Σαρωτικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει την εφαρμογή νέων «κόφτων» στις συνταγές φαρμάκων μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, άμεσα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο φίλτρο στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Το μέτρο αυτό, που θα συνδέει το SPC (περιγραφή προϊόντος) κάθε φαρμάκου με το ICD-10 (ταξινόμηση νόσων), θα ελέγχει αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις με άλλα σκευάσματα που λαμβάνει ο ασθενής. Σε περιπτώσεις όπου θα διαπιστώνεται σύγκρουση, η χορήγηση θα μπλοκάρεται αυτόματα.
Στόχος είναι η εφαρμογή του συστήματος εντός του 2025, με την προσδοκία ότι θα περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη έως και κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για νέες καινοτόμες θεραπείες.
Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει να περιορίσει το clawback, το ποσό δηλαδή που υποχρεώνονται να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν η συνολική δαπάνη ξεπερνά τον προϋπολογισμό. Το ισχύον πλαίσιο έχει χαρακτηριστεί στρεβλό και επιβαρύνει σημαντικά την αγορά, με αποτέλεσμα αρκετές καινοτόμες θεραπείες να καθυστερούν ή να αποφεύγεται η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε ισχύ νέα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες ή μη τεκμηριωμένες συνταγές. Ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί προτεραιότητα, καθώς οι υπερβάσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον κλάδο και στις δημόσιες δαπάνες υγείας.
Για τον σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε νέα Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διαμορφώνονται από κοινού μέτρα συγκράτησης της ανόδου του κόστους.
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΠΥΥ έχει λάβει οδηγία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στο ηλεκτρονικό σύστημα, με στόχο τον εντοπισμό παρατυπιών και παράνομων πρακτικών που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα με εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που πραγματοποιούσαν μαζικές παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος των ασφαλισμένων.
Η υλοποίηση των νέων μέτρων αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τη διαδικασία συνταγογράφησης στη χώρα και να περιορίσει τις δαπάνες που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή ανοδική πορεία.