Μια μεγάλη διεθνής μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της διατροφικής ποικιλίας σε τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, τσάι και σοκολάτα καθώς και το πώς αυτά μπορούν να συντελέσουν στη μακροζωία και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών ασθενειών.
Η δύναμη της διατροφικής ποικιλίας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ειδικούς των Πανεπιστημίων Queen’s (Μπέλφαστ), Edith Cowan (Περθ) και του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 120.000 ανθρώπους, ηλικίας 40-70 ετών, για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αυτό που ξεχώρισε δεν ήταν μόνο η ποσότητα των φλαβονοειδών, αλλά και η ποικιλία των πηγών τους. Άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με διαφορετικά είδη φλαβονοειδών – όπως τσάι, μούρα, μήλα, σοκολάτα και κόκκινο κρασί – είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρών παθήσεων.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή;
- Τσάι (ιδίως πράσινο και μαύρο)
- Μούρα (μύρτιλα, φράουλες)
- Μήλα
- Πορτοκάλια και σταφύλια
- Μαύρη σοκολάτα
- Κόκκινο κρασί
Φλαβονοειδή: Ένα «διατροφικό διαβατήριο» για υγεία
Ο Δρ. Μπέντζαμιν Πάρμεντερ από το ECU, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε πως μια ημερήσια δόση περίπου 500 mg φλαβονοειδών (όσο περιέχεται σε δύο φλιτζάνια τσάι) σχετίζεται με:
- 16% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία
- 10% μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2 και παθήσεις του αναπνευστικού
- Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως άτομα που λάμβαναν την ίδια ποσότητα φλαβονοειδών από πολλές διαφορετικές πηγές παρουσίαζαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Η καθηγήτρια Εϊντίν Κάσιντι εξηγεί πως τα φλαβονοειδή δεν δρουν όλα με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, άλλα μειώνουν τη χοληστερόλη ή καταπολεμούν τη φλεγμονή. Άρα, η κατανάλωση διαφορετικών ειδών μπορεί να προσφέρει ευρύτερη προστασία από ποικιλία ασθενειών.Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις πρέπει να προσαρμοστούν. Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα των φλαβονοειδών, αλλά και η πολυμορφία τους. Η συμβουλή «φάε πολύχρωμα» αποδεικνύεται επιστημονικά βάσιμη.
Ο καθηγητής Τίλμαν Κουν συνοψίζει το μήνυμα: «Μια πολύχρωμη διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά αυξάνει τις πιθανότητες για πλήρη θρεπτική κάλυψη και καλή υγεία».