Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Τι να προσέξεις αν κοκκινίζεις όταν πίνεις αλκοόλ

    Το σύμπτωμα
    Σε περίπτωση που σου συμβαίνει, θα το έχεις παρατηρήσει σίγουρα. Ένα έντονο κοκκίνισμα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα και στη μύτη, κάθε φορά που πίνεις μερικά ποτηράκια παραπάνω αλκοόλ.



    Η επιστημονική εξήγηση
    Το κόκκινο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι μια αλλεργική αντίδραση. Θα μπορούσε όμως να είναι και ένα προειδοποιητικό σημάδι επικείμενου προβλήματος στην καρδιά, σύμφωνα με έρευνα από τη Νότια Κορέα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

    Η έρευνα
    Ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα 1.763 Κορεατών, ανάμεσα στους οποίους 288 ήταν μη πότες, 527 κοκκίνιζαν ενώ έπιναν και 948 δεν κοκκίνιζαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όσοι γινόντουσαν κόκκινοι στο πρόσωπο όταν έπιναν άντεχαν λιγότερο το αλκοόλ και θα έπρεπε να παρακολουθούν συστηματικά την αρτηριακή τους πίεση, γιατί ο κίνδυνος υπέρτασης, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή, ήταν μεγάλος.

    Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν όταν κατανάλωναν πάνω από τέσσερα ποτά την εβδομάδα, εν αντιθέσει με όσους δεν κοκκίνιζαν που η ποσότητα που μπορούσαν να πιουν για να είναι ασφαλείς ήταν οκτώ ποτήρια.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Dr Jong Sung Kim του Chungnam National University School of Medicine στην Daily Mail: «Το κοκκίνισμα του προσώπου μετά την κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται σχεδόν πάντα ως σύμπτωμα ευαισθησίας στο αλκοόλ, ή μη αντοχής, εκτός κι αν κάποιος ακολουθεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή».

    Τόνισε επίσης ότι «το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα αυτά δεν μπορούν να διασπάσουν την αιθανάλη ή ακεταλδεΰδη, τοξική χημική ουσία που παράγεται στο συκώτι όταν πίνει κάποιος αλκοόλ» και κατέληξε, επισημαίνοντας το εξής: «Ο κόκκινος χρωματισμός του δέρματος μετά το ποτό προκαλείται από διεσταλμένα αγγεία και αποτελεί παράδειγμα αντίδρασης στο αλκοόλ που σχετίζεται με τον ατελή μεταβολισμό του. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως γενετικής φύσης και απαντάται πιο συχνά σε ανθρώπους με κινεζικές, ιαπωνικές ή κορεατικές ρίζες».

    ΠΗΓΗ

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK