Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha: Αυλαία και απολογισμός για την 6η διοργάνωσή του

    Το 6ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha ολοκληρώθηκε και κάνει τον απολογισμό του


    Αυτός ο Μάιος τα είχε όλα! Είχε σασπένς και μυστήριο και παρουσιάσεις βιβλίων και διάσημους συγγραφείς από το εξωτερικό. Είχε γέλιο και κλάμα και συγκίνηση. Είχε συμφωνίες και διαφωνίες, αφιερώματα, συζητήσεις, διαβουλεύσεις, ανακοινώσεις και βραβεύσεις. Είχε παιχνίδια για μικρούς και για μεγάλους. Είχε θέατρο και μουσική και χορό. Και βιβλία. Πολλά βιβλία! Ήταν ο Μάιος του 6ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha.

    Η διοργάνωση-σταθμός για την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία κατάφερε άλλη μια χρονιά να συγκεντρώσει σε μια μεγάλη γιορτή αναγνώστες, συγγραφείς και εκδότες.

    Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε με τη συζήτηση «Από την επιστήμη στη μυθοπλασία ή αντίστροφα, that’s the question: Εγκληματολογία και αστυνομική λογοτεχνία, συναντήσεις και αποκλίσεις, θέσεις και αντιθέσεις», με τους εγκληματολόγους Χριστίνα Ζαραφωνίτου και Γιάννη Πανούση και τη συγγραφέα Χρύσα Σπυροπούλου, και ολοκληρώθηκε όπως κάθε χρόνο, με τη μεγάλη εκδήλωση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, που φέτος είχε θέμα «Η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία στην αστυνομική λογοτεχνία».

    Οι εργασίες του φεστιβάλ κορυφώθηκαν το τριήμερο 16, 17 και 18 Μαΐου 2025, που φέτος φιλοξενήθηκε υποδειγματικά στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

    Εκεί, την πρώτη μέρα, καλεσμένη ήταν η Romy Hausmann. Η Γερμανίδα συγγραφέας του best seller «Καλό μου παιδί» (εκδόσεις Μεταίχμιο) επισκέφθηκε πρώτη φορά την Ελλάδα για να μιλήσει για τα βιβλία της και να συνομιλήσει με τους Έλληνες αναγνώστες.

    Την επόμενη μέρα, το Σάββατο 17 Μαΐου, παρών ήταν ο σούπερ σταρ της γαλλικής αστυνομικής λογοτεχνίας Jean-Christophe Grangé. Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, δημιουργός του αξέχαστου best seller «Πορφυρά ποτάμια» (εκδόσεις Καλλέντης) μίλησε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου για τα βιβλία του, αλλά και για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και για το πώς επηρεάζει το έργο του.

    Η βραδιά συνεχίστηκε με την πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση των συντελεστών του φεστιβάλ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι συγγραφείς και οι εκδότες που συμμετείχαν, έγραψαν και ερμήνευσαν το κείμενο της παράστασης «Θέρετρα και Φέρετρα» (το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κύφαντα). Την παράσταση σκηνοθέτησε η Ευφροσύνη Γιαννάκενα, τις χορογραφίες δίδαξε ο Αλέξανδρος Γεωργίου, ενώ σε ρόλο-έκπληξη εμφανίστηκε και ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης.

    Στο τριήμερο διοργανώθηκαν επίσης: μια εξαιρετική συζήτηση για το είδος true crime με τη συμμετοχή εγκληματολόγων και στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αφιέρωμα στη μουσική της αστυνομικής λογοτεχνίας, το debate κλασική vs σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία, καθώς και η παρουσίαση της μεγάλης έρευνας για τη βία ανηλίκων από το Eργαστήρι Eγκληματολογίας Tabula Rasa.

    Παρουσιάστηκε επίσης μουσικό δρώμενο από το Studio Phonetics, stand up crime comedy, η πολυανα-μενόμενη εκδήλωση Μάρκαρης vs Χαρί-τος: Ο συγγραφέας απέναντι στον ήρωά του, στρογγυλή τράπεζα για την αστυνομική λογοτεχνία στα Βαλκάνια με τον Ρουμάνο εκδότη Bogdan Hrib και τιμητική εκδήλωση για τον συγγραφέα Bogdan Teodoresku που μόλις έφυγε από τη ζωή. Διοργανώθηκαν διαδραστικά παιχνίδια για μεγάλους και παιδιά, η πρώτη παρουσίαση escape book, παιχνίδια ρόλων, ομιλίες, εργαστήρια και ένα μοναδικό mystery walk στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του Πολεμικού Μουσείου.

    Οι συντελεστές του Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha δεν παρέλειψαν να τιμήσουν τους φίλους συγγραφείς που χάθηκαν αυτή τη χρονιά από τη ζωή απονέμοντας το Βραβείο Σημαντικής Συνεισφοράς στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία στον Σέργιο Γκάκα και διοργανώνοντας τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της Νίνας Κουλετάκη. Υπήρξαν και οι δυο τους σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής λογοτεχνίας και βασικοί υποστηρικτές του φεστιβάλ από την πρώτη στιγμή.

    Εκτός από το Πολεμικό Μουσείο, εκδηλώσεις του φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν στο βιβλιοπωλείο Monogram στο Χολαργό, στο καφέ μπαρ Omikron 2 στο Γκάζι, στο Ίδρυμα Π & Ε Μιχελή, στο Καφέ Φίλιον και στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου.

    Και αυτή τη χρονιά το 6ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιo του προγράμματος This Is Athens, και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).

    Πηγή

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK