Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να δώσει προτεραιότητα στις ανησυχίες του αμερικανικού λαού και να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις, ήταν βασικοί παράγοντες στην επιστροφή του στο γραφείο. Ωστόσο, η υποτιθέμενη επιδίωξη της εγχώριας ανάκαμψης και της διπλωματίας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από άτομα στο δικό του εσωτερικό κύκλο.
Μόλις άρχισε να καταλαμβάνει για άλλη μια φορά τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ καθάρισε τη διοίκησή του από εκείνους που αισθάνθηκε ότι δεν τον είχε υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, συμπεριλαμβανομένων εξεχόντων προσώπων όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Αλλά οι αντικαταστάσεις του – Μάρκο Ρούμπιο και Μάικλ Γουόλτς – τείνουν εξίσου, αν όχι περισσότερο, να υποστηρίξουν τις πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δαπανηρές και καταστροφικές συγκρούσεις.
Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν τρεις κύριους αντιπάλους στον κόσμο: Tην Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει πάρει το μονοπάτι αντιπαραβολής με το Πεκίνο και ξεκίνησε έναν δασμολογικό πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Έσπασε την παραδοσιακή αμερικανική στάση με τη Μόσχα και ζήτησε ειρήνη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, άφησε την αρχική του αδιαλλαξία στο ζήτημα μιας συμφωνίας με το Ιράν, συμμετέχοντας σε νέες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αυτές οι νέες έμμεσες συζητήσεις αφορούν μόνο τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Ο Τραμπ αποχώρησε από μια πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, επειδή πίστευε ότι θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει περιορισμούς στη στρατιωτική και εξωτερική πολιτική του Ιράν. Πιστεύεται ότι οι Πομπέο και Μπόλτον είχαν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της πεποίθησης του Προέδρου.
Πηγές έχουν πει στους Tehran Times ότι οι Ρούμπιο και Γουόλτς εργάζονται ενεργά για να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες με το Ιράν, οι οποίες πλησιάζουν σε έναν τρίτο γύρο. Πιστεύουν ότι αντί να επιδιώκουν διάλογο και μια πιθανή διπλωματική λύση, η Αμερική πρέπει να κινηθεί αμέσως προς έναν πόλεμο με την Τεχεράνη, να επιτεθεί στους πυρηνικούς της χώρους, και ενδεχομένως στα διυλιστήρια πετρελαίου της.
Οι προσπάθειές τους να τσακίσουν τη διπλωματία επικεντρώνονται κυρίως στην απογοήτευση της σημερινής ομάδας αμερικανικών διαπραγματευτών και στην αμφιβολία για τις προθέσεις και τις επίσημες θέσεις της Τεχεράνης, οι οποίες δεν είχαν ενδείξεις ασυνέπειας κατά την τελευταία δεκαετία.
Στις προσπάθειές τους, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι ξεφορτώνονται επίσης οποιονδήποτε κατώτερο τάσσεται ενάντια στην «θερμότητα» τους. Ο Νταν Κάλντγουελ, βετεράνος του θαλάσσιου σώματος που συμβούλευε τον υπουργό Άμυνας μέχρι πρόσφατα, λέει ότι απολύθηκε από τη θέση του επειδή ήταν αντίθετος σε έναν πόλεμο με το Ιράν. Ισχυρίζεται ότι δεν ήταν υπεύθυνος για διαρροές που χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την αποπομπή του.
«Ένας πόλεμος με το Ιράν κινδυνεύει να είναι απίστευτα δαπανηρός όσον αφορά τις ζωές και τα δολάρια, και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Κάλντγουελ σε εξέχοντα αμερικανικό δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης. «Έτσι, θα μπορούσατε να δείτε την καταστροφή τόσο με τη μορφή παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, και πιθανώς, με τους θανάτους πολλών Αμερικανών στην εκεί περιοχή αλλά κι εδώ, μετά από έναν πόλεμο με το Ιράν».
Το Ιράν δήλωσε ότι σε περίπτωση επιθέσεων στα συμφέροντά του, θα έδινε μια καταστροφική απάντηση. Τον Μάρτιο, τα ιρανικά μέσα ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είχαν φορτώσει τους πυραύλους τους σε εκτοξευτές.
«Άτομα όπως οι Ρούμπιο και Γουόλτς εργάζονται περισσότερο για τα συμφέροντα του Ισραήλ από των ΗΠΑ, έχουν εξαιρετικά βαθιούς δεσμούς με τους Σιωνιστές και τον AIPAC. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι ο Γουόλτς εργαζόταν άμεσα για τον στρατό του Ισραήλ», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπασί, ένας εμπειρογνώμονας για τις βορειοαμερικανικές υποθέσεις.
Οι δύο αξιωματούχοι θέλουν η Ουάσιγκτον να πολεμήσει έναν πόλεμο για το Ισραήλ, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και για όλο τον κόσμο, πρόσθεσε.
«Προς το παρόν, η σκληρή και γελοία φατρία μέσα στη διοίκηση του Tραμπ, γνωστή για τη ρητορική της, δεν κατάφερε να πείσει το Tραμπ να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας. «Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα παραμείνει έτσι».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου, ο Πομπέο τον έπεισε να δολοφονήσει τον κορυφαίο Ιρανό στρατιωτικό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη επίθεση σε μια αμερικανική βάση από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατέστησε δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ «εγκεφαλικά νεκρούς», σύμφωνα με τις εκθέσεις των ΜΜΕ. Η δολοφονία απέτυχε επίσης να επηρεάσει τους δεσμούς του Ιράν με τις περιφερειακές δυνάμεις αντίστασης.
Όταν ορκίστηκε τον Ιανουάριο, ο Tραμπ δήλωσε ότι σχεδίαζε να γίνει πρόεδρος της «ειρήνης». Αλλά αυτό μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία αυτή τη φορά.
Με πληροφορίες από Tehran Times