Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Καρδιακή νόσος: Ποιες διατροφές μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας;

    Οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής νόσου θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους ακολουθώντας μια μεσογειακή διατροφή με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση δημοφιλών διατροφών.

    Καρδιακή νόσος και διατροφή

    Στον κόσμο της διατροφής και των ασθενειών, το διαιτητικό λίπος είναι ένα συχνά συγκεχυμένο θέμα. Και γενικά, λένε οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια απομάκρυνση από τη συνταγογράφηση μιας αυστηρής ποσότητας διαιτητικού λίπους και περισσότερη εστίαση στην πηγή αυτού του λίπους: Είναι από υγιεινές τροφές όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί ή από μπιφτέκια και τηγανητές πατάτες;

    Ωστόσο, η νέα ανάλυση βρήκε κάποια κέρδη για τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Σε 40 δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, εκείνες που δοκίμασαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών έδειξαν ότι βοήθησαν στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των πρόωρων θανάτων σε άτομα με υψηλό κίνδυνο. Αυτό περιλάμβανε άτομα που είχαν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και άτομα με παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης και παχυσαρκία.

    Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ήταν, τουλάχιστον, καλύτερες από το να μην κάνουμε αλλαγές στη διατροφή. Ωστόσο, τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα για τους ανθρώπους που δοκίμασαν τη διάσημη μεσογειακή διατροφή — υψηλή σε ψάρια, λαχανικά και, ναι, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Η δίαιτα βοήθησε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και όχι μόνο μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά και εγκεφαλικού.

    Οι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό BMJ, υποστηρίζουν αυτό που έχει γίνει το κοινό μάντρα διατροφής τα τελευταία χρόνια: Τρώτε περισσότερα ψάρια και φυτικά τρόφιμα και περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    «Αυτό υποστηρίζει αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες δύο δεκαετίες – ότι ένα διατροφικό μοτίβο που επικεντρώνεται σε περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερο ζωικό λίπος, όπως η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η Connie Diekman. Σύμβουλος διατροφής με έδρα το Σεντ Λούις και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

    Ο Diekman, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι άλλα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η πηγή του διατροφικού λίπους που έχει σημασία.

    Το λίπος από φυτικές πηγές, όπως τα φυτικά έλαια και οι ξηροί καρποί, είναι γενικά της ακόρεστης ποικιλίας, που μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Έπειτα, υπάρχουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο ερυθρός τόνος, που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα ακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα με γνωστή καρδιακή νόσο.

    Στο αντίθετο άκρο του φάσματος βρίσκονται τα τεχνητά trans-λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα και εμπορικά παρασκευασμένα τρόφιμα. Εμφανίζονται στους καταλόγους συστατικών ως «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια. Τα τρανς λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την LDL (“κακή”) χοληστερόλη ενώ μειώνουν το είδος της HDL (“καλή”) και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Είναι σαφές ότι αυτά τα λίπη πρέπει να περιοριστούν, είπε η Theresa Gentile, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αλλά πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τη συνολική ποιότητα της διατροφής, είπε ο Τζεντίλ, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

    Σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη σε δίαιτες χαμηλών λιπαρών πιθανότατα δεν έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, βούτυρο ή άλλα ζωικά προϊόντα – κάτι που θα μπορούσε να είναι ευεργετικό, ανάλογα με το τι αντικαθιστά αυτά τα τρόφιμα. Δεν θέλετε το υποκατάστατο να είναι απλώς bagels και ζυμαρικά, είπε ο Gentile.

    Τα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση 40 κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 35.000 συμμετέχοντες συνολικά. Οι δοκιμές εξέτασαν τα αποτελέσματα επτά διαφορετικών διατροφικών προγραμμάτων, που μερικές φορές περιελάμβαναν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

    Συνολικά, μόνο η μεσογειακή διατροφή και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών ή θανάτου των ανθρώπων. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μεσογειακή διατροφή, υπήρξαν 17 λιγότεροι θάνατοι για κάθε 1.000 άτομα σε μια περίοδο πέντε ετών, έναντι των συμμετεχόντων που τήρησαν τη συνήθη δίαιτά τους. Ομοίως, υπέστησαν 17 λιγότερα εμφράγματα και επτά λιγότερα εγκεφαλικά ανά 1.000 άτομα.

    Τα οφέλη ήταν μικρότερα στις δοκιμές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπου οι συμμετέχοντες περιόρισαν την πρόσληψη λίπους στο 20% έως 30% των ημερήσιων θερμίδων. Σε διάστημα πέντε ετών, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν αυτές τις δίαιτες υπέστησαν εννέα λιγότερους θανάτους και επτά λιγότερα καρδιακά επεισόδια ανά 1.000, έναντι των συμμετεχόντων που δεν έκαναν καμία αλλαγή διατροφής. Ο Bradley Johnston, του Texas A&M University στο College Station, ηγήθηκε της ανάλυσης.

    Και οι δύο διαιτολόγοι είπαν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Ο Τζεντίλ σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχει πάρα πολύ καλό πράγμα. «Η μεσογειακή διατροφή αφορά επίσης το μέτρο», είπε. Οι ξηροί καρποί, για παράδειγμα, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε θερμίδες. Μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα σημαίνει μια μικρή χούφτα, σημείωσε ο Τζεντίλ – όχι μισό κάνιστρο.

    ΠΗΓΗ

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK