Ανησυχία στους κατοίκους των Βουτών στο Ηράκλειο, προκαλούν οι ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν ξαφνικά σε κτήρια της περιοχής.
Σήμερα κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή και έκρινε δυνητικά ακατάλληλα τέσσερα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίεςοι Αρχές ζήτησαν από τους ενοίκους τους να φύγουν προσωρινά.
«Είναι γεωλογικό φαινόμενο, που δεν έχει σχέση με τον πολεοδομικό ιστό του Ηρακλείου» είπε στη «Ζούγκλα» μιλώντας για όσα συμβαίνουν στις Βούτες ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης.
Δύο μεγάλα ρήγματα χωρίς σεισμική έκφραση στην περιοχή των Βουτών
Το φαινόμενο αυτό μελετήθηκε προ τριετίας και θεωρήθηκε «ασεισμικό ρήγμα», το οποίο τώρα φαίνεται να εμφανίζει κατακόρυφη μετατόπιση, καθώς η περιοχή των Βουτών ανυψώνεται πολύ λίγο ενώ η περιοχή του λιμανιού «πέφτει».
«Επειδή τυχαίνει να έχουμε μελετήσει την ευρύτερη περιοχή, καθώς είχαμε ένα έργο από τον Δήμο Ηρακλείου, που είχαμε βάλει δίχτυα σεισμολογικά, με σκοπό να κοιτάξουμε για την ύπαρξη τυχόν ενεργών ρηγμάτων, βρήκαμε λοιπόν, πάρα πολλά κάθετα ρήγματα στη διεύθυνση Βορρά – Νότο, τα οποία όμως είναι ανενεργά, μας είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης και συνέχισε: «Εντοπίσαμε την έρευνα σε δύο πάρα πολύ μεγάλα ρήγματα, που όμως δεν είχαν σεισμολογική έκφραση (ασεισμικά) αλλά τους κάναμε λεπτομερή γεωφυσικά προφίλ, σαν να λέμε τομογραφίες».

Ο χάρτης που κατέγραψε την περίοδο των σεισμών του Αρκαλοχωρίου την ύπαρξη πολλών ΜΙΚΡΩΝ ρηγμάτων στην περιοχή
Αναφερόμενος σε αυτή την έρευνα και τα ευρήματά της ο καθηγητής Άκης Τσελέντης μας είπε: «Επειδή, η ευρύτερη περιοχή, είναι μία τεκτονική περιοχή, κοιτάξαμε και δορυφορικά να δούμε πώς συμπεριφέρεται και εντοπίσαμε πως υπάρχει μία ανύψωση, που περιλαμβάνει και τις Βούτες με την περιοχή γύρω γύρω, ενώ προς την ΒΑ περιοχή του λιμανιού, υπάρχει μία καθίζηση».
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον πολεοδομικό ιστό»
Αναφερόμενος στα αίτια των ρωγμών που εμφανίζονται στην περιοχή, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μας είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεκάθαρα αυτό το φαινόμενο, που συμβαίνει τώρα, είναι λόγω καθιζήσεων. Πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή, με γεωφυσική μελέτη των ρηγμάτων την περιοχή των Βουτών, που είναι πάρα πολλά (τα ρήγματα) και μετά να δούμε, αν υπάρχει συνέχιση με την μορφή μικροπαραμορφώσεων στην περιοχή. Οπότε μετά πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για τον πολεοδομικό ιστό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο. Εγώ πιστεύω ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται.
Είναι γεωλογικό αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν είναι καθίζηση. Εγώ πιστεύω πως είναι μία έκφραση λόγω κάποιων ενεργών ρηγμάτων. Υπάρχουν, ξέρετε, ρήγματα, που μετακινούνται ασεισμικά, δηλαδή δεν κάνουν μικροσεισμούς. Από την άλλη πλευρά, αν έχουμε δίκτυα πυκνά μικροσεισμικά, γύρω από το ρήγμα αυτό, μπορούμε να πιάσουμε κάτι, όπως από ακουστική συνήχηση.
«Το φαινόμενο θα συνεχιστεί» – Οι συστάσεις στους κατοίκους
Σε μία προσεκτικά διατυπωμένη έκφρασή του ο έγκριτος σεισμολόγος είπε ότι «χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του φαινομένου, παρά να βγούμε δημόσια και να πούμε πως είναι μία καθίζηση. Γιατί το φαινόμενο θα συνεχιστεί και πρέπει να δούμε και την επέκταση αυτής της περιοχής, μέχρι πού φτάνει ακριβώς».
Αναφερόμενος στο τι θα συνιστούσε στους κατοίκους της περιοχής ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε: «Θα συνιστούσα κατ’ αρχάς δύο πράγματα: πρώτον, όσοι έχουν οικοδομές σε εξέλιξη να μιλήσουν με τους μηχανικούς τους, για να αποφύγουν την περιοχή εγγύς αυτής της ασυνέχειας. Αυτά τα προβλέπει βέβαια, και ο αντισεισμικός κανονισμός. Ζητά κάποιες ελάχιστες αποστάσεις από τέτοιες ενεργές ζώνες.
Δεύτερον: Θα τους συνιστούσα -όχι μόνο σήμερα και αύριο- να αποφύγουν σπίτια, που έχει φανεί πως έχουν μία φανερή ρηγμάτωση. Όσο καλά κι αν είναι αυτά. Όταν βλέπουμε έναν τέτοιο επηρεασμό των κτηρίων, πρέπει οπωσδήποτε να περάσει συνεργείο Πολιτικών – Μηχανικών για να μελετήσει την σοβαρότητα των ρωγμών και μετά να πουν στον κόσμο να μπει ή να μην μπει. Δεν είναι δικιά μου δουλειά αυτή, απλώς εγώ αν ήμουν εκεί δεν θα έμπαινα σε αυτά τα σπίτια. Δεν θα έμενα μέσα».
«Πρέπει να γίνουν δορυφορικές παρατηρήσεις»
Αναφερόμενος στην έρευνα των ειδικών για το γεωλογικό φαινόμενο που ταλανίζει τις Βούτες ο Άκης Τσελέντης είπε: «Επειδή είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή -εγώ την ξέρω καλά- και δυστυχώς είναι πάνω σε ένα βουνό, είναι δύσκολο να γίνουν γεωφυσικά προφίλ. Για αυτό είπα, ότι πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε δορυφορικές παρατηρήσεις, να δούμε μικρομετατοπίσεις και να κοιτάξουμε την επέκταση αυτών των γραμμών για να δούμε μέχρι που φτάνουν.
Και φυσικά, υπάρχουν πολλές τεχνικές στη γεωφυσική που μπορούν να μας δείξουν αν ένα ρήγμα είναι ενεργό ή όχι. Αλλά και ενεργό να μην είναι, αν έχουμε ασεισμική μετατόπιση, θα συνεχίσει, δεν μπορεί να σταματήσει.
Επειδή, μιλάμε για το Ηράκλειο, μία περιοχή πολύ πυκνοκατοικημένη και τουριστικά ευαίσθητη, το μελετήσαμε όλο το φαινόμενο της τοπικής ανύψωσης. Απέφυγα, εδώ και τρία χρόνια να κάνω οποιαδήποτε ανακοίνωση για την ύπαρξη αυτών των ρηγμάτων, γιατί ήταν ανενεργά και δεν ήθελα να ξεσηκώσω τον κόσμο. Όπως και τώρα, δεν βλέπω αυτό το φαινόμενο να έχει σχέση με τον υπόλοιπο πολεοδομικό ιστό του Ηρακλείου».
Ακούστε όλη την συνέντευξη του Άκη Τσελέντη στη «Ζούγκλα»: