναστηράκι, υπήρχαν διμοιρίες και πάνω στο τρένο, ακολουθούσε και άλλο τρένο, ήταν πάνω διμοιρία που κατέβηκε και σε ελάχιστο χρόνο απέτρεπε τα χειρότερα και έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν θα σταματήσουμε να έχουμε συμπλοκές, απόπειρες από ανθρώπους των άκρων να δημιουργούν επεισόδια».

  «Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος, θα μπορούσε όμως να προλαβαίνει τα επεισόδια με ταχύτερη παρέμβαση. Το ζήτημα είναι να είναι η ΕΛ.ΑΣ σε τέτοια θέση έτσι ώστε σύντομα και αποτελεσματικά και ουσιαστικά, να παρέμβει. Ξέρω ότι η αστυνομία τον συνέλαβε. Δεύτερον το μπιτόνι με το υλικό θα αναλυθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για υγρό από το air condition. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε την έρευνα να μας δείξει τι έγινε. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο μετρό και στο τρένο. Η χώρα μας είναι ασφαλής», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

  Τέλος, για τη σύλληψη του οπαδού που πέταξε κροτίδα στην αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε πως, «με μεθοδικές ενέργειες και αξιοποιώντας το υλικό, και όσα είχαν παρασχεθεί από τη γηπεδούχο ομάδα, βρέθηκε το άτομο που έριξε την κροτίδα στο γήπεδο. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος.

  Μεθοδικά, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής παραβατικότητας, βλέπουμε ότι μπορεί λίγο αργότερα, γίνεται δουλειά και κυρίως εφαρμόζεται ο νόμος. Άνθρωποι με τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να κάνουν πολύ καιρό – μην πω για πάντα – να ξαναδούν ομάδα στο γήπεδο. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι είχαμε διαθέσει 400 αστυνομικούς, που θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι χαράς».

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK