Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
spot_imgspot_img
More

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Πλαστικά τάπερ: Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε

    Πλαστικά τάπερ: Τα πλαστικά τάπερ είναι ο πιο βολικός τρόπος να φυλάσσουμε τα τρόφιμα μας στο ψυγείο



    Τα τακτοποιούμε για να μην πιάνουν χώρο και μένουν και φρέσκα αφού κλείνουν ερμητικά. Είναι όμως αυτός ο πιο υγιεινός τρόπος φύλαξης του φαγητού μας;

    Στον Καναδά, την Κίνα και την Ε.Ε. από το 2011 απαγορεύεται η χρήση της ΒΡΑ σε μπιμπερό. Μάλιστα, Σουηδία, Δανία και Βέλγιο έχουν απαγορεύσει τη χρήση της και σε άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με παιδικές τροφές για παιδιά έως 3 ετών.

    Η Γαλλία έχει απαγορεύσει ολοκληρωτικά τη χρήση της σε σκεύη που χρησιμοποιούνται γενικά για τρόφιμα.

    Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECA) θα προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων για την απαγόρευση της χρήσης των εν λόγω ουσιών στις αποδείξεις μέχρι το 2020 ενώ η χρήση της σε θερμικό χαρτί βρίσκεται ήδη υπό περιορισμό από το 2016.

    Τι είναι όμως η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ); Τι συνέπειες έχει στην υγεία του ανθρώπου, έτσι ώστε η απαγόρευση της χρήσης της να είναι, σχεδόν, επιβεβλημένη;

    Η δισφαινόλη Α, ευρέως γνωστή ως ΒΡΑ, είναι μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλες χημικές ουσίες για τη δημιουργία των πολυκαρβονικών πλαστικών (PC) και διατηρεί σκληρά, άκαμπτα και με ιδιαίτερες αντοχές τα πλαστικά.

    Χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως τάπερ, μπουκάλια νερού και cd, στην επένδυση της συσκευασίας των κονσερβοποιημένων τροφίμων και ποτών, σε αποδείξεις και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μας. Η δισφαινόλη Α απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφών και του νερού, του δέρματος και της αναπνοής.

    Τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο διατυπώνονται κατά καιρούς ιδιαίτερες ανησυχίες αναφορικά με τις δυσμενείς συνέπειες της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στον ανθρώπινο οργανισμό από τοξικολογικά ευρήματα που προκαλούν, ως επί το πλείστον, ενδοκρινικές διαταραχές.

    Έτσι, μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECA) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως η BPA μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο ενδοκρινικό σύστημα με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, ενώ από την ΕΕ η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) έχει ταξινομηθεί ως ενδοκρινικός διαταρακτής, ουσία που προκαλεί τοξικές επιδράσεις την αναπαραγωγή.

    Επίσης, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κάνσας, η συγκεκριμένη ουσία προκαλεί ενοχλητικούς πονοκεφάλους, από τους οποίους υποφέρει σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού, ενώ αρκετές είναι και οι μελέτες που έχουν συσχετίσει τον συγκεκριμένο περιβαλλοντικό ρυπαντή με τον διαβήτη στους ενήλικες, την παιδική παχυσαρκία, τα αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και μερικούς καρκίνους (κυρίως μαστού και προστάτη).

    Ωστόσο, οι απόψεις των επιστημόνων δεν συγκλίνουν σε όλα τα αποτελέσματα των μελετών και των επιστημονικών δημοσιευμάτων, δημιουργώντας μία σύγχυση αναφορικά με την επίδραση της δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη δισφαινόλη Α (ΒΡΑ):

    • Προτιμάτε τα γυάλινα ή πυρίμαχα σκεύη στην καθημερινότητά σας, στη θέση των πλαστικών ή εκείνα που αναγράφουν χωρίς ΒΡΑ (δισφαινόλη Α). Προτιμήστε, για παράδειγμα, γυάλινα αντί των πλαστικών τάπερ καθώς και γυάλινες κούπες.
    • Δώστε προσοχή στα παιδικά παιχνίδια και τα μπιμπερό των παιδιών σας, ότι αναγράφουν χωρίς ΒΡΑ.
    • Μαγειρεύετε με ξύλινες και όχι πλαστικές κουτάλες.
    • Αποφεύγετε τις κονσέρβες, καθώς το εσωτερικό τους είναι καλυμμένο με ένα πλαστικό επίχρισμα από αυτήν τη χημική ουσία για να μην διαβρώνεται το μέταλλο.
    • Πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε μια απόδειξη, καθώς αυτές που είναι τυπωμένες σε θερμικό χαρτί περιλαμβάνουν την δισφαινόλη Α (ΒΡΑ).
    • Επιλέγετε γυάλινα ή ανοξείδωτα μπουκάλια για το νερό και όχι πλαστικά. Η ΒΡΑ μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό και ειδικότερα όταν το πλαστικό μπουκάλι έχει εκτεθεί στη ζέστη και τον ήλιο.
    • Κάθε φορά που θέλετε να προθερμάνετε κάποιο τρόφιμο, αφαιρέστε οποιοδήποτε πλαστικό περιτύλιγμα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μεταφορά της ΒΡΑ στην τροφή και κατ’ επέκταση και τον οργανισμό σας.
    • Σε κάθε περίπτωση, προτιμάτε προϊόντα που έχουν την ένδειξη «χωρίς ΒΡΑ».

    Latest Posts

    spot_imgspot_imgspot_img

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK