Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Samos Young Artists Festival: «Η κλασική μουσική είναι ένας δρόμος προς τα βάθη της ψυχής μας»

    Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Samos Young Artists Festival, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και Μάσα Ιλιάσοφ μιλάνε στο newsbomb.gr για τη φετινή διοργάνωση στο Πυθαγόρειο


    Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2025, το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο μετατρέπεται για ακόμη μία φορά σε σημείο συνάντησης της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Το Samos Young Artists Festival, το οποίο ιδρύθηκε το 2010 και φέτος γιορτάζει τη 15η του έκδοση, αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του ελληνικού καλοκαιριού και κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις της κλασικής, της τζαζ και της λόγιας μουσικής.

    Στο διάστημα των 15 ετών, το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει δεκάδες διεθνείς σολίστ, μουσικά σχήματα και ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες και εδραιώνοντας τη Σάμο στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Παλαιότερα δημοσιεύματα το έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα διαμαντένιο μικρό φεστιβάλ με θέα το Αιγαίο» και «παράδειγμα εξωστρεφούς πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία».

    Η φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει για την εκλεκτική πολυμορφία του προγράμματος, που περιλαμβάνει ρεσιτάλ πιάνου και τσέλου, συναυλίες μουσικής δωματίου, διαπολιτισμικές τζαζ αναζητήσεις, αλλά και τολμηρές συνθέσεις που διατρέχουν τη γαλλική chanson, τη Μεσόγειο και την ανανεωμένη ευρωπαϊκή μουσική σκηνή. Η σκηνή του αρχαίου θεάτρου, με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τη θέα προς τις μικρασιατικές ακτές, λειτουργεί όχι απλώς ως σκηνικό, αλλά ως μέρος της ίδιας της καλλιτεχνικής εμπειρίας.

    Καλλιτεχνικοί Διευθυντές

    Ο διακεκριμένος τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (α’ τσέλο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Paulo Cello) και η διεθνούς φήμης πιανίστα Μάσα Ιλιάσοφ, με καριέρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υπογράφουν τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό.

    Πρόγραμμα Συναυλιών

    Πέμπτη 7 Αυγούστου: Jazz από τη Μεσόγειο με την Ελίνα Ντούνι και τον Ρομπ Λαφτ

    Παρασκευή 8 Αυγούστου: Trio Zimbalist με τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Josef Špaček και Τζορτζ Σιάογιουαν Φου

    Σάββατο 9 Αυγούστου: Ρεσιτάλ βιολοντσέλου & πιάνου με τους Κόλεμαν Ίτσκοφ και Τζάνις Καρίσα

    Κυριακή 10 Αυγούστου: Ρεσιτάλ πιάνου με τον Ίλυα Σμούκλερ (νικητή Concours Géza-Anda 2024)

    Δευτέρα 11 Αυγούστου: Αντίθεση: Κλασική, Λαϊκή και Τζαζ με τους Πάμπλο Μπαραγκάν, Νόα Βίλντσουτ και Αμαντέους Βίζενζεε

    Τρίτη 12 Αυγούστου: Μουσική δωματίου με τους Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Νοέ Ινουί, Τσέλσι Γουάνγκ, Εύα Κουτσοδήμου και Αντώνη Τζιβένη

    Τετάρτη 13 Αυγούστου: Jazz meets Chanson Française με την Καμίλ Μπερτό και την μπάντα της

    Το Samos Young Artists Festival δεν είναι απλώς μία σειρά συναυλιών, αλλά ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις γενιές· η σπάνια ευκαιρία να ακούσει κανείς κορυφαίους σολίστ και ανερχόμενους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό του Αιγαίου.

    Σε μια εποχή που η αυθεντική πολιτιστική εμπειρία είναι όλο και πιο σπάνια, το 15ο Samos Young Artists Festival, που απευθύνεται σε κατοίκους, επισκέπτες του νησιού και κάθε μουσικόφιλο που επιθυμεί να ζήσει μια αυθεντική καλλιτεχνική εμπειρία μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, παραμένει ένα από τα πιο ξεχωριστά ραντεβού για όσους αναζητούν ουσία, ομορφιά, και έμπνευση.

    Ίδρυμα Schwarz

    Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας που από το 2011 προάγει τη διαπολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη, την έρευνα, την ιστορία και τον στοχασμό. Μέσα από εκθέσεις, φεστιβάλ, υποτροφίες, διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενισχύει την παρουσία της Ελλάδας στον διεθνή πολιτιστικό διάλογο, με τη Σάμο ως σημείο αναφοράς.

    «Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σάμουν αξίζουν πρόσβαση σε μια ποικιλία ήχων»

    Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του 15ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πετρίν και Masha Ilyashov μιλάνε στο newsbomb.gr για τη φετινή διοργάνωση του Samos Young Artists Festival και τονίζουν ότι «η κλασική μουσική, είναι ένας δρόμος προς τα βάθη της ψυχής μας».

    masha iliashov.jpg

    Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Samos Young Artists Festival, Μάσα Ιλιάσοφ

    Τι μπορούν να περιμένουν οι θεατές από το φετινό πρόγραμμα; Υπάρχουν συγκεκριμένες συναυλίες ή συνεργασίες που θεωρείτε ότι εκφράζουν το πνεύμα της 15ης διοργάνωσης; Το πρόγραμμα κινείται από κλασικά ρεσιτάλ μέχρι μεσογειακή τζαζ και γαλλικό τραγούδι. Πώς θα καθοδηγούσατε έναν επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά — ποια είναι τα σημεία που δεν πρέπει να χάσει;

    Πιστεύουμε ότι πρόκειται σίγουρα για ένα πολύ συναρπαστικό ταξίδι. Όπως πάντα, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους καλλιτεχνική εμπειρία και πειραματιζόμαστε με την ενσωμάτωση αντιθετικών μουσικών στυλ. Οι κάτοικοι της Σάμου, όπως και οι επισκέπτες της, αξίζουν πρόσβαση σε μια ποικιλία ήχων.

    Η πρώτη βραδιά θα είναι ένα υπέροχο μείγμα μεσογειακής και αλβανικής παραδοσιακής μουσικής και τζαζ, με τους Elina Duni και Rob Luft σε μια βαθιά προσωπική παρουσίαση.

    Στη συνέχεια, φιλοξενούμε το Trio Zimbalist, ένα σύνολο μουσικής δωματίου που αποκτά διεθνή φήμη. Θα ερμηνεύσουν γνωστά έργα του ρεπερτορίου μαζί με μια παγκόσμια πρεμιέρα της Αμερικανίδας συνθέτριας Elise Arancio – έργο παραγγελία του Ιδρύματος Schwarz, στο πλαίσιο του προγράμματος «Young Composer In Residence».

    Η τρίτη βραδιά θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία: ένα ρεσιτάλ για βιολοντσέλο και πιάνο από δύο Αμερικανούς καλλιτέχνες, αφιερωμένο στον κύκλο της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση ως το τέλος — κάτι που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο φεστιβάλ.

    Στην τέταρτη βραδιά, ο Ilya Shmukler, νικητής του διεθνούς διαγωνισμού Geza Anda, θα ερμηνεύσει δύο σπουδαία έργα του πιάνου: τις Συμφωνικές Σπουδές του Schumann και τις Εικόνες από Μια Έκθεση του Mussorgsky.

    Θα ακολουθήσει ένα μουσικό ταξίδι που ενώνει την κλασική μουσική με τη βαλκανική και την αμερικανική τζαζ, μέσα από ένα ενιαίο πρόγραμμα.

    Την προτελευταία βραδιά, θα δούμε μια συνεργασία επί σκηνής ανάμεσα σε νέους Έλληνες μουσικούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με επίκεντρο το γαλλο-βελγικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου. Μεταξύ τους και η Εύα Κουτσοδήμου, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σάμο, η οποία ανεβαίνει με ταχύτητα στη μουσική σκηνή της Ελλάδας.

    Η τελευταία βραδιά ανήκει στην Camille Bertault — μια μοναδική καλλιτέχνιδα που συνδυάζει δεξιοτεχνία και ειλικρινή έκφραση, παντρεύοντας μελωδία, ποίηση, χιούμορ και παγκόσμιες επιρροές, με έναν τρόπο που παραμένει αναγνωρίσιμα γαλλικός.

    timotheos petrin.jpg

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Samos Young Artists Festival, Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν

    Πώς προσεγγίζετε τον καλλιτεχνικό διάλογο ανάμεσα σε ανερχόμενα ταλέντα και καταξιωμένους σολίστ; Είναι η διαγενεακή ανταλλαγή κάτι που καλλιεργείτε συνειδητά;

    Ναι, είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους: να καθοδηγούμε νέους μουσικούς και παράλληλα να δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να εκφραστούν ελεύθερα. Η Ελλάδα βρίσκεται πολιτισμικά και γεωγραφικά μακριά από τα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης — πόσο μάλλον της Αμερικής ή της Ασίας. Για αυτό και θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργούμε ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή γνώσης μεταξύ νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, τόσο Ελλήνων όσο και διεθνών. Τέτοιες εμπειρίες παραμένουν στη μνήμη των καλλιτεχνών — και η τέχνη είναι η μνήμη ενός πολιτισμού. Θέλουμε να λειτουργούμε ως φάρος πολιτισμικού φωτός.

    Πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως ανταγωνίζονται για προβολή. Τι κάνει, κατά τη γνώμη σας, το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου να ξεχωρίζει στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη;

    Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου έχει αποκτήσει εξαιρετική φήμη χάρη στις σπουδαίες ερμηνείες των τελευταίων 15 ετών και στις προσπάθειες του Ιδρύματος Schwarz.

    Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την προβολή. Καθοδηγητής μας είναι η μουσική και η τέχνη καθαυτή. Ο κόσμος αναγνωρίζει την ποιότητα όταν τη βλέπει και έλκεται φυσικά από αυτή.

    Έχουν υπάρξει αναπάντεχες ανακαλύψεις ή συνεργασίες που γεννήθηκαν σε προηγούμενες διοργανώσεις και σας έχουν μείνει αξέχαστες;

    Κάθε χρόνο υπάρχει μια υπέροχη εμπειρία προσωπικής σύνδεσης και φιλίας μεταξύ των καλλιτεχνών. Η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής κοινότητας μέσα σε μία εβδομάδα είναι μια πολύ ικανοποιητική διαδικασία.

    Πώς βλέπετε το μέλλον των φεστιβάλ κλασικής και μουσικής δωματίου, ιδιαίτερα υπό το φως των αλλαγών στη συμπεριφορά του κοινού και της ψηφιακής κουλτούρας;

    Αυτό που παρατηρούμε στις μέρες μας στις συναυλίες — ή σε κάθε είδους πολιτιστική εκδήλωση — είναι αρκετά αποθαρρυντικό. Ο κόσμος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για περισσότερο από πέντε λεπτά. Νιώθει την ανάγκη να πιάσει το τηλέφωνό του και να κάνει ανούσιο scroll. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς τη συγκέντρωση του μέσου ανθρώπου να φθίνει. Όλοι έχουμε ξεχάσει ότι η ποιότητα απαιτεί αφοσίωση και χρόνο.

    Όταν βλέπουμε μουσικούς να ερμηνεύουν μεγάλα μουσικά έργα με πλούσια χρώματα και εικόνες, θυμόμαστε πως πρέπει να αγκαλιάσουμε τον χρόνο για να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας. Να θυμηθούμε πώς να εκτιμούμε τον ήχο που γεννιέται ζωντανά, στο παρόν – και όχι την αναπαραγωγή μιας ήδη χαμένης εμπειρίας. Η εμπειρία της κλασικής μουσικής και ειδικά της μουσικής δωματίου είναι μοναδική. Η ανταλλαγή ενέργειας επί σκηνής — ανάμεσα στους καλλιτέχνες και ανάμεσα στη σκηνή και το κοινό — δεν συναντάται αλλού. Η μουσική, και ιδιαίτερα αυτό που ονομάζουμε «κλασική μουσική», είναι ένας δρόμος προς τα βάθη της ψυχής μας. Όσο αυτός ο δρόμος παραμένει ανοιχτός, τόσο το καλύτερο. Ο ρόλος των φεστιβάλ στην παρουσίαση κλασικής μουσικής είναι ουσιώδης. Είναι μια δημόσια υπηρεσία.

    Ως καλλιτέχνες, πώς έχει επηρεάσει η επιμέλεια του φεστιβάλ την προσωπική σας σχέση με τη μουσική; Έχει αλλάξει τον τρόπο που ακούτε ή που ερμηνεύετε;

    Masha: Προσωπικά, ως κλασική μουσικός με σπουδές στον τομέα αυτό, χάρη στο φεστιβάλ ανέπτυξα έντονο ενδιαφέρον για μη κλασικά είδη και ερμηνευτές. Τα τελευταία χρόνια ακούω πολλά μη κλασικά έργα, παρακολουθώ συναυλίες τζαζ και world music, πάντα με το φεστιβάλ στο μυαλό. Είναι ένα τεράστιο πνευματικό δώρο και νιώθω πραγματικά ευγνωμοσύνη.

    Τίμος: Σίγουρα με έχει κάνει πιο συνειδητό ως προς τη φύση του κοινού. Όταν προγραμματίζεις μουσική για μια συναυλία, πρέπει να λάβεις υπόψη τους ανθρώπους που θα την ακούσουν. Οι επιλογές των έργων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνολική εμπειρία του θεατή.

    Πηγή

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK