Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μυστήριο με τεράστιο αρχαίο πιθάρι που ανακαλύφθηκε

  Κατά τη διάρκεια πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη Ούζγκεν στην επαρχία Ος της Κιργιζίας, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο πιθάρι ύψους 1.75 μέτρων, γνωστό ως “hum”.

  Ο αρχαίος οικισμός του Ουζγκέν είναι η καρδιά μίας όασης, πλούσιας σε μνημεία μόνιμων κατοίκων και νομάδων, που χρονολογούνται σε ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα.  Θεωρείται ότι ήταν μία σημαντική πόλη στον Δρόμο του Μεταξιού, αποτελώντας το ανατολικό κέντρο της πόλης Νταβάν. Στην ίδια περιοχή με τον οικισμό Ουζγκέν  πιστεύεται ότι βρισκόταν η πόλη Τζου-Τσεν που αναφέρεται στις κινεζικές πηγές, στο πλαίσιο των στρατιωτικών εκστρατειών της περιόδου 104-99 π.Χ. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη υπήρχε ήδη εκείνη την εποχή. Η κύρια περίοδος ανάπτυξης του οικισμού ήταν από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

  Ωστόσο, η πόλη άκμασε υπό την κυριαρχία του κράτους των Καραχανιδών (χανάτο των Καραχανιδών) τον 10ο αιώνα μ.Χ.. Ο οικισμός Ουζγκέν ήταν μια από τις πρωτεύουσες των Καραχανιδών, που την ονόμασαν Μαβαραννάχρ και άφησαν τρία καλοδιατηρημένα μαυσωλεία.

  Η καταπληκτική ανακάλυψη του γιγαντιαίου πιθαριού ανακοινώθηκε από τον Turarbek Abdyrahmanov, αρχαιολόγο από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας της Κιργιζίας.

  Το πιθάρι βρέθηκε άθικτο

  Οι ανασκαφές, με επικεφαλής τον Mars Boranbaev, είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν την 1η Μαρτίου ανακαλύφθηκε ένα ‘Hum’ 2.5 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Το αρχαίο αντικείμενο, το οποίο θεωρείται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 7ου και 4ου αιώνα π.Χ., βρέθηκε και ανασύρθηκε άθικτο, και μεταφέρθηκε στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας Ουζγκέν.

  «Μετά από σχολαστικό καθαρισμό, το ‘hum’ θα εξεταστεί πιο αναλυτικά, ως μέρος των συνεχιζόμενων ερευνητικών προσπαθειών μας», εξήγησε ο Abdyrahmanov. «Έχουν ήδη ανακαλυφθεί θραύσματα πήλινης κεραμικής ενδεικτικά του πολιτισμού Shoro-Bashat, σηματοδοτώντας το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής.»

  Στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και στις αρχές της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, ξεκίνησε να διαμορφώνεται ο πολιτισμός Shorobashat στην κοιλάδα της Φεργάνα. Κατά την περίοδο των Τελικών Χαλκών και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στην κοιλάδα της Φεργάνα συνυπήρχαν νομαδικοί (Καϊρακκούμ και Αϊλατάν, 11ος-3ος αιώνας π.Χ.) και εγκατεστημένοι (Τσαστ και Σορομπασάτ, 14ος-1ος αιώνας π.Χ.) πολιτισμοί. Ο πολιτισμός Σορομπασάτ ήταν ένας εγκατεστημένος γεωργικός πολιτισμός.

  Η περιοχή των ανασκαφών βρίσκεται κοντά στην περιοχή Κιζίλ-Οκτιμπάρ, όπου είναι σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή παρακαμπτήριου δρόμου. Η περιοχή έχει σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον. Ο Abdyrahmanov σημείωσε ότι λόγω της αυξημένης δραστηριότητας γύρω από την αρχαία πόλη, έχουν διεξαχθεί περισσότερες αρχαιολογικές έρευνες με την ελπίδα να βρεθούν περισσότερα αρχαία αντικείμενα.

  Το “Hum”, ύψους 1.75 μέτρων και πλάτους 1.30 μέτρων, αποτελεί μαρτυρία για τους αρχαίους πολιτισμούς που κάποτε ευδοκίμησαν σε αυτά τα εδάφη.

  News247

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK