Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μυστήριο με διαρροή ραδιενέργειας στην Ρωσία

  Μια πόλη στην Ρωσία κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια μυστηριώδη διαρροή ραδιενέργειας, την πηγή της οποίας οι ρωσικές αρχές έχουν εντοπίσει, αλλά αρνούνται να αποκαλύψουν.

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας κοντά σε έναν πυλώνα μόλις 1,5 μίλι μακριά από τα σπίτια στην πόλη Χαμπάροφσκ. Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή την Παρασκευή – αλλά η πηγή της δυνητικά θανατηφόρας διαρροής ραδιενέργειας δεν είναι γνωστή και δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

  Ο Andrey Kolchin, επικεφαλής της πολιτικής άμυνας της πόλης, δήλωσε: “Ανακαλύφθηκε μια πηγή αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας… η περιοχή αποκλείστηκε. “Αποφασίστηκε να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χαμπάροφσκ για την ταχύτερη εκτέλεση των εργασιών”.

  Οι αρχές δήλωσαν ότι η πηγή ακτινοβολίας “απομακρύνθηκε και τοποθετήθηκε σε προστατευτικό δοχείο” και μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. Όμως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον τρεις ακόμη ημέρες, καθώς οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου παρακολουθούν τα επίπεδα ακτινοβολίας και διερευνούν την αιτία.

  Φαίνεται όμως ότι χρειάστηκε μια εβδομάδα για να δράσουν οι αρχές της πόλης στις αναφορές για διαρροή. Ένας νεαρός φέρεται να ανέφερε στις αρχές της πόλης μια υψηλή ένδειξη ραδιενέργειας στις 28 Μαρτίου. Αλλά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μόλις σήμερα, 5 Απριλίου – λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αργότερα.

  Εμφανίστηκαν επίσης πλάνα που δείχνουν έναν άνδρα να φοράει προστατευτική στολή και να κρατάει ένα μηχάνημα ανάγνωσης ραδιενέργειας. Η ένδειξη στο μηχάνημα ανέβηκε γρήγορα καθώς ο άνθρωπος που το κρατούσε περπατούσε πάνω σε ένα όγκο απροσδιόριστων αντικειμένων που περιγράφεται ως “χωματερή αποβλήτων”.

  Η συσκευή μέτρησης της ακτινοβολίας σήμανε συναγερμό στα 0,45 μικροσίβερτ και η υψηλότερη ένδειξη που ήταν ορατή στην οθόνη ήταν 5,99 μικροσίβερτ (μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας).

  Αλλά ο άνδρας ακούστηκε να λέει ότι υπήρχε ένδειξη 20 – αρκετή για να αυξήσει δυνητικά τον κίνδυνο καρκίνου, να βλάψει το DNA, να βλάψει τα έμβρυα και να απειλήσει την υγεία των παιδιών.
  Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της ασφάλειας των καταναλωτών δήλωσε ότι κανείς δεν έχει τραυματιστεί μέχρι στιγμής ούτε έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία – και “δεν υπάρχει καμία απειλή για την υγεία των πολιτών”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

  Μια πηγή στην πυρηνική υπηρεσία Radon δήλωσε: “Η πυρηνική υπηρεσία Radon είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Η πηγή ραδιενέργειας αφαιρέθηκε και τοποθετήθηκε σε προστατευτικό δοχείο, μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων. “Δεν υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση και δεν υπάρχει απειλή για την κοινωνία”.

  News247

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK