Είναι πρόδηλο ότι η Ευρώπη προτιμά να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, παρά να συγκρουστεί μετωπικά μαζί του. Ο Ντ. Τραμπ, κάνοντας υπολογισμούς που δεν εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία κι ανάγκασε τον νομπελίστα Πωλ Κρούγκμαν να αντιδράσει, αποφάσισε να εφαρμόσει οριζόντιο φραγμό στα ευρωπαϊκά προϊόντα 25%. Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να αντιδράσει. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι καλύτερο εάν καταφέρει να συνεννοηθεί. Αν είναι εφικτό…
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε πριν από λίγες ώρες δείγμα προθέσεων, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση.
Μηδενικούς δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα ζητά η Ευρώπη
«Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα» με τις ΗΠΑ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ.
«Πράγματι προσφέραμε δασμούς μηδέν προς μηδέν για τα βιομηχανικά προϊόντα, όπως κάναμε με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους. Γιατί η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία», ανέφερε.
Αυτή η πρόταση «παραμένει στο τραπέζι», αλλά παράλληλα «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».
Η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ θα προστατευτεί από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου και για το σκοπό αυτό, «θα δημιουργήσουμε μια Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών».
Τι συζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους βιομηχάνους χάλυβα και μετάλλων
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους της βιομηχανίας χάλυβα και μετάλλων για να συζητήσει τις επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ.
«Μίλησα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα και μετάλλου για να κατανοήσω την προοπτική της επίδρασης των αμερικανικών δασμών. Αυτό θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική απάντηση της ΕΕ.
Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντά τους -τα συμφέροντά μας- είναι καλά προστατευμένα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο «Χ».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πώς θα είναι αποτελεσματικότερη η απάντηση της ΕΕ στα μέτρα των ΗΠΑ.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου χαιρέτησαν το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα και τη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία και ζήτησαν την ταχεία εφαρμογή τους.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις ευρύτερες επιπτώσεις των δασμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στα παράγωγα και του σοβαρού κινδύνου εκτροπής του εμπορίου.
Τόνισαν, επίσης, την επείγουσα ανάγκη για την ΕΕ να προτείνει νέα μέτρα εμπορικής άμυνας για τον χάλυβα —πέρα από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, οι οποίες πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο του 2026— συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της πιθανής εκτροπής των εξαγωγών από άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής χάλυβα στην αγορά της ΕΕ.
Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή διοργανώνει συναντήσεις με τους βιομηχανικούς τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, ιδίως την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, για να αξιολογήσει τις συνέπειες και τους τρόπους πιθανής βοήθειας.
Επίτροπος Εμπορίου Ε.Ε.: «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων με τις ΗΠΑ»
Ο Μάρος Σέφτσοβιτς, επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται «σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων» με τις ΗΠΑ, «επειδή οι ΗΠΑ βλέπουν τους δασμούς όχι ως ένα βήμα τακτικής, αλλά ως ένα διορθωτικό μέτρο».
Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος είπε ότι «ενώ η Ε.Ε. παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και προτιμά σθεναρά τις διαπραγματεύσεις, δεν θα περιμένουμε μέχρι να δούμε απτή πρόοδο».
Η Ε.Ε. έχει ετοιμάσει έναν «ισχυρό κατάλογο αντιμέτρων» για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αφού έλαβε ανατροφοδότηση από περισσότερους από 600 ενδιαφερόμενους φορείς.
«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά όλα αυτά, εργαστήκαμε για να καταθέσουμε έναν ισχυρό κατάλογο αντιμέτρων, εξισορροπώντας παράλληλα την επιβάρυνση σε όλα τα κράτη-μέλη, θα τους στείλουμε τον τελικό κατάλογο και τα επίπεδα δασμών», τόνισε ο Μάρος Σέφτσοβιτς, τονίζοντας:
«Η ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 9 Απριλίου, με τον τελικό κατάλογο να εγκρίνεται στις 15 Απριλίου, και στη συνέχεια οι δασμοί στα προϊόντα θα αρχίσουν να επιβάλλονται εκείνη την ημέρα για την πρώτη δέσμη μέτρων και στις 15 Μαΐου για τα υπόλοιπα».
Ο «μοναχικός δρόμος» της Ιταλίας
Η Ιταλία ακολούθησε ξαφνικά έναν μοναχικό δρόμο επιβάλλοντας μονομερώς και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υπολοίπους εταίρους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα από τις 15 Απριλίου.
«Από τις 15 Απριλίου πρόκειται να ισχύσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβληθούν δασμοί», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
«Πρόκειται για μια παλιά λίστα, η οποία έχει παγώσει. Εγώ ζήτησα να υπάρξει αναβολή, αλλά μου φαίνεται ότι η θέση που υπερισχύει είναι να ξεκινήσουμε στις 15 του μηνός», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Ιταλικής Διπλωματίας, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ.
Παράλληλα, εξήγησε ότι η κατάρτιση της λίστας αυτής θα ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι αύριο και ότι ο ίδιος ζήτησε να μην συμπεριλαμβάνει το ουίσκι.
«Το δεύτερο κύμα αντιμέτρων θα πρέπει να μπει σε ισχύ στα μέσα Μαΐου, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να διαπραγματευθούμε», ολοκλήρωσε ο Ταγιάνι.