Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Μήτρα Συσπάσεις: Η τεχνολογία απεικόνισης παράγει σε πραγματικό χρόνο τρισδιάστατους χάρτες κατά τη διάρκεια του τοκετού

  Μήτρα Συσπάσεις: Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν νέα τεχνολογία απεικόνισης που μπορεί να παράγει τρισδιάστατους χάρτες οι οποίοι δείχνουν το μέγεθος και την κατανομή των συσπάσεων της μήτρας σε πραγματικό χρόνο και σε ολόκληρη την επιφάνεια της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Βασιζόμενη σε μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην καρδιά, η τεχνολογία αυτή μπορεί να απεικονίσει τις συσπάσεις της μήτρας μη επεμβατικά και με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τα διαθέσιμα σήμερα εργαλεία, τα οποία δείχνουν μόνο την παρουσία ή την απουσία μιας συστολής.

  Η κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 10 γυναίκες που γεννούσαν μέχρι τον τοκετό, δημοσιεύεται στις 14 Μαρτίου στο περιοδικό Nature Communications. “Υπάρχουν όλων των ειδών οι μαιευτικές και γυναικολογικές παθήσεις που σχετίζονται με συσπάσεις της μήτρας, αλλά δεν έχουμε πολύ ακριβείς τρόπους μέτρησής τους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yong Wang, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών συστημάτων, ακτινολογίας και βιοϊατρικής μηχανικής. “Με αυτή τη νέα τεχνολογία απεικόνισης, ουσιαστικά αναβαθμίζουμε τον καθιερωμένο τρόπο μέτρησης των συστολών του τοκετού -που ονομάζεται τοκοδυναμομετρία- από μονοδιάστατη ανίχνευση σε τετραδιάστατη χαρτογράφηση. Αυτού του είδους οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου και στον εντοπισμό τρόπων πρόληψης του πρόωρου τοκετού, ο οποίος συμβαίνει σε περίπου 10% των κυήσεων παγκοσμίως”. Κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γένας, η μήτρα συστέλλεται για να παράσχει τη δύναμη που αποβάλλει το έμβρυο και η νέα προσέγγιση για τη μέτρηση αυτών των συσπάσεων ονομάζεται ηλεκτρομυομετρική απεικόνιση (EMMI). Η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει στον εντοπισμό των τύπων πρώιμων συστολών που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό και να βοηθήσει τους ερευνητές να εντοπίσουν τρόπους επιβράδυνσης ή διακοπής αυτών των πρόωρων συστολών. Οι ανωμαλίες στις συστολές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανακοπή του τοκετού, η οποία μπορεί να απαιτήσει καισαρική τομή (καισαρική τομή). Ο πρόωρος τοκετός και η καισαρική τομή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών κατά τη γέννηση ή θανάτου τόσο για τον γονέα όσο και για το βρέφος. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν μακροχρόνια νευροαναπτυξιακή αναπηρία για το παιδί.

  Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο απεικόνισης για την παραγωγή λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών των συσπάσεων της μήτρας σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθορισμό της εξέλιξης του υγιούς τοκετού και να εντοπίσει πότε μπορεί να αναπτύσσονται προβλήματα, όπως στον πρόωρο τοκετό ή στη διακοπή του τοκετού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συσπάσεις της μήτρας είναι λιγότερο προβλέψιμες και συνεπείς από τις καρδιακές συσπάσεις που συνήθως μετρώνται με παρόμοια τεχνολογία. Ακόμη και στην ίδια ασθενή, οι διαδοχικές συσπάσεις του τοκετού μπορεί να διαφέρουν ως προς την περιοχή έναρξης και την κατεύθυνση εξέλιξης. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν σταθερές περιοχές της μήτρας στις οποίες ξεκινούν οι συσπάσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περιοχές έναρξης ή οι βηματοδότες των συσπάσεων της μήτρας δεν είναι ανατομικά σταθερές, όπως στην καρδιά. Αυτές οι εκτιμήσεις προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην τεχνολογία απεικόνισης της ομάδας, καθώς μπορεί να παρακολουθεί τις αλλαγές μέσω των προοδευτικών συσπάσεων. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που γεννούσαν για πρώτη φορά και ορισμένες που είχαν γεννήσει στο παρελθόν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που δεν είχαν ξαναγεννήσει είχαν μεγαλύτερες συστολές με περισσότερες διακυμάνσεις σε σύγκριση με τις ασθενείς που είχαν γεννήσει στο παρελθόν. Αυτό είναι ενδεικτικό μιας πιθανής επίδρασης μνήμης της μήτρας. Σε όσες έχουν γεννήσει προηγουμένως, η μήτρα φαίνεται να θυμάται την προηγούμενη εμπειρία του τοκετού και να έχει πιο αποτελεσματικές και παραγωγικές συσπάσεις.

  Οι πιθανές κλινικές χρήσεις της ηλεκτρομυομετρικής απεικόνισης που προτείνει ο Wang περιλαμβάνουν:

  Διάκριση των παραγωγικών από τις μη παραγωγικές συστολές για την πρόβλεψη του πρόωρου τοκετού σε ασθενείς με πρόωρες συστολές.

  Παρακολούθηση των συστολών του τοκετού σε πραγματικό χρόνο για τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής θεραπείας και την πρόληψη επιπλοκών του τοκετού, όπως η ανακοπή του τοκετού.

  Παρακολούθηση των συσπάσεων της μήτρας για την πρόληψη της αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

  Ανάπτυξη πιθανής μη φαρμακευτικής θεραπείας, όπως ήπιες ηλεκτρικές παρεμβάσεις για την ομαλοποίηση των προτύπων συστολών.

  Διερεύνηση καταστάσεων που σχετίζονται με τη μήτρα εκτός εγκυμοσύνης, όπως η επώδυνη έμμηνος ρύση και η ενδομητρίωση.

  Το επόμενο βήμα της έρευνας του Wang είναι η μέτρηση των φυσιολογικών συσπάσεων της μήτρας που θα βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση του κατά πόσον μια σύσπαση είναι παραγωγική και οδηγεί προς τον τοκετό. Πέρυσι, η ομάδα του έλαβε επιχορήγηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για να δημιουργήσει ένα είδος άτλαντα που χαρακτηρίζει πώς μοιάζουν οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. “Ο στόχος αυτής της επιχορήγησης είναι να απεικονίσουμε τον υγιή τοκετό σε 300 ασθενείς, ώστε να γνωρίζουμε πώς είναι το φυσιολογικό εύρος – για γεννήσεις που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά και για γεννήσεις που πραγματοποιούνται για δεύτερη ή τρίτη φορά”, δήλωσε ο Wang. “Πρόκειται για μια νέα μέτρηση, οπότε δεν έχουμε προηγούμενη συσσώρευση γνώσεων. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε έναν φυσιολογικό άτλαντα βασικής γραμμής”. Σε περιοχές με φτωχούς πόρους, αυτού του είδους η λεπτομερής απεικόνιση θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν ο τοκετός και η γέννα ασφαλέστερες. Για να καταστήσει την τεχνολογία πιο προσιτή, ο Wang στοχεύει να χρησιμοποιήσει λιγότερο δαπανηρή και πιο φορητή απεικόνιση με υπερήχους αντί για δαπανηρές μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες δεν είναι ευρέως προσβάσιμες σε πολλά μέρη του κόσμου. Επιπλέον, η ομάδα του Wang βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτροδίων μίας χρήσης και ασύρματων πομπών σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Chuan Wang, Ph.D., επίκουρο καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων, και Shantanu Chakrabartty, Ph.D., καθηγητή Clifford W. Murphy του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Συστημάτων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates. “Θα θέλαμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα ηλεκτρομυομετρικής απεικόνισης EMMI χαμηλού κόστους που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα με χαμηλούς και μέτριους πόρους”, δήλωσε ο Yong Wang. “Προσπαθούμε να κάνουμε τα ηλεκτρόδια πολύ φθηνότερα χρησιμοποιώντας τυπωμένα ηλεκτρόδια μιας χρήσης και έναν ασύρματο πομπό”.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK