Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Παραολυμπιακό Κίνημα: Μια οικουμενική ιδέα που «μεγαλώνει» διαρκώς

    «Τα όνειρα δεν έχουν όρια» και όταν υπάρχει η δύναμη της θέλησης τότε κάθε εμπόδιο ξεπερνιέται. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του Παραολυμπιακού Κινήματος, το οποίο γεννήθηκε ως ιδέα το 1952 και στην Ελλάδα «μεγαλώνει» με οδηγό την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και «σύμμαχό» της την HELLENiQ ENERGY.

    Το Παραολυμπιακό Κίνημα από τότε που γεννήθηκε, είχε ως στόχο να βάλει υπό τη σκέπη του όλα τα άτομα που εξέφρασαν τη θέληση να αγωνιστούν ως αθλητές στους πρώτους διεθνείς αγώνες του Στόουκ Μάντεβιλ παρά τα όποια κινητικά προβλήματα αντιμετώπιζαν.

    Το κίνημα αυτό είχε ως στόχο την ανάδειξη του αθλητή και όχι της αναπηρίας, «φωτίζοντας» τη δύναμη, την ικανότητα, το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού των Παραολυμπιακών αθλητών, αλλά και το μέγεθος του ανθρώπινου μεγαλείου. Ο στόχος του κινήματος υλοποιήθηκε 8 χρόνια αργότερα, το 1960, όταν διοργανώθηκαν οι πρώτοι Παραολυμπιακοί για αθλητές με αναπηρία στην Ρώμη μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ιστορικά αυτή η διοργάνωση θεωρείται ως η πρώτη Παραολυμπιάδα και χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή περίπου 400 αθλητών από 23 χώρες σε 8 αθλήματα. Από τότε και στο πέρασμα των ετών, το Παραολυμπιακό Κίνημα δυναμώνει και σε κάθε Παραολυμπιάδα συμμετείχαν όλο και περισσότεροι αθλητές σε περισσότερα αγωνίσματα.

    Το Παραολυμπιακό Κίνημα έχει γράψει ιστορία και συνεχίζει να εδραιώνεται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα έχοντας ως «Χρυσό Χορηγό» της την HELLENiQ ENERGY. Έναν όμιλο που στέκεται αρωγός και «φάρος» δίπλα στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ώστε να επιτελέσει την αποστολή της.

    Στο πλαίσιο αυτό, δίνει κίνητρα ώστε να ενθαρρύνει άτομα με αναπηρία- και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους – να συμμετέχουν ενεργά στον αθλητισμό, μέσω της καθημερινής ενασχόλησής τους με αυτόν.

    Δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές με αναπηρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να φτάσουν σε κορυφαίες επιδόσεις, οι οποίες εκτός όλων των άλλων θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να διακριθούν και παράλληλα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης.

    Ξεκινώντας από τον αθλητισμό αποκατάστασης μέχρι τον υψηλό αθλητισμό, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή επιθυμεί να προσφέρει ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία, να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και πάνω από όλα να νιώσουν τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συμβάλλει δυναμικά στην κοινωνικοποίηση και ισότιμη ενσωμάτωση στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία αλλά και στην πλήρη αποδοχή και ισότιμη αντιμετώπιση από την κοινωνία. Και όλα αυτά μέσω του αθλητισμού. Αξίες και ιδεώδη που ενστερνίζεται και η HELLENiQ ENERGY συμβάλλοντας στη στήριξη των αθλητών που δεν πτοούνται από τις δυσκολίες, διαθέτουν ψυχικό σθένος και αγωνίζονται όχι μόνο μέσα στα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους αλλά και στον απαιτητικό «στίβο» της ζωής.

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ένας διεθνής αθλητικός θεσμός που αναδεικνύει την αθλητική ικανότητα και την αποφασιστικότητα των αθλητών με αναπηρίες. Η αναπηρία μετατρέπεται σε ικανότητα και αναδεικνύεται το ταλέντο.

    Αυτοί οι αγώνες λειτουργούν ως σημαντική πλατφόρμα για την προώθηση της ισότητας, όπως και η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίστηκε το 1992 με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες για την προώθηση της ένταξης και της συμμετοχής τους στην κοινωνία. Άλλωστε η ισότητα, η εξάλειψη της περιθωριοποίησης και των διακρίσεων πρέπει να αποτελούν «πυξίδα» για την κοινωνία και οι αθλητές γίνονται παραδείγματα προς μίμηση.

    Ουσιαστικά, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για να επισημανθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα και οι δυνατότητές τους.

    Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων μετά το 1960

    Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Από το 1960, έχουν διοργανωθεί 16 Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και 12 Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΕΛΛΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ)

    «Καθοριστικός ο ρόλος της Επιτροπής στη διάδοση του παραολυμπιακού κινήματος»

    Για τη συνεισφορά της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) στη διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος, τα αισθήματα του για τις επιτυχίες των αθλητών με αναπηρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τους επόμενους στόχους μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Γιώργος Καπελλάκης.

    Κύριε Καπελλάκη πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεισφορά και τον ρόλο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής στη διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος.

    Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι ο πιο σημαντικός φορέας για την ανάπτυξη και διάδοση του Παραολυμπιακού Κινήματος στη χώρα μας και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για ό, τι έχει επιτευχθεί στο παρελθόν και για ό, τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον.

    Είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος και συνομιλητής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και επίσης έχει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της Παραολυμπιακής Ομάδας. Η ΕΠΕ κάνει προτάσεις στην ελληνική Πολιτεία για την ενίσχυση του Παραολυμπιακού Κινήματος και υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα κάθετης προσβασιμότητας στα αθλητικά κέντρα που εποπτεύει το υπουργείο, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν και στα οποία όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε λύσεις. Όπως το να αναπτύξουμε το Παραολυμπιακό Κίνημα στην Περιφέρεια, να δοθεί λύση στο θέμα των ελλείψεων εγκαταστάσεων στην επαρχία για αθλητές με αναπηρία, να οργανώσουμε και να δημιουργήσουμε σωματεία για αυτούς τους αθλητές.

    «Είμαι ευτυχισμένος για τις επιτυχίες στο Παρίσι – Το μυαλό μας ήδη βρίσκεται στο Λος Άντζελες και το Μιλάνο»

    Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας για τις επιτυχίες και διακρίσεις των αθλητών στους Αγώνες στο Παρίσι

    Η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια για να εξασφαλίσουμε την πορεία αθλητών μας στου αγώνες του Παρισιού ήταν μεγάλη. Ήταν μια δύσκολη περίοδος καθώς και λόγω COVID-19 έπρεπε να ανασυνταχθούμε ώστε να καταφέρουμε να “χτίσουμε” την ομάδα και να πάνε στο Παρίσι. Το γεγονός ότι καταφέραμε να στηρίξουμε τους αθλητές μας και ότι είχαμε σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις ήταν πολύ σημαντικό. Η ομάδα μας είχε μια εξαιρετική παρουσία εντός και εκτός γηπέδων, κάτι που με κάνει να αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχισμένος γιατί είμαστε μια νέα διοίκηση, με πολλούς αθλητές που έχουμε γνώση και εμπειρία του χώρου και των αναγκών του.

    Κύριε Καπελλάκη ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής;

    Η πορεία για το Λος Άντζελες βρίσκεται ήδη στο μυαλό μας, όμως το 2026 μεσολαβούν και οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Μιλάνο, δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Προσπαθούμε να οργανώσουμε ήδη την ομάδα για να συμμετάσχει. Και μπορεί λόγω του καλού καιρού και του ήλιου στην Ελλάδα να μην έχουμε πολύ στον νου μας τους Χειμερινούς Αγώνες, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο και το χειμερινό παραολυμπιακό κίνημα.

    Υπάρχει ενδιαφέρον από αθλητές για τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς στο Μιλάνο και θα έχουμε πολύ περισσότερες συμμετοχές από τους Αγώνες στο Πεκίνο όπου για πρώτη φορά είχαμε την αθλήτρια Εύα Νίκου, 6η Παραολυμπιονίκη στους Αγώνες.



    News247

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK