Με το σκάνδαλο της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων να βρίσκεται στο επίκεντρο, το Υπουργείο Υγείας εντείνει τους ελέγχους με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης συνταγογράφησης και τη μείωση των αλόγιστων δαπανών στον χώρο της υγείας. Στο στόχαστρο βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 γιατροί, οι οποίοι φέρεται να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις συνταγογράφησης φαρμάκων σε ανύπαρκτους ή μη δικαιούχους ασθενείς. Το υπουργείο, διαμέσου του ΕΟΠΥΥ και των συστημάτων ΗΔΙΚΑ, έχει εισαγάγει προηγμένες τεχνολογίες για άμεση ανίχνευση ύποπτης συνταγογράφησης, επιτρέποντας την καθημερινή παρακολούθηση των συνταγών και την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων.
Αυστηρές ποινές και πρόστιμα
Γιατροί και φαρμακοποιοί που εμπλέκονται σε κυκλώματα υπερσυνταγογράφησης αντιμετωπίζουν ήδη υψηλά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ σε ιατρούς και 800.000 ευρώ σε φαρμακοποιούς που εκτέλεσαν παράνομες συνταγές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς το υπουργείο στοχεύει σε εξοικονόμηση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, ποσό που θα κατευθυνθεί σε νέες θεραπείες.
Εκτεταμένοι έλεγχοι και στα φαρμακεία
Σημαντικός είναι και ο ρόλος των φαρμακοποιών, οι οποίοι εκτελούν τις συνταγές, συχνά χωρίς να μπορούν να ελέγξουν την εγκυρότητά τους. Παρά τις δυσκολίες στην καταδίκη φαρμακείων για εκτέλεση ύποπτων συνταγών, έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικοί έλεγχοι για περιπτώσεις όπου συνταγογραφήθηκαν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων χωρίς προφανείς ιατρικές ενδείξεις.
Ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της υγείας
Οι πρόσφατες αλλαγές αντανακλούν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διαφάνεια στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη περίοδο με αυξημένο δημοσιονομικό ενδιαφέρον για τον τομέα. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να αποσαφηνίσει ποιες πρακτικές παραβιάζουν τους κανονισμούς, με στόχο την προστασία των ασθενών και την αποτροπή μελλοντικών σκανδάλων.