Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
More

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δρόμο της Λιθινης Εποχής, 7000 ετών, στο βυθό της Μεσογείου Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

  Τα ερείπια ενός δρόμου της Λίθινης Εποχής, που χτίστηκε πριν από 7.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μεσογείου.

  Οι αρχαιολόγοι ανακάληψαν το εκπληκτικό εύρημα, αφού ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες του νερού γύρω από τη βυθισμένη πλέον νεολιθική τοποθεσία Soline, η οποία ανακαλύφθηκε το 2021 στα ανοικτά των ακτών του κροατικού νησιού Korčula.

  Πιστεύουν ότι ο προϊστορικός αυτός δρόμος μπορεί κάποτε να συνέδεε την Korčula και τη Soline, όταν η τελευταία ήταν μια τεχνητή ξηρά που φιλοξενούσε τον αρχαίο πολιτισμό Hvar.

  Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 4-5m κάτω από την Αδριατική Θάλασσα.

  Η Korčula, μέρος του αρχιπελάγους της Αδριατικής, ήταν αρχικά ενωμένη με την ηπειρωτική χώρα, αλλά όταν η στάθμη της θάλασσας άρχισε να ανεβαίνει στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων το 12.000 π.Χ., οι πλημμύρες λίγο πολύ οδήγησαν στη σημερινή διάταξη πριν από περίπου 8.000 χρόνια.

  Η Soline εντοπίστηκε για πρώτη φορά όταν δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι κάτι ανθρωπογενές μπορεί να κρύβεται στον πυθμένα του ωκεανού γύρω από την Korčula.

  Εντοπίστηκε από τον αρχαιολόγο Mate Parica, του Πανεπιστημίου του Zadar, ο οποίος μαζί με συναδέλφους του κατέβηκαν στην περιοχή για μια πιο προσεκτική ματιά.

  Κατά την εξερεύνηση, οι ειδικοί συνάντησαν τα τείχη ενός αρχαίου οικισμού, που φαινόταν να συνδέεται με το κύριο νησί, με μια στενή λωρίδα γης.

  «Το ευτύχημα είναι ότι αυτή η περιοχή, σε αντίθεση με τα περισσότερα μέρη της Μεσογείου, είναι ασφαλής από τα μεγάλα κύματα, καθώς τα πολλά νησιά που υπάρχουν περιμετρικά ‘’κόβουν’’ τα κύματα και προστατεύουν την ακτή», δήλωσε ο Parica όταν έκανε την αρχική του ανακάλυψη.

  «Αυτό σίγουρα βοήθησε στη διατήρηση του χώρου από τη φυσική καταστροφή».

  Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε από τον πολιτισμό Hvar-Lisičići έναν νεολιθικό πολιτισμό στην ανατολική ακτή της Αδριατικής που πήρε το όνομά του από το νησί Hvar.

  Η ανάλυση ραδιοάνθρακα του διατηρημένου ξύλου που υπήρχε στο σημείο έδειξε ότι ο οικισμός Soline χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.

  «Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτόν τον δρόμο πριν από σχεδόν 7.000 χρόνια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ.

  Αν και τώρα είναι κρυμμένο κάτω από στρώματα θαλάσσιας λάσπης, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι το πέρασμα κατασκευάστηκε προσεκτικά με πέτρινες πλάκες και έχει πλάτος περίπου 4 μέτρα.

  Η ίδια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε επίσης έναν άλλο υποβρύχιο οικισμό στην απέναντι πλευρά της Korčula.

  Φέρνοντας μια παράξενη ομοιότητα με το Soline, είναι επίσης βυθισμένος σε βάθος 4-5m και οδήγησε στην ανακάλυψη μερικών ενδιαφερόντων εργαλείων της Λίθινης Εποχής.

  «Νεολιθικά αντικείμενα όπως λεπίδες, πέτρινα τσεκούρια και θραύσματα βρέθηκαν στην περιοχή».

  Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος οικισμός κατοικήθηκε επίσης από τον πολιτισμό Hvar.

  Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο πολιτισμός Hvar της Λίθινης Εποχής πιθανώς καθιέρωσε εμπορικούς δεσμούς μεταξύ του νησιού και των ανατολικών ακτών της Μεσογείου, στη σημερινή δυτική Ασία.

  Πηγή: skai.gr  Latest Posts

  spot_imgspot_imgspot_img

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK