Με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα γνώμης τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζουν σήμερα στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Αθήνα, τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας» και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα Milliyet σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρει ότι «η Γαλάζια Πατρίδα έκανε τους γείτονες νευρικούς». Το δημοσίευμα αναφέρεται στον επιστημονικό χάρτη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), και δείχνει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη η Τουρκία επιλέγει την μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο και διεκδικεί ουσιαστικά το μισό Αιγαίο Πέλαγος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο τουρκικός χάρτης περιλαμβάνει τους αγωγούς TURK Stream και Blue Stream και λαμβάνει υπόψη του αγωγούς και υποθαλάσσια καλώδια και τις κρίσιμες υποδομές τους. Ο χάρτης και η μελέτη έχουν δημοσιευθεί ΕΔΩ.

Στην συνέχεια η Milliyet αναφέρεται στις ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), Μουσταφά Μπασκάρα είπε ότι ο χάρτης δεν ήταν έγγραφο που αποτελούσε τη βάση για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Επιπλέον ανέφερε ότι η μελέτη για την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών στο Αιγαίο υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς ειδικούς σε αυτό τον τομέα και από την μεγάλη εμπειρία του DEHUKAM στους νομικούς κανόνες διεθνώς και τις αποφάσεις δικαστηρίων.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 μίλια», γράψει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Sözcü. Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι επειδή η Άγκυρα δεν «απάντησε» στις ελληνικές προκλήσεις γι’ αυτό η Αθήνα προχώρησε στον χάρτη που δείχνει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
«Το βήμα που η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου θα παρουσιαστεί στην Ε.Ε. Η στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο κόντρα στην Συνθήκη της Λωζάνης, συγκέντρωση στρατευμάτων, ασκήσεις εναντίον της Τουρκίας, έρευνες για πετρέλαιο σε τμήματα που είναι δικαίωμα μας, ανοιχτές απειλές από τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ… Όταν η Άγκυρα δεν αντέδρασε, έγινε ένα βήμα παραπέρα. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην Ε.Ε. τον χάρτη που επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Η Τουρκία θεωρούσε ότι αυτό αποτελούσε αιτία πολέμου το 1995», τονίζει μεταξύ άλλων, η Sözcü, που υπενθυμίζει την κρίση στα Ίμια το 1996.
«Η Άγκυρα στηλιτεύει το ελληνικό ‘τετελεσμένο γεγονός’ στην θάλασσα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Sabah.
Η τουρκική εφημερίδα υπογραμμίζει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι το τετελεσμένο γεγονός της Ελλάδας στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που ανακοινώθηκε χθες δεν είχαν καμία ‘νομική συνέπεια’ για την Τουρκία που επικρίνει την παραβίαση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της», σημειώνει η Daily Sabah.
Και συνεχίζει: «Η Άγκυρα και η Αθήνα αναζητούν να βελτιώσουν τις σχέσεις μετά από χρόνια εχθρικότητας αλλά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες παραμένουν ένα ακανθώδες ζήτημα. Οι χώρες που έφτασαν κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην δεκαετία του 1990 εξαιτίας του Αιγαίου παραμένουν σε επαγρύπνηση, με την Τουρκία να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μίας εσωτερικής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα στηρίζεται σε ξένους εταίρους για να ενισχύσει τις άμυνες της».
«Μία συμφωνία για το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι θαλάσσιες ζώνες είναι σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων για πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου και σχέδια ενεργειακής υποδομής. Η Τουρκία έχει την μακρύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης για το θαλάσσιο σύνορο, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικοί ισχυρισμοί τους παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας τόσο της Τουρκίας όσο και των Tουρκοκυπρίων στην περιοχή», σημειώνει η εφημερίδα.