Η ενεργειακή μετάβαση προς ήπιες μορφές ενέργειας για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αποτελεί στόχο για τον Δήμο Ασπροπύργου , σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Ν. Μελετίου.
Μάλιστα στα σχέδια το Δήμου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Ευ. Ρεστέμη, εντάσσεται η περαιτέρω διερεύνηση των αναγκών στα ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής, η καταγραφή τους, ως ένα πρώτο βήμα για τη σύσταση και λειτουργία Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας.
Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τρίτη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια – Το Ευρωπαϊκό Έργο POWERPOOR», την οποία συνδιοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ασπροπύργου (ΚΕΔΑ).
Στην έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δικτύου και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτριος Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, καθώς και ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Ευάγγελος Λιάκος.
Στην ημερίδα μίλησε για την ενεργειακή φτώχεια, αλλά και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στο Δήμο Ασπροπύργου και γενικότερα στην Ελλάδα, ο Αν. Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έργου POWERPOOR, Χάρης Δούκας.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με σύντομη παρουσίαση του ρόλου των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση, από τον Επικεφαλής του Τομέα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Χρηματοδοτήσεων & Αειφορίας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Παναγιώτη Χαμπεσή.
Ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου, Ιωάννης Γεώργιζας, μαζί με στελέχη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ συνέχισαν με μια σύντομη ανασκόπηση του έργου, των αποτελεσμάτων του έως σήμερα, καθώς και των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Επεσήμαναν το ρόλο των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας και αναφέρθηκαν επίσης σε καινοτόμες εφαρμογές, όπως ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός, που μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια των Δήμων να ενισχύσουν τους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες.
Τις επόμενες κινήσεις του Δήμου και την εφαρμογή του έργου στην περιοχή του Ασπροπύργου παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ευστάθιος Ρεστέμης, τονίζοντας πως μέσα στα σχέδια του Δήμου εντάσσεται η περαιτέρω διερεύνηση των αναγκών στα ευάλωτα νοικοκυριά της περιοχής, η καταγραφή τους, ως ένα πρώτο βήμα για τη σύσταση και λειτουργία Γραφείου Ενεργειακής Φτώχειας.
Τόσο ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου όσο και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ, Αναστάσιος Παπαδόπουλος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της δικτύωσης με τη «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», μέσω του ευρωπαϊκού έργου POWERPOOR.
«Ένα πρόγραμμα, με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα για τον Ασπρόπυργο, που υλοποιείται από την ΚΕΔΑ, στο πλαίσιο ενίσχυσης και διερεύνησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και στοχεύει στην ενεργειακή μετάβαση προς ήπιες μορφές ενέργειας για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών», όπως τονίστηκε.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, οι Αντιδήμαρχοι Σοφία Μαυρίδη και Παντελής Σαββίδης, ο Πρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, Ιωάννης Κατσαρός, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ιωάννης Ηλίας, ο Υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ., Σταμάτης Πουλής, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Νίκος Χιωτάκης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Λειβαδιάς, Ιωάννα Νταντούμη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Ελευσίνας, Ζωή Στραϊτούρη, η Αντιδήμαρχος Φυλής, Ελένη Λιάκου, ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΦΝΤΗ, Αντώνης Κοναξής, το μέλος του Οργανισμού, Βαγγέλης Μαλαματάς , υπάλληλοι του Δήμου και πολίτες καθώς και μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου και το ΕΠΑΛ.