Στην «τσιμπίδα» της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πιάστηκαν 40 αλλοδαποί που φέρεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα που είχε συστήσει πάνω από 15 εταιρείες, κυρίως κατασκευαστικού τύπου, και μέσω αυτών προέβησαν σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» ύψους 16 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα 2020-2023.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονταν ως επιχειρηματίες και δημιούργησαν χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο δημόσιο, ενώ μέσω απάτης φαίνεται να εισέπραξαν από το Δημόσιο 1,5 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση με το πρόσχημα ότι τα χρήματα αυτά θα διατείθονταν για την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών.
Παράλληλα, οι ίδιοι φέρονται την ίδια περίοδο να ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ μη καταβάλλοντας τον αντίστοιχο ΦΠΑ και μη εκπληρώνοντας τις υπόλοιπες φορο-υποχρεώσεις τους.
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από την ανεξάρτητη αρχή, διαπιστώθηκε ότι οι 40 αλλοδαποί είχαν συστήσει ένα δίκτυο δεκαπέντε εταιρειών που λειτουργούσαν μεταξύ τους ως «κέλυφος» την περίοδο 2020-2023, προκειμένου να χάνονται τα ίχνη συναλλαγών που αγγίζουν τα 16 εκατομμυρίων ευρώ. Η έρευνα ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα πρόσωπα αυτά είχαν ποινικό παρελθόν και σε αντίστοιχες αλλοδαπές αρχές.
Σχετικά με τον τρόπο δράσης τους σύμφωνα με το dikastiko.gr, οι ανωτέρω φέρονται να σύστηναν εταιρείες, να αναλαμβάνουν δουλειές και στη συνέχεια να μετακυλίουν τα βάρη (χρέη, φόρους και λοιπά) σε άλλη εταιρεία κ.ο.κ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφεραν να λάβουν επιδότηση για μικρομεσαία επιχείρηση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από πρόγραμμα του Δημοσίου.
Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή και δεσμεύτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, τραπεζικές θυρίδες, χρηματιστηριακά προϊόντα και περίπου 20 ακίνητα ανά την Ελλάδα, τα οποία ανήκουν στα ελεγχόμενα πρόσωπα και στις 15 εταιρείες που συνδέονταν με αυτούς.
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, συντάχθηκε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία για πέντε κακουργήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.
Το κύκλωμα είχε δραστηριοποιηθεί σε Αθήνα, Δυτική Μακεδονία, Λάρισα, Κοζάνη, Μαγνησία, Κόρινθο και αλλού.