Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Κύηση: Mεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D στο αίμα συνδέεται με μειωμένα προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία

  Κύηση: Εάν εργάζεστε σε κλειστούς χώρους, ζείτε στον βορρά, αποφεύγετε τον ήλιο, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είστε χορτοφάγος, ηλικιωμένος ή έχετε πιο σκούρο δέρμα, οι πιθανότητες είναι να έχετε έλλειψη βιταμίνης D. Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει έως και το 25% των Αμερικανών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Τα ποσοστά ανεπάρκειας είναι ακόμη υψηλότερα μεταξύ των μαύρων Αμερικανών, φτάνοντας το 60%. Η βιταμίνη D αναφέρεται ως θρεπτικό συστατικό που προκαλεί ανησυχία στις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία του παιδιού, σύμφωνα με έρευνα της Melissa Melough, επίκουρης καθηγήτριας συμπεριφορικής υγείας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Delaware.

   

  Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Διατροφής (The Journal of Nutrition) η Melough ανακάλυψε μια σχέση μεταξύ της βιταμίνης D κατά την κύηση και των συμπεριφορικών αποτελεσμάτων στα παιδιά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την κοινοπραξία Περιβαλλοντικές επιδράσεις στα αποτελέσματα της παιδικής υγείας (Environmental influences on Child Health Outcomes) (ECHO), η Melough εξέτασε σχεδόν 3.200 ζευγάρια μητέρας και παιδιού από όλη τη χώρα. Διαπιστώθηκε ότι το 50% των μητέρων είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D και η ανεπάρκεια συνδέθηκε με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τους. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι οι έγκυες μητέρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους γέννησαν παιδιά με περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Τα προβλήματα αυτά περιλάμβαναν μια ποικιλία συμπεριφορών από ακραία συστολή, αποστασιοποίηση ή κατάθλιψη μέχρι συμπεριφορά που δεν σέβεται την εξουσία, παραβίαση των κοινωνικών κανόνων, ακόμη και επιθετικότητα και βία. “Έχουμε έναν σημαντικό αριθμό παιδιών που έχουν αυτές τις μετρήσεις συμπεριφορικής έκβασης από την περίοδο της πρώιμης παιδικής ηλικίας από 1 ½ έως 5 ετών και μέχρι τη μέση παιδική ηλικία, ηλικίας 5 έως 12 ετών”, δήλωσε η ίδια.

  Η Melough θέλησε να μελετήσει τη συμπεριφορά και στις δύο ηλικιακές ομάδες για να διαπιστώσει αν οι πιθανές επιδράσεις της βιταμίνης D κατά την κύηση εξακολουθούν να παρατηρούνται σε μεγαλύτερα παιδιά των οποίων η κοινωνική συμπεριφορά έχει διαμορφωθεί από πολλούς άλλους παράγοντες με την πάροδο του χρόνου. “Τα δεδομένα αποκάλυψαν παρόμοια αποτελέσματα μεταξύ των δύο παιδικών περιόδων”, δήλωσε. “Είδαμε μια μικρή αλλά σημαντική επίδραση που μπορούμε να εκτιμήσουμε τόσο στην πρώιμη όσο και στη μέση παιδική ηλικία”. Η καθηγήτρια του Κολλεγίου Επιστημών Υγείας εργάζεται με τα δεδομένα της κοινοπραξίας Περιβαλλοντικές επιδράσεις στα αποτελέσματα της παιδικής υγείας ECHO από το 2020 και έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έρευνα που συνδέει τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα του δεύτερου τριμήνου με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και το IQ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών. “Εάν ενισχύσετε την κατάσταση της βιταμίνης D κατά 10 ng/mL, η μελέτη μας έδειξε ότι μπορεί να δείτε αύξηση του IQ ενός παιδιού κατά τουλάχιστον μία μονάδα”, δήλωσε. “Μια τόσο μεγάλη αλλαγή στο IQ θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη επιτυχία, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τα εισοδηματικά κέρδη”. Τα τελευταία ευρήματά της σχετικά με τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς εκθέτουν περαιτέρω το μέγεθος του προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D, ιδίως κατά την εγκυμοσύνη. Ειδικά όταν φροντίζουν ευάλωτες ομάδες όπως οι μαύρες γυναίκες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, και ιδιαίτερα οι μαιευτήρες, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα πιθανά προβλήματα. “Διαδίδουμε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή και οι έγκυες γυναίκες δεν αποτελούν εξαίρεση”, δήλωσε η Melough. “Οι μαύρες γυναίκες είναι ένας βασικός πληθυσμός που προκαλεί ανησυχία, επειδή η μελανίνη στο δέρμα τους τις προστατεύει από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά επίσης εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D”.

  Η Melough επισημαίνει επίσης ότι τα προγεννητικά συμπληρώματα από μόνα τους δεν θα διορθώσουν το πρόβλημα. “Εάν ένα άτομο είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D πριν από την εγκυμοσύνη, τα προγεννητικά συμπληρώματα συχνά δεν θα έχουν αρκετή βιταμίνη D για να αυξήσουν τα επίπεδα στο επαρκές καθιερωμένο επίπεδο”, είπε. “Οι προγεννητικές βιταμίνες δεν έχουν σχεδιαστεί για να διορθώνουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D”. Οι ετήσιες εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας δεν μετρούν συχνά τα επίπεδα της βιταμίνης D, οπότε οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα ότι ενδεχομένως έχουν ανεπάρκεια. Η μέση αμερικανική διατροφή, από μόνη της, επίσης δεν θα αυξήσει πιθανώς τη βιταμίνη D σε αποδεκτά επίπεδα. Συνήθως απαιτούνται συμπληρώματα υψηλών δόσεων για την αύξηση των επιπέδων. “Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη D σε ορισμένα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορείτε να την πάρετε σε μικρές ποσότητες από τα αυγά και ορισμένα ψάρια, αλλά ακόμη και οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι πολλοί άνθρωποι θα χρειαστούν συμπληρώματα βιταμίνης D για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ειδικά ανάλογα με τη χρώση του δέρματος και τις συνήθειες έκθεσης στον ήλιο”, δήλωσε ο Melough. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση της βιταμίνης D ενός ατόμου. “Οι δίαιτες που καταναλώνουμε, ακόμη και η ποσότητα λίπους που αποθηκεύουμε στο σώμα μας μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Η έκθεσή μας στον ήλιο έχει, επίσης, μεγάλη σημασία. Αν εσείς φοράτε αντηλιακό και εγώ όχι, και βγούμε και οι δύο μια βόλτα στον ήλιο, μπορεί να παράγω περισσότερη βιταμίνη D”, είπε. “Αν ένα άτομο παίρνει μια διαφορετική μορφή συμπληρωματικής βιταμίνης D, η επίδρασή της στα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι σε κάποιον που παίρνει ένα διαφορετικό συμπλήρωμα”. Η Melough σημείωσε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις προτιμώνται τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 έναντι της D2, επειδή έχουν μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας επίδραση στα επίπεδα του αίματος. Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει ως στόχο τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα να είναι 20 ng/mL για την προαγωγή της υγείας των οστών. Αλλά άλλοι οργανισμοί διαφέρουν στις συστάσεις τους. “Επειδή η βιταμίνη D δρα στο σώμα μας ως ορμόνη και είναι σημαντική για ένα ευρύ φάσμα διεργασιών, η Ενδοκρινική Εταιρεία εξέτασε το σύνολο των στοιχείων και συνέστησε ως στόχο τα 30 ng/mL”, δήλωσε η Melough. Η τρέχουσα έρευνά της υποδηλώνει ότι επίπεδα βιταμίνης D άνω των 20 ng/mL θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά στις έγκυες γυναίκες.

  Οι έγκυες μητέρες μπορούν να λάβουν διάφορα μέτρα για να βελτιώσουν την υγεία του μωρού τους- τις προτρέπουν να λαμβάνουν προγεννητικές βιταμίνες με φολικό οξύ, να αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα και να παραμένουν σωματικά δραστήριες. Αυτό που δεν τους λένε συχνά είναι να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D. “Ενώ πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και τις επιπτώσεις της στην υγεία των παιδιών είναι εκτός του ελέγχου μας, αυτή είναι μια πτυχή που μπορούμε να ελέγξουμε και αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ απλή λύση για να καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές μητέρες που διατρέχουν κίνδυνο να λάβουν συμπλήρωμα βιταμίνης D για να συμπληρώσουν τα επίπεδά τους και να καταπολεμήσουν την ανεπάρκεια”, δήλωσε η Melough.

  ΠΗΓΗ

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK