“Ισχυρές πόλεις, ισχυρές περιφέρειες πρέπει να σημαίνουν ισχυρά γυναικεία δικαιώματα, πρέπει να σημαίνουν ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλες, όλους, όλ@”, παρατήρησε μεταξύ άλλων στη δήλωσή της για τη Παγκόσμια Ημέρα, η Ρένα Δούρου, Εκπρόσωπος για θέματα Ισότητας Φύλου, του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
“Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές οφείλουν να επεξεργαστούν ολοκληρωμένες στρατηγικές για πολιτικές ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στη βάση της έμφυλης ισότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην ζωή των πόλων και των περιφερειών”. “Όταν όλο και περισσότερες γυναίκες μετέχουν στη δημόσια και πολιτική ζωή, τότε κερδισμένη είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου”.
“Είναι ευθύνη των τοπικών αρχών, δημάρχων και συμβούλων να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν παραβλέπουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών και ότι αναπτύσσονται με τον πιο συμπεριληπτικό τρόπο, με έμφυλη ευαισθησία, στη βάση της γυναικείας προοπτικής και γνώσης”, υπογράμμισε η ίδια.
“Οι κοινότητες της Ευρώπης συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με μυριάδες κρίσεις. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να ανταποκριθούν στις επιπτώσεις που έχουν στις τοπικές κοινωνίες ο πόλεμος, οι οικονομικές δυσκολίες, η πανδημία και η κλιματική κρίση. Χωρίς να παραβλέπουμε τον “ακήρυκτο πόλεμο” κατά των γυναικών στην Ευρώπη στη διάρκεια της μεταπανδημικής περιόδου, όπως εκφράζεται από τον ανοδικό αριθμό των γυναικοκτονιών, σύμφωνα με το European Data Journalism Network. Στο πλαίσιο όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από αυτές τις κρίσεις, αποδεικνύονται σημαντικοί παράγοντες αλλαγής, κινητήριες δυνάμεις ανάκαμψης και καταλύτες για την αντιμετώπιση των κρίσιμων συνθηκών”. “Οι γυναίκες αποδεικνύουν συστηματικά ότι μπορούν να ξεπερνάνε εμπόδια, να προσαρμόζονται και να λειτουργούν με καινοτόμους τρόπους κόντρα στις δυσκολίες, στις ελλείψεις στην κάλυψη άμεσων, ζωτικών αναγκών. Μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, γυναικείες οργανώσεις επιχειρούν να στηρίξουν τα θύματα στις κατεστραμμένες περιοχές, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες και υποδομές υγείας”.