Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Πώς πήρε το όνομά του το Ψυχικό: Η παράδοση, το «ψυχικό» του άρχοντα και η έννοια της ψυχής

    Το όνομα της περιοχής Ψυχικό έχει ρίζες σε μια παλιά τοπική παράδοση. Η επικρατέστερη ερμηνεία συνδέεται με την έννοια της προσφοράς και της φιλανθρωπίας, που ήταν γνωστή ως “ψυχικό” στην ελληνική λαλιά (γλώσσα).


    Γράφει ο Τάλως Φουράκης

    Σύμφωνα με την ιστορία, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας ή ακόμα και πολύ παλαιότερα, υπήρχε στην περιοχή μια πηγή με καθαρό, δροσερό νερό. Κάποιος πλούσιος άρχοντας ή φιλάνθρωπος δώρισε χρήματα ή εργάστηκε για να κατασκευαστεί ένα πηγάδι στην περιοχή για να μπορούν οι ταξιδιώτες να βρίσκουν νερό. Αυτό το πηγάδι θεωρήθηκε “ψυχικό”, δηλαδή μια φιλανθρωπική πράξη προς όφελος της κοινότητας.

    Ετυμολογική ανάλυση

    Η λέξη “ψυχικό” στην ελληνική παράδοση σημαίνει “καλή πράξη” ή “προσφορά για ψυχική ανάπαυση”, που γινόταν για να βοηθηθούν άλλοι άνθρωποι ή και για να εξιλεωθεί ο ευεργέτης για κάποιο αμάρτημα. Έτσι, η περιοχή πήρε το όνομά της από το πηγάδι που δημιουργήθηκε εκεί ως καλή πράξη.

    Άλλες θεωρίες

    Αν και η παραπάνω ερμηνεία είναι η πιο γνωστή, υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το όνομα, όπως

    • Η ύπαρξη ενός μικρού χωριού ή τοπωνυμίου ήδη από τα βυζαντινά χρόνια που ονομαζόταν Ψυχικό.
    • Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς και της “ηρεμίας” της περιοχής, που υποδηλώνει ψυχική ανάπαυση.
    • Η επικρατέστερη είναι πως η Αγία Φιλοθέη έκανε, ψυχικά μέσω των δωρεών της προς τους Έλληνες που ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία. Η Αγία Φιλοθέη (κατά κόσμον Ρηγούλα Μπενιζέλου) ήταν μέλος μιας επιφανούς αθηναϊκής οικογένειας και αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα των φτωχών, των ασθενών, και των σκλάβων. Ίδρυσε μοναστήρια, σχολεία και χώρους περίθαλψης στην περιοχή της Αθήνας. Πείρε και το όνομα της η περιοχή δίπλα από το Ψυχικό που λέγετε Φιλοθέη. Αρά η περιοχή που έχει πολλά πηγάδια ακόμα και σήμερα, και στην περίοδο του Οθωμανικού ζυγού η Αγία Φιλοθέη έκανε πολλά ψυχικά δίνοντας πολλές δωρεές.

    Ας δούμε την έννοια της ψυχής

    Η λέξη Ψυχή έχει αρχαιοελληνική προέλευση και η ετυμολογία της συνδέεται με το ρήμα ψύχω (ψύχω = φυσώ, πνέω, αναπνέω).

    1. Ψύχω:
    • Σημαίνει “φυσώ”, “αναπνέω” ή “πνέω δροσερό αέρα”.
    • Στην αρχαιότητα, η έννοια της αναπνοής συνδεόταν στενά με τη ζωή. Η αναπνοή θεωρούνταν η ουσία που υποδήλωνε την ύπαρξη ζωής σε έναν οργανισμό.
  • Ψυχή:
    • Αρχικά σήμαινε “η πνοή της ζωής”, δηλαδή αυτό που δίνει ζωή σε ένα σώμα.
    • Με την εξέλιξη της γλώσσας και της φιλοσοφίας, η “ψυχή” απέκτησε βαθύτερες έννοιες, όπως:
      • Η άυλη ουσία που θεωρείται η πηγή της ζωής, της σκέψης, της συνείδησης και των συναισθημάτων.
      • Το πνευματικό ή θείο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης.
      • Πολύ Έλληνες Φιλόσοφοι, και άλλοι, ασχολήθηκαν με την ψυχή όπως ο Πλατών, ο Αριστοτέλης και άλλοι πολύ.

    Ας δούμε γιατί στην Αρχαιότητα κήδεψαν μια βασίλισσα Αθάνατη, στο Ψυχικό την Φυλονόη.1)

    Κατά την Μυθ-Ιστορία η Φυλονόη ήταν: Φυλονόη είναι μια Σπαρτιάτισσα κόρη βασιλιά που της χάρισε την αθανασία της η Άρτεμης. Ήταν κόρη του βασιλιά Τυνδάρεως και της βασίλισσας Λήδας. Επίσης είχε αδερφή την Κλυταιμήστρα, που την ενυμφεύθη ο Αγαμέμνων. (Πηγή: Απολλοδώρου “Βιβλιοθήκη”, 3–126).2) Ως επιτύμβια στήλη. Η επιτύμβια στήλη είναι μια στήλη πάνω σε ένα τύμβο, μνήμα – (τάφο). Αυτή η επιτύμβια στήλη, βρέθηκε στην σημερινή περιοχή του Ψυχικού.

    20160418_184041.jpg
    20160418_184050.jpg

    Διαστάσεις: ύψος 1,50μ., πλάτος 1,10 μ. Χρονολόγηση: 370-360 π.Χ. και σήμερα είναι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. (Δεν πρέπει να έχει άμεση σχέση η κόρη του Τυνδάρεως με την εικονιζόμενη).

    Η επιτύμβια στήλη έχει σχήμα ναΐσκου με αέτωμα και αναπαριστά μια οικογενειακή σκηνή: τη μητέρα, Φυλονόη, καθισμένη και απομονωμένη, καθώς μια παραμάνα φέρνει το βρέφος. Το παιδάκι απλώνει τα χέρια του προς τη μητέρα, αλλά εκείνη, με χαμηλωμένο το κεφάλι, βρίσκεται ήδη μακριά, στον κόσμο των νεκρών. Το χάσμα ανάμεσά τους, παρότι μόλις τρία χιλιοστά στην παράσταση, είναι αγεφύρωτο.Η απεικόνιση γυναικείας μορφής με βρέφος είναι συχνή στην επιτάφια τέχνη από την αρχαϊκή περίοδο.

    Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο ξεχωρίζει. Αντί για νεογέννητο, παρουσιάζει ένα μεγαλύτερο βρέφος, που παλεύει να ξεφύγει από την αγκαλιά της παραμάνας και να φτάσει τη μητέρα του. Αυτή η απεγνωσμένη κίνηση τρυφερότητας, η λαχτάρα του μωρού για τη χαμένη αγκαλιά, υπογραμμίζει την τραγικότητα του αποχωρισμού και το αμετάκλητο του θανάτου.3)

    Το όνομα Φυλονόη έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποτελείται από δύο μέρη:

    1. Φυλή (ρίζα: φύλο-):
    • Αναφέρεται στη φυλή, το γένος, την καταγωγή ή ακόμα και στην ομάδα ανθρώπων.
  • Νόος ή Νόησις (ρίζα: νο-):
    • Σημαίνει “νους”, “σκέψη”, “λογική” ή “αντίληψη”.
    • Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ο νους θεωρείται η ανώτερη μορφή κατανόησης και πνευματικής διαύγειας.

    Ερμηνεία του ονόματος

    Το όνομα Φυλονόη μπορεί να ερμηνευθεί ως:

    • “Αυτή που αντιλαμβάνεται τη φυλή” ή
    • “Η σοφή/ευφυής της φυλής”, δηλαδή μια γυναίκα που διακρίνεται για την σκέψη και την σοφία της σε σχέση με το γένος ή την καταγωγή της.

    Αυτή η επιτύμβια στήλη, που αποτελεί έργο εξαιρετικής τέχνης, βρέθηκε στο Ψυχικό και δείχνει την μετάβαση της ψυχής, καθώς και την αδυναμία μας να την κατανοήσουμε. Και αυτό συνέβη, πού; Στο Ψυχικό. Επίσης, δεν είναι τυχαίο που το βρέφος και η νεκρή μητέρα του χωρίζονται από ένα κενό μόλις τριών χιλιοστών. Το “τρία” είναι ιερός αριθμός για την αρχαία φιλοσοφία, όπως και τα πολλαπλάσιά του.

    ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

    Latest Posts

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK