«Καμία αλλαγή στο υπάρχον status quo» που επικρατεί στην Μονή Σινά, ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, δεν πρόκειται να επέλθει αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, που εκδόθηκε αργά χθες τη νύχτα, για την Μονή της Αικατερίνης του Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης, Δρ. Badr Abdelatty, υποδέχθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σε συνάντηση που αφορούσε τους τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Abdelatty εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και τις κοινές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις τους, οι οποίες αναβαθμίστηκαν τον περασμένο μήνα σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο στην Αθήνα, υπό την προεδρία του προέδρου Abdel Fattah El-Sisi και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε τη φιλοδοξία της Αιγύπτου να συνεχίσει να προωθεί τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα ομόλογό του για τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 28 Μαΐου σχετικά με τα εδάφη γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Τόνισε το απαραβίαστο της Μονής Αγίας Αικατερίνης και των συνδεδεμένων αρχαιολογικών χώρων, την πνευματική της αξία και τη θρησκευτική της υπόσταση, σημειώνοντας ότι η δικαστική απόφαση διατηρεί την αξιοσέβαστη πνευματική αξία και τη θρησκευτική της θέση.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη άδεια στους μοναχούς της μονής να επωφεληθούν από αυτό και από τις θρησκευτικές και αρχαιολογικές περιοχές της περιοχής.
Τόνισε επίσης ότι, αντίθετα με εσφαλμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η απόφαση επιβεβαίωσε ρητά τη θρησκευτική, πνευματική και μοναστική ταυτότητα του μοναστηριού και των γύρω εδαφών. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ιστορικό βήμα που επιβεβαιώνει την ιερότητα και τη θρησκευτική θέση του μοναστηριού, ενώ του επιτρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τις θρησκευτικές και πνευματικές λειτουργίες του χωρίς καμία αλλαγή στο υπάρχον status quo.
Ο υπουργός Abdelatty επισήμανε την συνέπεια στην τοποθέτηση του προέδρου Abdel Fattah El-Sisi – κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου- σε πλήρη δέσμευση της Αιγύπτου για διατήρηση της ιερής θρησκευτικής υπόστασης της μονής και την προστασία της από κάθε μορφή καταπάτησης. Τόνισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τον ακλόνητο σεβασμό της Αιγύπτου προς τον θρησκευτικό και ιερό χαρακτήρα του μοναστηριού, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες αξίες ανοχής και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.