Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Αρχαιολόγοι έμειναν άναυδοι με αυτό που βρήκαν σε πυραμίδα

    Μια ομάδα εργατών λατομείου ανακάλυψε τα απομεινάρια μιας πυραμίδας που, μέχρι τώρα, θεωρούνταν ότι είχε χαθεί πριν από χιλιάδες χρόνια.


    Χάρη στην παρέμβαση του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας μπήκαν για πρώτη φορά στον ταφικό ναό και έμειναν έκπληκτοι από αυτό που βρήκαν στο εσωτερικό του.

    Το κτίριο βρέθηκε στην αρχαία νεκρόπολη του Dahshur, ένα βασιλικό νεκροταφείο που διατηρεί τη μνήμη μερικών από τους σημαντικότερους ηγεμόνες του εν λόγω πολιτισμού. Υπάρχουν μόνο λίγες πυραμίδες στην περιοχή και οι περισσότερες από αυτές έχουν μελετηθεί. Πράγματι, προς δυσπιστία των ειδικών, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν κάτω από το έδαφος.

    Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος και συγγραφέας δρ Chris Naunton, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή στον αρχαιολογικό χώρο, χαρακτήρισε το εύρημα «συναρπαστικό» και σημείωσε ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον «σεληνιακού τοπίου».

    Όταν οι εργάτες έπεσαν πάνω σε μια καλά οργανωμένη βάση από ασβεστολιθικά μπλοκ, επικοινώνησαν αμέσως με το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

    Μόλις καθαρίστηκε η είσοδος, το ντοκιμαντέρ «Το μυστήριο της χαμένης πυραμίδας», που προβλήθηκε στο κανάλι Smithsonian, αποκάλυψε μέρος του εσωτερικού της πυραμίδας.

    Οι κάμερες κατέγραψαν έναν θολωτό διάδρομο στην είσοδο, ο οποίος οδηγούσε στην καρδιά του τάφου. «Αυτοί οι τεράστιοι όγκοι προστατεύουν τη μοναδική πρόσβαση στον θάλαμο και σε τυχόν μούμιες ή θησαυρούς που μπορεί να είναι κρυμμένοι στο εσωτερικό του. Και σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη πυραμίδα που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι σφραγισμένη», αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση.

    Μετά την άδεια που δόθηκε από την κυβερνητική υπηρεσία, οι αρχαιολόγοι σήκωσαν την κορυφή του κτιρίου που ήταν καλυμμένη από άμμο για χιλιάδες χρόνια.

    Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η κορυφή της πυραμίδας ήταν κλειστή πριν από 4000 χρόνια και όταν την αφαίρεσαν «σοκαρίστηκαν» όταν βρήκαν τα πάντα σε αταξία και αποσύνθεση. Εικάζεται ότι κάποια στιγμή στην ιστορία, πειρατές λεηλάτησαν τον θάλαμο και πήραν τους θησαυρούς που υπήρχαν εκεί.

    «Υπάρχουν δύο ερωτήματα εδώ: ποιος θάφτηκε και για ποιον χτίστηκε αυτό», δήλωσε ο Naunton και πρόσθεσε: “Και δεύτερον, πώς είναι δυνατόν ένας φαινομενικά εντελώς σφραγισμένος και άθικτος ταφικός θάλαμος να έχει διαταραχθεί;”.

    Μετά από αρκετές ημέρες, οι ερευνητές συμφώνησαν ότι ο χώρος χτίστηκε προς τιμήν της πριγκίπισσας Χατσεπσούτ, η οποία χρονολογείται στις αρχές της 13ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου.

    Ο Naunton παρατήρησε ότι ο τάφος λεηλατήθηκε πριν σφραγιστεί, γι’ αυτό και αργότερα προστέθηκε ένας ακρογωνιαίος λίθος για να αποτρέψει περισσότερους ανθρώπους από το να προσπαθήσουν να κλέψουν τα αντικείμενα.

    Το όνομα της εν λόγω βασιλικής κληρονόμου αποκρυπτογραφήθηκε αφού ένας υπερσύγχρονος σαρωτής διάβασε και ανέλυσε προσεκτικά μια σειρά από ιερογλυφικά που είχαν υποστεί φθορές από τη διάβρωση του χρόνου. «Είναι μια αποκάλυψη. Δεν υπάρχουν αρχεία για αυτή τη νεοανακαλυφθείσα πριγκίπισσα Χατσεπσούτ, αλλά ήταν αρκετά σημαντική ώστε να έχει θαφτεί στη δική της πυραμίδα», κατέληξε ο Naunton.

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK