Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΗΠΑ: Ο πρώην καρδινάλιος Θίοντορ ΜαΚάρικ, που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, δεν θα δικαστεί επειδή πάσχει από άνοια

  Δικαστήριο της Μασαχουσέτης απέρριψε σήμερα την ποινική υπόθεση σε βάρος του πρώην καρδινάλιου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Θίοντορ ΜακΚάρικ, ο οποίος επρόκειτο να δικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 16χρονου αγοριού το 1974, κρίνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παραστεί σε δίκη, αφού οι ειδικοί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι πάσχει από άνοια.

  Ο ΜακΚάρικ, πρώην αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον, είναι ο μοναδικός νυν ή πρώην καρδινάλιος που έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Δύο ξεχωριστές ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί σε βάρος του, στη Μασαχουσέτη και το Γουισκόνσιν. Η υπόθεση στο Ντένταμ της Μασαχουσέτης, που επρόκειτο να δικάσει ο δικαστής Πολ ΜακΚάλουμ, ήταν η πρώτη: η δίωξη ασκήθηκε τον Ιούλιο του 2021 και αφορούσε τρεις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και βιαιοπραγίας.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Αυτές οι δύο υποθέσεις ήταν οι μοναδικές που αντιμετώπιζε ο ΜακΚάρικ, παρά τις μηνύσεις που είχαν υποβληθεί από άλλους άνδρες που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική κακοποίηση πριν από δεκαετίες. Λόγω της ιδιομορφίας του νόμου που ισχύει στη Μασαχουσέτη, πάγωσε η παραγραφή του αδικήματος επειδή ο ΜακΚάρικ, που δεν ήταν μόνιμος κάτοικος της Πολιτείας, έφυγε από αυτήν.

  Οι υποστηρικτές των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη σημερινή απόφαση. Το φερόμενο θύμα ανέφερε σε ένα δικαστικό έγγραφο ότι έτσι οι συνήγοροι του ΜακΚάρικ θα μπορούν να δηλώνουν ότι ο πελάτης τους ουδέποτε καταδικάστηκε για κάποιο αδίκημα. «Ο ΜακΚάρικ φεύγει ελεύθερος και εγώ δεν έχω τίποτα», έγραψε.

  Ο ΜακΚάρικ είχε δηλώσει αθώος τον Σεπτέμβριο του 2021. Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, όπου συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης από το ίδρυμα υποβοηθούμενης διαβίωσης όπου ζει, στο Μιζούρι, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα. Οι δικηγόροι του απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

  ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  Ο ΜακΚάρικ καθαιρέθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 2019, αφού το Βατικανό, στην έρευνα που έκανε σε βάρος του, τον έκρινε ένοχο για σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα παιδιά και ενήλικες. Σε μια έκθεση του Βατικανού, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2020, αναφέρεται μάλιστα ότι ο ΜακΚάρικ αναρριχήθηκε στα ανώτερα αξιώματα της εκκλησίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν για αυτόν και ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τον προήγαγε αν και γνώριζε τις κατηγορίες.

  Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, το φερόμενο θύμα στην υπόθεση της Μασαχουσέτης υποστήριζε ότι ο ιερέας, που ήταν οικογενειακός φίλος, άρχισε να τον κακοποιεί όταν ήταν ακόμη παιδί.

  Δύο ειδικοί, ένας από κάθε πλευρά, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι ο ΜακΚάρικ δεν είναι σε θέση να δικαστεί επειδή πάσχει από άνοια.

  Πηγή

  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK