Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μυστήριο με «μαγική πύλη» που «οδηγεί στον κάτω κόσμο»

  H ψευδόπορτα ανευρέθηκε σε ένα σημείο που κόβει την ανάσα, κατά τη διάρκεια εργασιών σε κρυμμένους τάφους

  Οι ερευνητές ανακάλυψαν την πόρτα λίγο μετά την ανακάλυψη ενός αρχαίου τύμβου και γρήγορα προσδιόρισαν τον κάτοχό του, έναν άνθρωπο του Παλαιού Βασιλείου.

  Η σημασία του θανάτου στην αρχαία Αίγυπτο και το Ντουάτ

  Για τους αρχαίους Αιγύπτιους, ο θάνατος ήταν το σημαντικότερο γεγονός της ζωής. Για τον λόγο αυτό, περνούσαν τη ζωή τους αναλογιζόμενοι την μεταθανάτια ζωή, σε τι θα μεταμορφωνόντουσαν σε αυτή και πώς θα μετέβαιναν εκεί.

  Το Ντουάτ (Τουάτ, Τουαούτ, ή Ακέρτ, Αμένθης, Αμέντι ή Νέτερ-Χέρτετ), ήταν το βασίλειο των νεκρών στην αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία, ο τόπος στον οποίον πίστευαν ότι θα καταλήξουν που, σε ελεύθερη απόδοση είναι το «επέκεινα», η «μεταθανάτια ζωή», ο «κάτω κόσμος».

  Προκειμένου να φτάσει στο Ντουάτ, το πνεύμα του ανθρώπου έπρεπε να ακολουθήσει ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, γεμάτο από δαίμονες και φαντάσματα που ήταν αποφασισμένα να εμποδίσουν τη διάβαση της ψυχής στον άλλο κόσμο.

  Αποδείξεις του Ντουάτ, βρίσκονται σ’ όλη την Αίγυπτο, αλλά ερευνητές που εργάζονταν σ’ ένα «σπάνιο» τάφο του Παλαιού Βασιλείου, κατέληξαν να ανακαλύψουν απρόσμενα περισσότερα δεδομένα, αντικρίζοντας την «ψευδόπορτα» στον κάτω κόσμο.

  Ο Pinimos, ο άνδρας που απεικονίζεται, μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του (Εικόνα: Smithsonian Channel/Youtube)

  Το ανατρεπτικό εύρημα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ του καναλιού Smithsonian, με τίτλο “Tomb hunters, tomb of the pyramid judge”. «Μία συναρπαστική κατασκευή σε αρχαίο τάφο. Μία ψευδόπορτα  στον κάτω κόσμο».

  Tο Παλαιό Βασίλειο, – που χρονολογείται από το 2649 έως το 2130 π.Χ. – , ήταν μία εξαιρετικά δυναμική περίοδος της αιγυπτιακής ιστορίας. Μέχρι την ανακάλυψη του τάφου, πολλά από τα ευρήματα της ομάδας προέρχονταν από την ύστερη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας.

  Οι επιγραφές στους τοίχους του αρχαίου τάφου

  Κατά την είσοδο στον τάφο ωστόσο, οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον Ahmed Zikry, συνειδητοποίησαν γρήγορα πως, αναζητούσαν κάτι  πολύ αρχαιότερο απ’ το αναμενόμενο, με μία σειρά από άθικτες επιγραφές ζωγραφισμένες στους τοίχους μπροστά τους.

  Ένας απ’ τους ερευνητές, σημείωσε «πόσο όμορφο» ήταν το έργο τέχνης που ανακάλυπταν, προτού παρατηρήσει «δείτε εδώ, πόσο φρέσκο είναι! Λες και μόλις το ολοκλήρωσε ο καλλιτέχνης. Ειλικρινά, φανταστικό».

  Τα ιερογλυφικά που περιβάλλουν την «ψεύτικη πόρτα» (Εικόνα: Smithsonian Channel/Youtube)

  Η θέση των επιγραφών, στο κέντρο του τάφου, επισημαίνει τη σημασία τους και τη θρησκευτική τους λειτουργία. Κάλυψαν ένα είδος ταμπλό, το οποίο ονόμασαν «ψευδόπορτα» με τον αφηγητή του ντοκιμαντέρ να επισημαίνει πως αυτό αποτελεί μία «μαγική πύλη» προς την μεταθανάτια ζωή.

  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η ψυχή, την οποία ονόμαζαν Μπα, χρειαζόταν μια πύλη για να προχωρήσει στη μεταθανάτια ζωή πριν τελικά επιστρέψει με κάποια άλλη μορφή.

   

  News247

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK