Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Κορωνοϊός: Για πόσες μέρες μπορεί να μεταδώσει τον ιό ένα παιδί
  Μπορεί πολλοί να τον έχουμε ξεχάσει. Όμως, ο κορωνοϊός είναι ακόμα στην ζωή μας. Και εξακολουθεί να απασχολεί τους επιστήμονες σε όλο τον κοσμο. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με COVID-19 μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για τρεις ημέρες… άρα, οι πέντε μέρες καραντίνες είναι υπεραρκετές.

  Μελέτη στις ΗΠΑ εξέτασε παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό το 2022, όταν επικρατούσε η παραλλαγή Όμικρον, πολλές υποπαραλλαγές της οποίας επικρατούν ακόμη και σήμερα.
  Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
  Σε αυτή συμμετείχαν 76 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 7-18 ετών. Όλοι τους νόσησαν με COVID μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022.

  Κορωνοϊός και μεταδοτικότητα στα παιδιά

  Οι ερευνητές έλαβαν πέντε φορές σε διάστημα 10 ημερών επιχρίσματα από τον λαιμό τους για να κάνουν εργαστηριακή καλλιέργεια.
  Από τα 76 παιδιά, τα 52 (ποσοστό 68,4%) ήταν εμβολιασμένα εναντίον της COVID-19. Λίγο περισσότερα από τα μισά (το 55,4%) είχαν ηλικία 7-12 ετών, ενώ τα μισά ήταν αγόρια.
  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 14 παιδιά (ποσοστό 18,4%) μετέδιδαν τον ιό την πέμπτη μέρα από τη νόσησή τους. Τα 3 (ποσοστό 3,9%) ήταν μεταδοτικά έως την 10η ημέρα. Τα υπόλοιπα δεν είχαν ίχνη του ιού στα επιχρίσματά τους μετά την 3η ημέρα.
  Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα ή όχι.
  Μετά από αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η απομόνωση των παιδιών για πέντε ημέρες είναι αρκετή και ότι μπορούν να επιστρέφουν στο σχολείο, ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένα έναντι της COVID ή όχι.
  «Η μελέτη μας δείχνει ότι πέντε ημέρες παραμονής στο σπίτι είναι υπεραρκετές. Καλό είναι να μειωθούν όπου ισχύουν περισσότερες», δήλωσε ο Δρ. Neeraj Sood, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου.
  Διευκρίνισε ωστόσο ότι η ισχύς αυτών των ευρημάτων μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται και δεν γνωρίζουμε εάν η επόμενη παραλλαγή που θα επικρατήσει θα είναι περισσότερο ή λιγότερο μεταδοτική.
  Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

   Πηγή  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK