Να δώσει εξηγήσει για το πολύνεκρο χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα ζήτησαν από το Ισραήλ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα Politico.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να αναλύσει λεπτομερώς το σκεπτικό και τη διαδικασία πίσω από την πρόσφατη επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος όπως και άλλοι έμεινε ανώνυμος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να προβεί σε «στόχευση ακριβείας» προκειμένου να αποφύγει να βλάψει αμάχους, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Οι ΗΠΑ ζήτησαν μια εξήγηση για την πρώτη [επίθεση] στην Τζαμπαλίγια», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του «να ζητηθεί από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων».
Από την αρχή της σύγκρουσης, οι ΗΠΑ έκαναν ερωτήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τους στόχους τους και τον τρόπο επίτευξής τους και το προέτρεψαν να αποφύγει να βλάψει αμάχους, τόνισε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, η αμερικανική «υποστήριξη για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του παραμένει σταθερή».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ρώτησαν τις Ισραηλινές Δυνάμεις συγκεκριμένα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα την Τρίτη, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι δεν θα πληγούν».
«Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για αποκλιμάκωση»
Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που γνωρίζει τις αμερικανο-ισραηλινές συνομιλίες δήλωσε στο Politico ότι η κυβέρνηση «πιέζει πολύ σκληρά κατ’ ιδίαν τους Ισραηλινούς να χαλαρώσουν» – ιδιαίτερα μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόσθεσε ότι οι Δημοκρατικοί συζητούν προκαταρκτικά μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία, όπως «η πραγματική επιβολή των υφιστάμενων ελέγχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Υπάρχουν μηχανισμοί για να πετύχουμε αυτό που πρέπει να πετύχουμε», είπε ο νομοθέτης, όπως ο νόμος Leahy που απαγορεύει τη βοήθεια σε χώρες που διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Κάθε φορά που παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια σε εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ … ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η υποστήριξη πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου του πολέμου, και τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την προστασία των αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι σε ιδιωτικές συνομιλίες, αξιωματούχοι του Πενταγώνου ζητούν από τις IDF να «σκεφτούν τις επιχειρήσεις τους» και να λάβουν υπόψη τους τις ζωές αθώων πολιτών.