Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Σωτήρια εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση

    Μια νέα επιστημονική έρευνα από τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχε καθοριστικά ο Έλληνας καθηγητής Ογκολογίας Δρ. Νικόλας Παπαδόπουλος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα: γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο μπορούν να εντοπιστούν στο αίμα έως και 3,5 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση.



    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Ludwig, του Κέντρου Καρκίνου Kimmel, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Καρκίνος: Έγκαιρη παρέμβαση – Καίριο πλεονέκτημα

    Όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Γιουσουάν Γουάνγκ, οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ήταν δυνατός ο εντοπισμός καρκινικών μεταλλάξεων τόσο νωρίς. «Η δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου τρία χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων δίνει πολύτιμο χρόνο για θεραπευτική παρέμβαση, όταν οι όγκοι είναι ακόμα σε πρώιμο και συχνά ιάσιμο στάδιο», ανέφερε.

    Ανάλυση μέσω της μελέτης ARIC

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα πλάσματος από τη μακροχρόνια μελέτη ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Συνολικά εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 26 άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο μέσα σε έξι μήνες από τη λήψη των δειγμάτων, και από 26 άτομα που δεν εμφάνισαν καρκίνο.

    Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών αλληλούχισης DNA υψηλής ευαισθησίας, διαπιστώθηκε ότι σε οκτώ από τους 52 συμμετέχοντες υπήρχαν θετικά αποτελέσματα στο τεστ MCED (Multi-Cancer Early Detection) – και όλοι διαγνώστηκαν με καρκίνο εντός τεσσάρων μηνών. Σε έξι από αυτούς εντοπίστηκαν σχετικές μεταλλάξεις σε δείγματα που είχαν ληφθεί έως και 3,5 χρόνια πριν από τη διάγνωση.

    Η σημασία των τεστ MCED

    «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα τεστ MCED έχουν ισχυρή δυναμική στην πρώιμη ανίχνευση καρκίνου, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική τους κλινική εφαρμογή», δήλωσε ο καθηγητής Ογκολογίας Μπερτ Βογκελστάιν, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

    Προς νέα στρατηγική παρακολούθησης

    Ο καθηγητής Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της πρώιμης ανίχνευσης, τονίζοντας ότι «όταν εντοπίζουμε τον καρκίνο σε προκλινικό στάδιο, έχουμε σαφώς καλύτερες πιθανότητες για επιτυχή αντιμετώπιση». Τόνισε επίσης την ανάγκη καθορισμού των κατάλληλων διαδικασιών κλινικής παρακολούθησης, όταν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα σε τόσο πρώιμο στάδιο.

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK