Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Καρδιά: Ποιος είναι ο κίνδυνος για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

  Η αρρυθμία είναι γνωστή κι ως κολπική μαρμαρυγή. Προκαλεί ταχυπαλμία που εκδηλώνεται με «φτερουγίσματα» της καρδιάς (αίσθημα παλμών), ζάλη, αδυναμία και δύσπνοια.

  Οι επιστήμονες αναζήτησαν τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

  Καρδιά και εμμηνόπαυση

  Στη μελέτη συμμετείχαν 83.736 γυναίκες, μέσης ηλικίας 64 ετών, οι οποίες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης, τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.

  Οι γυναίκες ανέφεραν στρεσογόνα γεγονότα, όπως είναι η κακοποίηση, η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, η απόλυση από τη δουλειά κλπ.

  Στη διάρκεια των 10,5 ετών παρακολούθησης, το 28,6% των γυναικών (23.954) εμφάνισαν σοβαρή καρδιακή αρρυθμία.

  Για κάθε επιπλέον βαθμό που λάμβαναν σε μία ειδική κλίμακα που μετρά την αϋπνία, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρδιακή αρρυθμία αυξανόταν κατά 4%, ενώ για κάθε επιπλέον βαθμό που αφορούσε τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής τους, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 2%.

  «Είναι καλά τεκμηριωμένο πως η καρδιά συνδέεται με τον εγκέφαλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Susan Zhao, διευθύντρια στην Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου του Ιατρικού Κέντρου Santa Clara Valley, στην Καλιφόρνια.

  «Η κολπική μαρμαρυγή είναι νόσος του συστήματος ηλεκτρικής αγωγιμότητας της καρδιάς, το οποίο είναι ευαίσθητο στις ορμονικές διακυμάνσεις. Το στρες και η αϋπνία μπορεί να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, διαταράσσοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς», πρόσθεσε.

  Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK