Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Γρίπη: Αυξανει τον κίνδυνο για νευρολογικές διαταραχές  Όσοι αρρωσταίνουν με γρίπη κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία για νευρολογικές διαταραχές μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας μελέτης Αμερικανών επιστημόνων.

  «Αν και τα ευρήματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, είναι καθησυχαστικά. Διαπιστώσαμε ότι η νοσηλεία με COVID δεν οδήγησε σε αυξημένη φροντίδα για κοινές νευρολογικές παθήσεις συγκριτικά με τη νοσηλεία για γρίπη» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος της επιτροπής έρευνας υπηρεσιών υγείας της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Brian C. Callaghan και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
  Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης για να συγκρίνουν 77.272 περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 με τον αντίστοιχο αριθμό ατόμων που νοσηλεύτηκαν με γρίπη.
  Στη συνέχεια, εξέτασαν πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους έλαβαν ιατρική περίθαλψη εντός του επόμενου έτους για κάποια από τις έξι πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές: ημικρανία, επιληψία, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευροπάθεια, κινητικές διαταραχές και άνοια.
  Γρίπη και νευρολογικές διαταραχές
  Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης άτομα που δεν είχαν αυτές τις παθήσεις στην αρχή της μελέτης για να δουν πόσοι εμφάνισαν νέα διάγνωση για κάποια από τις έξι νευρολογικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
  Τα άτομα που είχαν μολυνθεί με COVID-19 είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν περίθαλψη το επόμενο έτος για κοινές νευρολογικές παθήσεις από ό,τι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με γρίπη.
  Από τα άτομα που νόσησαν με COVID, το 2% νοσηλεύτηκαν για ημικρανία σε σύγκριση με το 3,2% των ατόμων με γρίπη, ενώ το 1,6% των ατόμων με COVID νοσηλεύτηκαν για επιληψία σε σύγκριση με το 2,1% των ατόμων με γρίπη.
  Σε νοσηλεία για νευροπάθεια υποβλήθηκε το 1,9% των ατόμων με Covid και το 3,6% των ατόμων με γρίπη, για κινητικές διαταραχές τα ποσοστά ήταν 1,5% και 2,5%, για εγκεφαλικό επεισόδιο 2% και 2,4% και για άνοια 2% και 2,3%, αντίστοιχα.
  Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάγκη περίθαλψης, όπως την ηλικία, το φύλο και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν νοσήσει με COVID είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν περίθαλψη για ημικρανία από ό,τι τα άτομα που είχαν νοσήσει με γρίπη. Τα άτομα με COVID αντιμετώπιζαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν περίθαλψη για επιληψία και 44% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν περίθαλψη για νευροπάθεια. Είχαν επίσης 36% χαμηλότερο κίνδυνο να λάβουν περίθαλψη για κινητικές διαταραχές, 10% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 7% χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια.
  Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ποιοι εμφάνισαν νέες νευρολογικές διαταραχές το έτος μετά τη μόλυνση, διαπίστωσαν ότι το 2,8% των ατόμων με COVID εμφάνισαν μία από τις έξι νευρολογικές παθήσεις, σε σύγκριση με το 4,9% των ατόμων που νόσησαν με γρίπη.
  Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.Πηγή  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK