Μια ζωή ακούμε τους ειδικούς να μας λένε πως η γυμναστική είναι υγεία. Πώς πρέπει να την βάλουμε στην καθημερινότητα μας. Κι όμως! Υπάρχουν και περιπτώσεις που η γυμναστική μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού στους υγιείς ανθρώπους σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για όσους εμφανίζουν ήδη στένωση, μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη.
Γυμναστική και υγεία
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%.
Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό.
Για τους υγιείς και όσους είχαν ήπια στένωση, η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση.
Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids.