Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Η τιρζεπατίδη μειώνει το σωματικό βάρος ανεξάρτητα από τη διάρκεια της παχυσαρκίας

  Ζήσης Ψάλλας

  Έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (Βενετία, Ιταλία, 12-15 Μαΐου) δείχνει ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία τιρζεπατίδη μειώνει το σωματικό βάρος και την περίμετρο μέσης ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που το άτομο ζει με υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Η μελέτη είναι από την Δρ. Giovanna Muscogiuri στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, και τους συνεργάτες της.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Η τιρζεπατίδη (Mounjaro) εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 το 2022. Τον Νοέμβριο του 2023, ο FDA ενέκρινε την τιρζεπατίδη (Zepbound) για τη χρόνια διαχείριση του βάρους σε ενήλικες με ΔΜΣ ≥ 30 kg/m2 ή ΔΜΣ ≥ 27 kg/m2 με τουλάχιστον μία συννοσηρότητα που σχετίζεται με το βάρος.

  Επίσης, τον Νοέμβριο του 2023, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA εξέδωσε θετική γνώμη σχετικά με την επέκταση του Mounjaro ώστε να συμπεριλάβει τη διαχείριση βάρους σε ενήλικες με ΔΜΣ ≥ 30 kg/m2 ή ΔΜΣ ≥ 27 kg/m2 και τουλάχιστον μια σχετική νοσηρή κατάσταση που συνδέεται με το βάρος.

  Οι δοκιμές φάσης 3 SURMOUNT αξιολόγησαν την τιρζεπατίδη έναντι εικονικού φαρμάκου σε άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα άτομα και τουλάχιστον 1 συννοσηρότητα που σχετίζεται με το βάρος χωρίς να έχουν διαβήτη τύπου 2 (SURMOUNT-1, 72 εβδομάδες), με διαβήτη τύπου 2 (SURMOUNT-2, 72 εβδομάδες), χωρίς διαβήτη τύπου 2 μετά από μια εντατική παρέμβαση στον τρόπο ζωής 12 εβδομάδων (SURMOUNT-3, 72 εβδομάδες από την τυχαιοποίηση) και επίσης μετά από 36 εβδομάδες ανοιχτής εισαγωγής τιρζεπατίδης (SURMOUNT-4, 52 εβδομάδες από την τυχαιοποίηση).

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Οι συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν στην τιρζεπατίδη πέτυχαν μεγαλύτερες μειώσεις βάρους σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στο τελικό σημείο της μελέτης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της νόσου. Αυτό ήταν συνεπές στις διάφορες μελέτες SURMOUNT και το μέγεθος της μείωσης ήταν γενικά παρόμοιο στις κατηγορίες διάρκειας της νόσου.

  Γενικά, περισσότεροι συμμετέχοντες που έλαβαν θεραπεία με τιρζεπατίδη πέτυχαν τους στόχους μείωσης βάρους κατά 5, 10, 15, 20 και 25% σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της νόσου. Το φάρμακο μείωσε την περίμετρο της μέσης σε μεγαλύτερο βαθμό από το εικονικό φάρμακο για κάθε κατηγορία διάρκειας ασθένειας στο SURMOUNT-1 σε -4. Αυτές οι μειώσεις ήταν συνεπείς σε όλες τις υποομάδες διάρκειας της νόσου.

  Για παράδειγμα, στη δοκιμή SURMOUNT-1, για ασθενείς στους οποίους δόθηκε δόση 10 mg τιρζεπατίδης, εκείνοι με διάρκεια νόσου κάτω των 10 ετών έχασαν το 21% του βάρους τους μετά από 72 εβδομάδες, σε σύγκριση με 20% απώλεια για εκείνους με νόσο 10-20 ετών διάρκεια και 23% με διάρκεια νόσου άνω των 20 ετών.

  Στη δοκιμή SURMOUNT-2 (όπου όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν με διαβήτη τύπου 2), για ασθενείς που έλαβαν δόση 15 mg τιρζεπατίδης, εκείνοι με διάρκεια νόσου κάτω των 10 ετών έχασαν το 13% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με 16% σε εκείνους με διάρκεια νόσου 10-20 χρόνια και απώλεια 17% για πάνω από 20 χρόνια. Οι μειώσεις της περιφέρειας της μέσης ακολούθησαν παρόμοιες τάσεις.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK